Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riippuvuutta Venäjästä liioiteltu – Suomi pärjäisi hyvin ilman venäläisiä polttoaineita

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
”Kyllähän Venäjä on aika arvaamaton ja yllätyksellinen maa”, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajana työskennellyt Ilkka Kananen.
”Kyllähän Venäjä on aika arvaamaton ja yllätyksellinen maa”, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajana työskennellyt Ilkka Kananen. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Suomi tuo runsaasti energiaa Venäjältä

 Energian kokonaiskulutus jakautuu Suomessa seuraavasti: puupolttoaineet 26 prosenttia, öljy 23 prosenttia, ydinenergia 18 prosenttia, hiili 9 prosenttia, maakaasu 7 prosenttia.

 Vuoden alkupuoliskolla Suomeen tuotiin energiatuotteita noin neljän miljardin euron arvosta. Venäjän osuus oli 59 prosenttia.

 Energian loppukäytöstä menee teollisuudelle 47, rakennusten lämmitykseen 25 ja liikenteeseen 16 prosenttia.

Lähde: Tilastokeskus

Suomi ei ole niin riippuvainen Venäjän energiantuonnista kuin usein väitetään. Lähes kaikille Venäjältä tuoduille polttoaineille löytyy nykyään korvaava tuote, usein jopa helposti.

Energiariippuvuutta Venäjästä ei tulisi erityisesti korostaa tai demonisoida, arvioi Huoltovarmuuskeskuksen edellinen toimitusjohtaja Ilkka Kananen.

”Olen itsekin siihen aikoinaan varmaan syyllistynyt. Olemme tehneet asioiden hyväksi paljon. Siinä mielessä tilanne ei ole niin hälyttävä kuin luulisi.”

Huoltovarmuuskeskus ylläpitää ja kehittää Suomen huoltovarmuutta. Viime vuonna eläkkeelle jäänyt Kananen käsittelee huoltovarmuutta uudessa kirjassaan Suomen huoltovarmuus – Riittääkö energia ja ruoka, toimiiko tiedonkulku? (Docendo).

Venäjältä ostettava energia on 60 prosenttia Suomen energiantuonnin arvosta. Siksi Suomea pidetään usein erittäin riippuvaisena itänaapurista. Venäjältä tuodaan öljyä, hiiltä, kaasua, ydinpolttoainetta ja sähköä.

”Ukrainan kriisin aikana on ollut puhetta siitä, että Venäjä on meille tässä suhteessa vaarallinen, mutta eihän se periaatteessa ole, koska olemme rakentaneet varasysteemejä”, Kananen sanoo. ”Niitä on rakennettu varta vasten, ettemme olisi riippuvaisia yhdestä toimittajasta ja sen tekemisistä.”

Suomi on varautunut äkillisiin kriiseihin myös energiatuotteiden varmuusvarastoinnilla ja eri säännöstelysuunnitelmilla. Varastot on mitoitettu viideksi kuukaudeksi, mutta ne kestäisivät säännöstellen pidempään.

Suomen Venäjä-riippuvuuden esimerkeiksi nostetaan yleensä maakaasu ja öljy. Kananen sanoo, että Suomen talouden pyörät pyörisivät, vaikka kaasun- tai öljyntuonti Venäjältä pysähtyisi.

”Kaikki eivät hyväksykään riippuvuus-sanan käyttöä siinä mielessä, että olisimme riippuvaisia Venäjästä. Tätä on perusteltu sillä, että Venäjältä tuotu energia on korvattavissa. Normaalitilanteessa sidos on toki olemassa.”

Esimerkiksi maakaasun osuus energiankulutuksesta on seitsemän prosenttia. Osuus on viime vuosina pienentynyt, koska venäläinen kaasu on ollut kallista.

Suomi on valmistautunut siihen, että kaasuntuonti Venäjältä katkeaisi kokonaan. Tuolloin kaasua käyttävä teollisuus siirtyisi käyttämään olemassa olevaa vaihtoehtoista polttoainetta, käytännössä polttoöljyä.

Maakaasusta täysin riippuvaisille kotitalouksille ja yrityksille pystytään mahdollisen katkon jälkeen valmistamaan korvaavaa kaasua Porvoossa sijaitsevassa ilmapropaanilaitoksessa, joka tuottaisi kaasua putkiverkostoon. Kaasua voidaan nykyään myös tuoda maahan nestemäisenä muualta.

”Kaasumarkkinat ovat tätä nykyä globaalit”, Kananen huomauttaa.

Myöskään venäläisen öljyn, ydinpolttoaineen ja hiilen korvaaminen ei tuottaisi vaikeuksia. Esimerkiksi Suomessa olevat öljynjalostamot voivat hankkia öljyä muualta maailmasta.

”Ne ovat säädettävissä muualta tuodulle öljylle”, Kananen sanoo.

Ydinvoimaloiden polttoainetta on varastossa yli vuoden tarve. Sen jälkeen ydinpolttoainetta voidaan ostaa muualta.

”Hiilelle on vaihtoehtoisia hankintalähteitä vaikka kuinka paljon. Hiili ei ole niukka resurssi eikä sillä tavalla poliittisen intohimon kohteena kuin öljy, joka on maailman strategisin tuote. Jos meritiet ovat vapaina, korvaaminen onnistuu.”

Suomi joutuu tuomaan osan sähköstään.

”Sähkön tuontiriippuvuus ei ole kuitenkaan Venäjä-riippuvuutta”, Kananen huomauttaa. ”Sähkö tulee nyt valtaosin pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat