Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi menetelmä mullistaa aivoinfarktin hoidon

Kotimaa
 

Aiempaa useampi selviää aivoinfarktista, kun uusi hoitomenetelmä leviää.

Aivoinfarktin aiheuttaa veritulppa aivoverisuonessa. Sen saaneille annetaan tulpan aiheuttavaa hyytymää liuottava hoito laskimoon.

Uudessa menetelmässä tukoksen aiheuttanut hyytymä poistetaan valtimosta. Se tapahtuu samaan tapaan kuin sepelvaltimon pallolaajennus.

Reidestä viedään valtimoon pitkä johto, jonka päässä on stentti eli ohut metalliverkko. Sepelvaltimoon stentti jätetään pitämään suonta auki, aivovaltimon tukoksessa sillä vedetään hyytymä pois suonesta.

”Tulokset

ovat poikkeuksellisen hyviä”, sanoi Turun yliopiston neurologian professori Risto O. Roine neurologipäivillä Helsingissä torstaina.

”Menetelmä on jopa tehokkaampi kuin sepelvaltimotukoksen hoito. Yhden potilaan pysyvä vammautuminen voidaan estää hoitamalla 3–7 potilasta.”

Hoitoa voidaan käyttää ihmisille, joilla on tukos suuren aivovaltimon tyvessä. Sen pitää näkyä kuvantamalla, ja lisäksi pitää olla tiedossa, että aivoihin ei ole ehtinyt syntyä liian suurta vahinkoa.

Hoito pitää tehdä kuuden tunnin kuluessa – kun liuotushoitoon pitää päästä 4,5 tunnissa aivoinfarktista. Käytännössä menetelmällä hoidetaan ihmisiä, joille liuotushoito ei sovi tai joita se ei auttanut.

Trombektomiaksi

kutsutulla menetelmällä on hoidettu 250 ihmistä Suomessa. Vähintään 500 ihmistä vuosittain hyötyisi siitä, Roine arvioi.

”Joka neljäs potilas toipuu täysin ennalleen ja lähes puolet hyvin. Ketään ei ole perusteltua jättää hoidon ulkopuolelle”, Roine sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat