Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salibandyvalmentaja sai vankeutta 14-vuotiaan valmennettavansa hyväksikäytöstä

Kotimaa
 

Helsingin hovioikeus on tuominnut salibandyvalmentajan ehdottomaan vankeuteen valmentamansa 14-vuotiaan tytön hyväksikäytöstä. 53-vuotias Petri Antero Luumi sai kolme ja puoli vuotta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeuden mukaan Luumi oli viitisen vuotta sitten useita kertoja yhdynnässä 14-vuotiaan tytön kanssa. Teot tehtiin oikeuden mukaan nöyryyttävällä tavalla, sillä osa yhdynnöistä oli ulkona metsässä ja osa autossa parkkihallissa.

Tyttö ei uskaltanut kertoa hyväksikäytöstä muutamaan vuoteen. Vasta kun psykologi oli pitänyt koulussa esityksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, tyttö oli mennyt koulukuraattorin kanssa juttelemaan ja kertonut asiasta. Sen jälkeen asiasta tehtiin rikosilmoitus.

Luumi itse sanoi, että tilanne oli ”jotenkin ajautunut” seksin suuntaan. Osan yhdynnöistä hän kiisti. Hän ei kuitenkaan osannut selittää, mitä hän tarkoitti puhuessaan tytölle lähettämässään sähköpostissa ”suhteen jatkumisesta”.

Tytöllä oli tapahtumien jälkeen alkanut mennä koulu huonommin, ja hän oli alkanut jännittää sosiaalisia tilanteita. Ongelmia tuli myös kaverisuhteisiin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Luumin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Rangaistuksen mittaamisessa otettiin huomioon, että tekosarja oli jatkunut noin vuoden ajan ja kohdistunut 14-vuotiaaseen tyttöön, joka oli Luumiin nähden riippuvaisessa asemassa. Oikeuden mukaan Luumi oli törkeästi käyttänyt hyväkseen asemaansa ja tytön tuntemaa luottamusta.

Oikeus määräsi Luumin korvaamaan tytölle 15 000 euroa kärsimyksestä ja psyykkisestä haitasta. Korvausta määrätessään oikeus otti huomioon, että teko oli tapahtunut tytön keskeisessä elämänpiirissä eli harrastustoiminnassa.

Luumi vaati hovioikeudessa rangaistuksen lieventämistä ja korvauksen alentamista. Hän vetosi muun muassa siihen, että hän on vaarassa menettää työnsä ensihoitajana ja asuntonsa. Syyttäjä puolestaan vaati rangaistuksen koventamista.

Hovioikeus korotti tuomiota kolmeen ja puoleen vuoteen. Sen mukaan Luumi on tuomittava erikseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä eikä pelkästään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hovioikeus totesi, että lapsiin kohdistuvilla säännöksillä suojataan lapsia heitä vahingoittavilta seksuaalisilta teoilta myös heidän tahdostaan riippumatta. Seksuaalista hyväksikäyttöä koskevalla säännöksellä suojataan kaikenikäisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Luumin teot täyttivät molempien rikosten tunnusmerkistön.

Rangaistuksen mittaamisessa ei ole merkitystä sillä, menettääkö Luumi mahdollisesti työn ja asunnon, hovioikeus päätti. Asiassa ei muutenkaan ole ilmennyt lieventäviä tekijöitä, vaan teot olivat kohdistuneet herkässä iässä olevaan lapseen ja hyväksikäyttäjä oli oma valmentaja.

Luumi vangittiin heti käräjäoikeuden päätöksen jälkeen. Hänet määrättiin edelleen pidettäväksi vangittuna.

Juttua muokattu klo 15:43: Jutusta poistettu yksilöiviä tietoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat