Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus alkaa runnoa pakkolakeja läpi poikkeuskeinoin

Kotimaa
 

Hallitus aikoo runnoa kilpailukykyä parantavat pakkolait läpi poikkeuksellisen kovilla keinoilla. Hallitus on valmis rajoittamaan perustuslaissa suojattua sopimusoikeutta väliaikaisesti vaikean taloustilanteen vuoksi.

Hallituksessa on huoli, että ilman joustavaa tulkintaa perustuslaista moni muu perustuslailla suojattu oikeus olisi uhattuna.

Työ-ja elinkeinoministeriössä (TEM) viimeistellään paraikaa pakkolakipakettia kilpailukyvyn parantamiseksi: arkipyhät ovat muuttumassa työpäiviksi, sairaspäiväkarenssi tulossa, pitkät lomat menossa leikkuriin, lomarahat kutistuvat.

TEM:ssä valmistellut lakiesitykset ovat lähdössä lausuntokierrokselle viimeistään alkuviikosta.

Lakiesitykset on valmisteltu asianmukaisesti virkamiestyönä. Lakipaketin perustelut ovat sen sijaan poikkeukselliset ja kirjoitettu osin valtiovarainministeriössä (VM). Koska lait kolhisivat perustuslain suojaamia oikeuksia, kuten sopimusvapautta, lakipakettia perustellaan valtion talouden äärimmäisen vaikealla tilanteella.

Juuri talouden ahdinko on VM:n mielestä kyllin painava yhteiskunnallinen syy, joka oikeuttaa rajoittamaan määräajaksi perusoikeutta ammatilliseen järjestäytymisvapauteen, eli työehtosopimusosapuolten sopimisoikeutta.

VM:n mielestä lakiesitykset eivät loukkaa perustuslakia, koska kyse on määräaikaisista, kolmevuotisista pakkolaista. Lait eivät ole myöskään epäsuhteisia itse tavoitteeseen, joka on nostaa Suomi syvästä suosta.

Apulaisbudjettipällikkö Juha Majanen VM:stä vahvistaa, että ministeriö on kirjoittanut lakipaketin perusteita. Täsmäsisältöä ei hän kerro.

”Nyt joudutaan puuttumaan joihinkin perustuslaillisiin oikeuksiin, koska talous on niin heikossa tilassa ja näkymät hyvin huonot. Kilpailukyvyn on pakko parantua, jotta kaikki perusoikeudet: sosiaaliset ja sivistykselliset ja yövartijahommat hoidetaan myös jatkossa”, Majanen sanoo.  

Pakkolait ovat myös keino painostaa työmarkkinajärjestöjä sopuratkaisuun.

”Jos työmarkkinajärjestöt pääsevät sopuun, totta kai pakkolait voidaan peruuttaa. Voidaan laittaa sitten mappi ööhön hallituksen esitykset ja todeta, että näitä ei tarvita”, Majanen sanoo.

Lausuntokierros päättyy marraskuun lopussa, jonka jälkeen lakiesityksiä arvioidaan perustuslakivaliokunnassa. Lait on määrä saada eduskuntaan ensi keväänä.

Hallitus runnoi myös 1990-luvun alussa läpi perusoikeuksia rajoittavaa lainsäädäntöä normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä. Silloin tehtiin säästölakeja työeläkkeiden indeksitarkastusten luopumisesta.

Tuolloin perustuslakivaliokunnan mukaan ”vakavista taloudellisista syistä” voitiin perusoikeuksia rajoittaa. Puhetta johti valiokunnassa tuolloin nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Työehtosopimusosapuolten sopimusvapauden rajoittamista ei ole ennalta testattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat