Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakko ajaa monet rengashotelliin – video näyttää, miten renkaat vaihdetaan minuutissa ja 43 sekunnissa

Autonrenkaiden säilytys maksaa kalleimmissa paikoissa lähes kaksi kertaa niin paljon kuin halvimmissa. Entistä harvempi vaihtaa renkaansa itse.

Kotimaa
 
Toyotan renkaat vaihtuvat ajassa 1’ 43’’
Toyotan renkaat vaihtuvat ajassa 1’ 43’’
Auton renkaiden vaihdosta on tullut niin mutkikas operaatio, että yhä harvempi ryhtyy siihen kotipihalla. Helsinkiläisessä rengashotellissa Toyotan renkaat vaihtuvat vauhdikkaasti. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru
Fakta

Talvirenkaiden kausi alkaa pian

 Talvirenkaita on lain mukaan käytettävä henkilö- ja pakettiautoissa.

 Talvirenkaat on vaihdettava alle viimeistään 1.12. ja niitä on käytettävä helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen.

 Talvirenkaiden urasyvyyden on oltava 3 millimetriä.

Yhä useampi autoilija ei ryhdy renkaanvaihtoon itse, vaan ajaa talvirenkaiden vaihtokauden alkaessa rengashotelliin. Syynä ei aina ole mukavuudenhalu, vaan entistä useammin pakko.

Autoissa yleistyy renkaiden paineenvalvontajärjestelmä eli TPMS, joka monimutkaistaa renkaidenvaihtoa.

”Vaihto vaatii erikoislaitteita, jotta summerit hiljenevät ja hälytysvalot eivät jää vilkkumaan. Siksi vaihto ei yleensä onnistu kotipihalla, vaan ihmiset joutuvat tukeutumaan erikoisliikkeisiin”, liiketoiminta-alueen johtaja Juha Mustakangas valtakunnallisesta Vianor-ketjusta kertoo.

EU-asetuksen mukaan järjestelmä on oltava kaikissa marraskuun 2014 jälkeen myydyissä uusissa autoissa sekä kaikissa autoissa, jotka on tyyppihyväksytty marraskuun 2012 jälkeen. Vanhojen autojen omistajia määräys ei koske. Järjestelmän tarkoitus on seurata rengaspaineita ja siten vähentää syntyviä päästöjä ja lisätä turvallisuutta. Mustakankaan mukaan laitteet ovat yleistyneet jo jonkin aikaa.

Samaa sanoo Sörnäisten ja Kallion toimipisteiden päällikkö Tom Huldin. Hänen mukaansa autot ovat muuttuneet paljon: on lukkopulttia ja muovihelmoja ja monta kohtaa, jota pitää miettiä. Työkalujakaan ei ole kuten ennen ja virheet saattavat rikkoa laitteen.

”Siksi työt siirtyvät koko ajan enemmän alan liikkeisiin”, Huldin sanoo.

Kaupungissa monella ei myöskään ole paikkaa, jossa renkaat vaihtaa, eikä tilaa niiden säilyttämiseen.

Keskeinen syy rengashotellien käytön lisääntymiseen on myös mukavuudenhalu.

”Moni ei uskalla lähteä edes kokeilemaan, kun renkaat ovat likaisia ja painavia”, sanoo toimitusjohtaja Marko Takalo Helsingin rengashotellista. Hän ei kuitenkaan näe, että kyse olisi avuttomuudesta.

”Tee-se-itse miehiä ja naisia riittää. Pikemminkin halutaan, että kaikki menee varmasti oikein”, Takalo sanoo.

Tekno Pyörä Espoo -liikkeen vastaava Jari Telamo on samoilla linjoilla.

”Kyllä ihmiset osaavat, mutta onhan se helpompaa, kun ei tarvitse itse miettiä ilmanpaineita ja pultteja.”

Hänen mukaansa kasvanut kysyntä näkyy myös tarjonnassa.

”Uusia paikkoja tulee kuin sieniä sateella, joten valinnanvarasta se ei jää kiinni. Kylmä tosiasia on, että hintakilpailu on koko ajan kovempaa”, Telamo sanoo.

Rengashotellien hinnoissa onkin pääkaupunkiseudulla suurta hajontaa. Kallein kausisäilytys voi maksaa lähes kaksi kertaa niin paljon kuin halvin.

Monissa paikoissa voi ottaa pelkän renkaiden säilytyksen ilman niiden vaihtoa. Halvimmillaan säilytys voi irrota 50 eurolla, kalleimmillaan noin satasella. Osassa paikoissa renkaiden vaihto sisältyy hintaan. Jos se on hinnoiteltu erikseen, useimmiten hinta on 25-40 euroa.

Renkaiden vaihdon yhteydessä käytännössä jokaisessa ammattitaitoisessa paikassa tarkistetaan myös ilmanpaineet ja renkaiden kunto päällisin puolin, mainittiin sitä verkkosivuilla erikseen tai ei.

Takalon mielestä tarjonta on aika värikäs, mutta ammattiliikkeiden taso hyvä.

”Jos byrokratia ja vakuutukset ovat kunnossa ja renkaat pestään, hirveän paljon halvemmalla ei voi tehdä”, Takalo sanoo.

Hotellien toiminnassa ei vaikuttaisi olevan suuria ongelmia. Esimerkiksi kuluttajariitalautakunnassa ei ole käsitelty yhtäkään rengashotelliin kohdistuvaa valitusta.

Pääkaupunkiseudulla rengashotellien hinnat ovat suurempia kuin muualla Suomessa.

”Kehä III:n sisällä neliöhinnat ovat Suomen korkeimmat ja se heijastuu loppuhintaan. Seinät maksavat”, Mustakangas sanoo. Hänen mukaansa kyse on kuitenkin muutamista euroista tai kympeistä.

Hän arvelee, että hinta ei ole ihmisille ykköskriteeri. Yleensä valitaan paikka, johon on helppo päästä ja valmiiksi kulkureitillä.

Huldin kertoo, että ihmiset ovat oppineet ennakoimaan kauden vaihtumista entistä paremmin. Heillä 30–40 prosenttia säilössä olevista renkaista on jo vaihdettu.

”Jos odottaa siihen asti, että tulee lunta ja pakkasta, paikat täyttyvät. Ja vaikka kuinka toivoisi, silloin vaihto ei enää onnistu päivässä tai kahdessa. ”

Talvirenkaiden vaihdon ruuhkahuippu odottaa vielä alkamistaan. Rengashotellien pitäjät arvioivat, että kuumin sesonki alkaa reilun viikon päästä.

”Kitkarenkaat on jo suurin piirtein meillä vaihdettu, mutta nastojakin rullataan jo alle”, Takalo kertoo.

Toyotan renkaat vaihtuvat alle kahdessa minuutissa. HS.fi/hstv

Rio Gandara / HS
Asentaja Mikko Karppinen vaihtaa talvirenkaita Helsingin rengashotellissa.
Asentaja Mikko Karppinen vaihtaa talvirenkaita Helsingin rengashotellissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat