Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krooniseen migreeniin uusi yllättävä hoitomuoto: botox

Kotimaa
 
Botuliinitoksiini tunnetaan parhaiten ryppyjä siloittavasta vaikutuksesta.
Botuliinitoksiini tunnetaan parhaiten ryppyjä siloittavasta vaikutuksesta.

Migreeni on voimakas päänsärky

 Migreeni on voimakas päänsärky, jota on kahta päämuotoa. Aurallinen migreeni alkaa edeltävillä oireilla kuten näköhäiriöillä, puutumisella tai puheen vaikeudella, auraton ilman esioireita.

 Keskimäärin joka kymmenes ihminen potee migreeniä. Sairaus on naisilla yleisempi kuin miehillä.

 Tauti esiintyy suvuttain. Migreenigeeniä ei ole löytynyt, mutta todennäköisesti sen puhkeamiseen vaikuttavat geenit ja ympäristö, Färkkilä sanoo.

Botoxia eli botuliinitoksiinia käytetään myös migreenin hoidossa. Äskettäin valmistunut migreenin Käypä hoito -suositus listaa sen jatkuvassa migreenissä käytettäviin hoitomenetelmiin.

Botuliinitoksiini tunnetaan parhaiten ryppyjä siloittavasta vaikutuksesta, mutta sillä on käyttöä myös lääketieteessä. Se muun muassa laukaisee voimakkaita lihasjännityksiä kasvojen, pään ja kaulan alueella sekä helpottaa CP-vammaan liittyvää jäykkyyttä. Yksi käyttökohde on vakava kainaloiden liikahikoilu.

Migreeni on Suomessa tavallinen. Noin puolella miljoonalla suomalaisella on siihen alttius, ja aktiivisesta taudista kärsii 100 000–200 000 ihmistä, kertoi professori Markus Färkkilä Neurologipäivillä Helsingissä loppuviikolla.

Vaikea tautimuoto on vain muutamalla prosentilla sairastuneista. Heille tauti on jatkuvaa eli päänsärkyä on vähintään 15 päivänä kuukaudessa tai särky täyttää migreenin kriteerit ainakin 8 päivänä kuukaudessa.

Lievää migreeniä hoidetaan yleensä tulehduskipulääkkeillä, lisänä mahdollisesti pahoinvointilääke, mutta kaikki eivät tarvitse niitäkään.

Vaikean tai invalidisoivan päänsäryn täsmähoito ovat triptaani-ryhmän lääkkeet.

Vanhoja ergotamiinilääkkeitä ei suositella enää lainkaan. Niistä ei ole hyötyä, Färkkilä summaa.

Myöskään huumaavia kipulääkkeitä ei pitäisi käyttää migreenin hoitoon. Sellainen on esimerkiksi kipulääke Panacod. Huumaava lääke voi johtaa riippuvuuteen jo kaksi kertaa viikossa migreeniin otettuna.

Ensimmäiset vihjeet botuliinitoksiinin avusta migreeniin saatiin 1990-luvulla, kun sitä muihin tarkoituksiin saaneet kertoivat päänsäryn helpottaneen. Tutkimuksissa vaikutusta ei ensin löytynyt, mutta sitten selvisi, että pieni joukko potilaita saattaisi hyötyä siitä.

Nyt vaikutuksesta on saatu näyttöä, Färkkilä kertoi. Esimerkiksi laajassa Preempt-tutkimuksessa jatkuvaa migreeniä kokeneiden päänsärkypäivät vähenivät valtaosalla puoleen entisistä keskimäärin 20 päivästä kuukaudessa. He saivat botuliinitoksiinia pistoksina seitsemään paikkaan pään ja niskan alueella kolmen kuukauden välein runsaan vuoden aikana.

Yksityinen terveydenhuolto on antanut Botox-hoitoa migreenipotilaiden näiden pyynnöstä. Nyt hoito on laajenemassa Suomessa myös julkiselle puolelle.

Se on edelleen kallista. Saajiksi valitaan ne, jotka todennäköisimmin hyötyvät hoidosta. Tavoite on katkaista migreeni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat