Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri: En vähättele ketään

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sanni Grahn-Laasonen kiistää lähettäneensä päiväkäskyn: ”Kirje oli avoin yhteistyökutsu.”
Sanni Grahn-Laasonen kiistää lähettäneensä päiväkäskyn: ”Kirje oli avoin yhteistyökutsu.” Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

”Minun ei ollut tarkoitus vähätellä kenenkään työpanosta”, vakuuttaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kaksi päivää sen jälkeen, kun hän lähetti avoimen paimenkirjeensä korkeakoulujen johdolle. Eniten reaktioita kirje kirvoitti tutkijoilta, joiden mukaan lisätehojen vaatimus ja menoleikkaukset ovat loukkaava yhdistelmä.

”Ymmärrän, että leikkaukset herättävät paljon myös perusteltua kritiikkiä, mutta nyt on entistä tärkeämpää miettiä uusia toimintatapoja”, Grahn-Laasonen sanoo.

Yliopistojen muuta henkilöstöä edustava ammattijärjestö Pardia tyrmistyi etenkin ministerin kirjeen tästä lauseesta: ”Nykytila, jossa jopa 40 prosenttia henkilöstöstä työskentelee muissa kuin opetus- ja tutkimustehtävissä, ei varmasti kenenkään mielestä ole tyydyttävä.”

Grahn-Laasonen myöntää, ettei yliopisto pyöri ilman osaavaa hallinto- ja tukihenkilöstöä, mutta silti hänen mukaansa tämän muun henkilöstön osuudesta pitää myös voida puhua.

”Se ei ole Suomessa ihan pieni”, ministeri sanoo.

Grahn-Laasonen uskoo, että digitalisaation ja korkeakoulujen yhteistyön avulla opetus- ja tutkimushenkilöstön osuutta voidaan lisätä. Digitalisaatiolla ei voida kokonaan korvata vaikka kirjastohenkilöstöä, mutta esimerkiksi ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteiset kirjastot ja kielikeskukset sekä tehostunut tilojen käyttö lisäisivät tuottavuutta, ministeri kertoo.

Grahn-Laasonen halusi avoimella kirjeellään herättää laajaa julkista keskustelua Suomen tieteen tasosta, joka on jäämässä jälkeen vertailumaista.

Ministerin kirjeen varsinainen kohderyhmä ei ole toistaiseksi siihen juuri reagoinut, mutta kysyttäessä yliopistojen yhteistä Unifi-yhdistystä johtava Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen kommentoi kirjesttä näin: ”Eihän siinä sinänsä ollut mitään kovin uutta. Nämä asiat ovat olleet jo pitkään esillä eri foorumeilla.” Väänänen viittaa vaateisiin tehostaa työnjakoa ja profiloitua.

Väänänen kritisoi kuitenkin ministerin arviota muun henkilöstön osuudesta yliopistojen työvoimasta.Väänänen huomauttaa, että varsinaista ”byrokratiaa” eli hallintoa on esimerkiksi Turun yliopistossa alle 20 prosenttia koko henkilöstöstä. Suuri osa ”muista” on esimerkiksi tutkimukselle tärkeää laboratoriohenkilöstöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat