Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun muistisairaus iskee, kannattaa tehdä testamentti ja sopia raha-asioista pian

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Kun muistisairaus todetaan, pitäisi aika pian puhua myös edunvalvonnasta ja testamentista. Näin kehottaa neurologian professori Anne Remes Kuopion yliopistosta.

Lääkäreitä pyydetään apuun, kun omaisen testamenttia aletaan ihmetellä: Yksi on saattanut saada enemmän kuin muut, tai omaiset riitautuvat testamentin sisällöstä. Silloin herää kysymys ymmärsikö tekijä, mitä oli tekemässä, vai sekoittiko muistisairaus ajattelua.

Vastaus riippuu tilanteesta. ”Ihminen saattaa pystyä hallitsemaan arjen rahankäyttöä mutta ei myymään taloa”, Remes kertoi neurologipäivillä Helsingissä torstaina.

”Toisaalta voi pystyä jonkinlaiseen päätöksentekoon mutta olla samaan aikaan oikeustoimikelvoton toisessa asiassa.”

Kun muistisairaus on lievä, testamentista tai talouden muista isoista linjoista pystyy yleensä päättämään. Arjen raha-asiat voivat silti olla vaikeita.

Keskivaikea sairaus heikentää usein sekä taloudellisten päätösten ymmärtämistä että asioiden hoitamista. Vaikeassa vaiheessa eli dementiassa kummatkaan eivät onnistu.

Muistisairauden etenemistä seurataan usein MMSE-pisteillä. Niihin vedotaan joskus selvitettäessä kuolleen omaisen kykyä tehdä testamentti. Vastausta haetaan lääkäriltä.

”Nämä ovat lääkärille ikäviä asioita. Takautuvasti on vaikea saada tietoa. Olen kieltäytynyt lausumasta mitään pisteiden perusteella”, Remes sanoo.

Hän kertoi HS:n haastattelussa vuodenvaihteessa, että pelkät pisteet eivät riitä. Ihminen voi ymmärtää, mutta pisteet voivat jäädä heikoiksi, jos ei pysty puhumaan. Toisaalta pisteet voivat olla korkeat vaikka arviointikyky olisi heikentynyt.

Asiat pitäisi puhua ajoissa, Remes korostaa. ”Ei ole häpeä keskustella tulevaisuudesta jo sairauden alkuvaiheessa.”

Diagnoosi muistisairaudesta on raskas tieto, joka pysäyttää potilaan ja lähipiirin. Toivoa kuitenkin on, Remes korostaa: Taudin eteneminen vie 5–10 vuotta, ja niiden aikana ehtii pohtia, miten haluaa tulla hoidetuksi, kun vointi heikkenee.

Etukäteen kannattaisi miettiä edunvalvojaa ja laatia edunvalvontavaltuutus ja testamentti. Testamentti tulisi allekirjoittaa muutamassa päivässä lääkärinlausunnon saamisen jälkeen. Paras lausunnonantaja on lääkäri, joka tuntee sairastuneen vaiheet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat