Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultakaivoksessa allasvuoto

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa
Kittilän kultakaivos aloitti toimintansa avolouhintana vuonna 2008. Nykyisin louhitaan vain maanalaisessa louhoksessa.
Kittilän kultakaivos aloitti toimintansa avolouhintana vuonna 2008. Nykyisin louhitaan vain maanalaisessa louhoksessa. Kuva: Heikki Saukkomaa

Kittilän kultakaivos tyhjentää vuotavaa jätevesiallasta, jotta altaassa havaittua vuotoa päästään korjaamaan. Vesiä johdetaan selkeytyskentän kautta ympäristöön ja lähiaikoina myös uuteen vesivarastoaltaaseen.

Kaivoksen rikastushiekka-altaassa havaittiin vuoto syyskuussa. Vuodon hallitsemiseksi Lapin ely-keskus on antanut kaivokselle luvan johtaa käsiteltyjä prosessijätevesiä selkeytyskentän kautta läheiseen jokeen ympäristöluvasta poiketen.

Lapin ely-keskuksen johtajan Timo Jokelaisen mukaan tieto vuodosta tuli 14. syyskuuta. Tuolloin havaittiin, että rikastushiekka-altaan kaaripadon sisäpuolisesta selkeytysaltaasta vuotaa käsiteltyä prosessijätevettä ympäristöön.

Altaan pohjarakenteesta löytyi viisi reikää, joita kaivosyhtiö yritti paikata. Vuoto väheni mutta ei loppunut. Vettä alettiin pumpata takaisin altaaseen, jotta vuotavan veden määrä vähenisi. Nyt vesiä johdetaan myös ympäristöön.

”Yhtiön mukaan altaan vedenpinnan taso oli riskirajalla. Jotta vuotoa pystytään hallitsemaan, päätimme luvasta johtaa vesiä selkeytyskentän kautta suurempana määränä kuin ympäristölupa sallii”, Jokelainen kertoo.

Altaaseen varastoitu prosessijätevesi sisältää muun muassa sulfaattia. Ympäristön kannalta haitallisinta on Jokelaisen mukaan juuri se, että lähivesien sulfaattipitoisuus nousee.

Kaivosyhtiöllä on uusi vesivarastoallas, jonka käyttöönottotarkastus oli torstaina. Kaivosyhtiö Agnico Eaglen toimitusjohtajan Ingmar Hagan mukaan vesiä aletaan johtaa altaaseen heti, kun se on mahdollista.

Hagan mukaan yhtiö ei ole joutunut tekemään paniikkiratkaisuja: ”Haimme ylimääräistä juoksutuslupaa, jotta saamme veden pinnan alemmaksi ja pääsemme korjaamaan vuotoa.”

Altaassa oli Hagan mukaan suunniteltua enemmän vettä, koska kaivoksen tuotanto on kasvanut ja kaivos on käsitellyt aiempaa enemmän malmia. Riskiä padon murtumisesta ei Hagan mukaan ole.

Pato ei ole Jokelaisenkaan mukaan murtumassa. Näin ei käynyt Sotkamon Talvivaarassakaan, jossa pato pysyi ehjänä kipsisakka-altaan vuotojen yhteydessä. Vesi suotautui vallin alaosasta läpi kaivosalueen ulkopuolelle.

”Se on kuitenkin totta, että emme olisi tehneet päätöstä vesien juoksutuksesta, jos meillä ei olisi huolta altaan rakenteen kestävyydestä.”

Kittilän kaivos on Euroopan suurin kultakaivos. Sen omistaa kanadalainen Agnico Eagle Mines.

Vuodosta kertoivat ensimmäisinä Yle ja Kaleva-lehti.

Korjaus 30.10. kello 10:15: Talvivaaran kaivoksen pato ei murtunut kipsisakka-altaan vuodoissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat