Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL jatkaisi ja laajentaisi makeisveroa

Kotimaa
 
Katarina Sällylä
Makeisvero on kohdistunut makeisiin, jäätelöön ja virvoitusjuomiin, ja sen vaikutus on näkynyt esimerkiksi jäätelön menekin laskuna.
Makeisvero on kohdistunut makeisiin, jäätelöön ja virvoitusjuomiin, ja sen vaikutus on näkynyt esimerkiksi jäätelön menekin laskuna. Kuva: Katarina Sällylä

Kaksi suomalaisten ravitsemuksesta huolta kantavaa tahoa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä valtion ravitsemusneuvottelukunta haluavat jatkaa ja laajentaa makeisveroa. Hallitus on päättänyt lopettaa veron vuoden 2017 alusta.

Vero on kohdistunut makeisiin, jäätelöön ja virvoitusjuomiin, ja sen vaikutus näkyi esimerkiksi jäätelön menekin laskuna hinnannousun myötä.

Teollisuuden mielestä vero on kohdellut tuotteita eriarvoisesti. Elintarviketeollisuus on kannellut veron vääristävästä vaikutuksesta EU:n kilpailutuomioistuimeen.

EU ei sinänsä estä makeis- tai sokeriveroa. Esimerkiksi Unkari verottaa rasvasta, suolasta ja sokerista.

Hallitus kirjasi veron korotuksen keväiseen hallitusohjelmaansa mutta päättikin sittemmin poistaa sen kokonaan. Vero on tuottanut valtiolle noin sata miljoonaa euroa vuodessa. Suunnilleen sen verran maksaa yläkoululaisten ilmainen kouluruoka, THL:n professori Erkki Vartiainen vertaa.

Veron piirissä olevien tuotteiden runsaalla kulutuksella on kansanterveydelle haitallisia seurauksia, THL ja ravitsemusneuvottelukunta huomauttavat. Nuoret lihovat ja hampaat kärsivät.

Seuraukset näkyvät. Aikuisten lihominen on pysähtynyt mutta lasten ja nuorten ei.

Lihominen ja sen aiheuttamat sairaudet kuten diabetes kuormittavat terveydenhuoltoa. Verotus olisi tehokas keino tukea terveyttä edistäviä ruokavalintoja ja terveyttä, kannanotto toteaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi talvella uudet ravitsemussuositukset, joiden tavoite oli saada terveyttä ruuasta. Suositusten mukaan sokerista pitäisi saada korkeintaan 10 prosenttia päivän aikana syödystä energiasta.

Maailman terveysjärjestö WHO suositteli kesällä, että tavoite pitäisi puolittaa 10 prosentista 5 prosenttiin kokonaisenergiasta.

Suomalaisten aikuisten saanti on lähellä kymmentä prosenttia, mutta lasten ylittää suositukset selvästi: 13–14 prosenttia, murrosikäisillä pojilla vielä enemmän.

Veron perusta pitäisi määritellä terveysargumenteilla ja tasoa nostaa, THL ja neuvottelukunta vaativat. Sen soveltamisalaa voisi myös tarkistaa: keksit ehkä kuuluisivat veron piiriin mutta virvoitusjuomiin lasketut kivennäisvedet ja muut vedet eivät. Vero kohdistuisi lisättyyn sokeriin tuotteissa, jotka eivät ole tärkeitä ravitsemukselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat