Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi menetelmä mullistaa aivoinfarktin hoidon

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Aiempaa useampi selviää aivoinfarktista, kun uusi hoitomenetelmä leviää.

Aivoinfarktin aiheuttaa veritulppa aivoverisuonessa. Sen saaneille annetaan tulpan aiheuttavaa hyytymää liuottava hoito laskimoon.

Uudessa menetelmässä poistetaan valtimosta tukoksen aiheuttanut hyytymä. Se tapahtuu samaan tapaan kuin sepelvaltimon pallolaajennus.

Reidestä viedään valtimoon pitkä johto, jonka päässä on stentti eli ohut metalliverkko. Sepelvaltimoon stentti jätetään pitämään suonta auki, aivovaltimon tukoksessa sillä vedetään hyytymä pois suonesta.

”Tulokset ovat poikkeuksellisen hyviä”, sanoi Turun yliopiston neurologian professori Risto O. Roine Neurologipäivillä Helsingissä torstaina.

”Menetelmä on jopa tehokkaampi kuin sepelvaltimotukoksen hoito. Yhden potilaan pysyvä vammautuminen voidaan estää hoitamalla 3–7 potilasta. Sataa hoidettua kohti säästyy vammautumiselta 14–31 verrattuna liuotushoitoon.”

Hoitoa voidaan käyttää ihmisille, joilla on tukos suuren aivovaltimon tyvessä. Sen pitää näkyä kuvantamalla, ja lisäksi pitää olla tiedossa, että aivoihin ei ole ehtinyt syntyä liian suurta vahinkoa, vaan että palautettavaa aivokudosta on vielä jäljellä.

Hoito pitää tehdä kuuden tunnin kuluessa – kun liuotushoitoon pitää päästä 4,5 tunnissa aivoinfarktista. Käytännössä menetelmällä hoidetaan ihmisiä, joille liuotushoito ei sovi tai joita se ei auttanut.

Trombektomiaksi kutsutulla menetelmällä on hoidettu 250 ihmistä Suomessa. Vähintään 500 ihmistä vuosittain hyötyisi siitä, Roine arvioi.

”Joka neljäs potilas toipuu täysin ennalleen ja lähes puolet hyvin. Ketään ei ole perusteltua jättää hoidon ulkopuolelle”, Roine kertoi.

”Sijoitus hoitoon kannattaa.”

Aivoinfarktin hoito on kallista, sillä toipumisaika on pitkä, ja osa potilaista päätyy eläkkeelle.

Trombektomiakin on kallista muun muassa siksi, että se vaatii kuvantamista ja yhteyden Hyksiin. Se on kuitenkin kustannusvaikuttavaa, vaikka äkillisen hoidon hinta kaksinkertaistuisi, koska niin moni palaa entiseen elämäänsä.

Hoitoa annetaan nyt neljässä yliopistosairaalassa. Sen käytöstä on valmistunut neurologien ja kuvantamista tekevien radiologien yhteinen konsensuslauselma. Hoitosuositus on tulossa alkuvuodesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat