Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairauden tullessa pitäisi puhua myös edunvalvonnasta

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Kun muistisairaus todetaan, pitäisi aika pian puhua myös edunvalvonnasta ja testamentista.

Näin kehottaa neurologian professori Anne Remes Kuopion yliopistosta. Häntä kuten monia muitakin lääkäreitä pyydetään apuun, kun kuolleen omaisen testamenttia aletaan ihmetellä: Yksi on saattanut saada enemmän kuin muut, tai omaiset riitautuvat testamentin sisällöstä. Silloin herää kysymys ymmärsikö tekijä, mitä oli tekemässä, vai sekoittiko muistisairaus ajattelua.

Vastaus riippuu tilanteesta. ”Ihminen saattaa pystyä hallitsemaan arjen rahankäyttöä mutta ei myymään taloa”, Remes kertoi Neurologipäivillä Helsingissä torstaina.

”Toisaalta voi pystyä jonkinlaiseen päätöksentekoon mutta olla samaan aikaan oikeustoimikelvoton toisessa asiassa.”

Kun muistisairaus on lievä, testamentista tai talouden muista isoista linjoista pystyy yleensä päättämään. Arjen raha-asiat voivat silti olla vaikeita.

Keskivaikea sairaus heikentää usein sekä taloudellisten päätöstenmmärtämistä että asioiden hoitamista. Vaikeassa vaiheessa eli dementiassa kummatkaan eivät onnistu.

Muistisairauden etenemistä seurataan usein MMSE-pisteillä. Niihin vedotaan joskus selvitettäessä kuolleen omaisen kykyä tehdä testamentti ja lääkäriltä haetaan vastausta.

”Nämä ovat lääkärille ikäviä asioita. Takautuvasti on vaikea saada tietoa. Olen kieltäytynyt lausumasta mitään pisteiden perusteella”, Remes sanoo.

Hän kertoi HS:n haastattelussa vuodenvaihteessa, että pelkät pisteet eivät riitä. Ihminen voi ymmärtää, mutta pisteet voivat jäädä heikoiksi, jos hän ei pysty puhumaan. Toisaalta pisteet voivat olla korkeat vaikka arviointikyky olisi heikentynyt.

Pyyntöjä kuitenkin tulee säännöllisesti, kertoo myös Turun yliopiston neurologia professori Risto O. Roine. ”Selvittely on jälkikäteen hankalaa.”

Asiat pitäisi puhua ajoissa, Remes korostaa. ”Ei ole häpeä keskustella tulevaisuudesta jo sairauden alkuvaiheessa”, hän korostaa.

”Se jää puhumatta terveydenhuollossa ja omaisilla on muita huolia.”

Diagnoosi muistisairaudesta on raskas tieto, joka pysäyttää potilaan ja lähipiirin. Toivoa kuitenkin on, Remes korostaa: Taudin eteneminen vie 5–10 vuotta, ja niiden aikana ehtii pohtia, miten haluaa tulla hoidetuksi, kun vointi heikkenee.

Etukäteen kannattaisi miettiä edunvalvojaa ja laatia edunvalvontavaltuutus ja testamentti. Testamentti tulisi allekirjoittaa muutamassa päivässä lääkärinlausunnon saamisen jälkeen. Paras lausunnonantaja on lääkäri, joka tuntee sairastuneen vaiheet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat