Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tikkitakeista neonväreihin – näin laskettelumuoti on muuttunut

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Tamperelainen Marko Viika on lasketellut 38 vuotta. ”Nyt on 3- ja 5-vuotiaat lapset, joten ehkä hankin tavallisen toppatakin ja siirryn pulkkamäkeen”, Viika naurahtaa.
Tamperelainen Marko Viika on lasketellut 38 vuotta. ”Nyt on 3- ja 5-vuotiaat lapset, joten ehkä hankin tavallisen toppatakin ja siirryn pulkkamäkeen”, Viika naurahtaa. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsinkiläinen Paula Vuolle tutkailee peilikuvaansa ilmeisen tohkeissaan. Oranssia, punaista ja mustaa yhdistelevä laskettelutakki on naisen mieleen, ja ostopäätös syntyy hetken puntaroinnin jälkeen.

”Nyt jo tuli morkkis, mutta en voi jättää tätä tänne”, Vuolle sanoo ja taittaa 200 euron hintaisen merkkitakin kainaloonsa. Vaatteen vähittäismyyntihinta on myyjän mukaan 400–500 euroa, joten ostos oli edullinen.

”Tulin tekemään tänne heräteostoksia, enkä ikinä osta mitään täysihintaisena.”

Helsingin messukeskuksessa alkoivat perjantaina Skiexpo-talviurheilumessut, jonne saapui runsaasti väkeä jo porttien auettua puoliltapäivin. Jotkut tulivat vain aistimaan tapahtuman ilmapiiriä, toiset etsimään messutarjouksia. Paikalla oli etenkin laatutietoisen oloisia aktiivilaskijoita.

Lasketteluvaatteiden täytyy olla ennen kaikkea vedenpitäviä ja hengittäviä, kertoo Tampereelta saapunut Marko Viika, joka hypisteli norjalaisvalmistajan kuudensadan euron hintaista laskettelutakkia eräällä myyntikojuista.

”Panostan varusteisiin melkein niin paljon kuin vain voi. Omistan Norrønan puvun ennestään, mutta sen ongelma on, että se on liian kestävä. En voi ostaa uutta, vaikka uusia siistejä malleja tulee.”

Rio Gandara / HS
Pyhätunturin hiihtokoulussa työskentelevä Paula Vuolle osti Skiexposta laskettelutakin.
Pyhätunturin hiihtokoulussa työskentelevä Paula Vuolle osti Skiexposta laskettelutakin.

Laskettelijoiden ja talviurheilijoiden vaatetrendeissä on jo joitakin vuosia korostunut ekologisuus ja tekniset materiaalit, ja kerrospukeutumisen myötä värikkyys on takkien ja housujen ohella yleistynyt väli- ja alusasuissa.

Mitkä ovat alkavan laskettelukauden trendit?

Yhtä tiettyä trendiä ei välttämättä enää ole, kertovat helsinkiläisen studio Tintin suunnittelijat Mari Mattila-Kämäräinen ja Mari Talka, jotka ovat suunnitelleet muun muassa yhden Haltin tulevista talvimallistoista. Trendejä eivät edusta enää tietyt värit tai kuosit.

”Tämän taloustilanteen myötä vaatteiden monikäyttöisyydestä on tullut keskeistä. Eri lajeja varten ei välttämättä osteta eri vaatteita”, Mattila-Kämäräinen kertoo.

Uusimmissa mallistoissa näkyvät kaksikon mukaan esimerkiksi villa ja farkkua muistuttavat, rennon oloiset materiaalit sekä vahvat värit ja pimeässä näkyvät vaatteet.

”Materiaaleista villa on nyt valtavassa buumissa. Tällä hetkellä myös yhdistellään teknisiä materiaaleja luonnonmateriaaleihin. Vaatteisiin lisätään esimerkiksi haisemista ehkäisevää hopeakuitua”, Mattila-Kämäräinen sanoo.

Tärkeintä on kuitenkin vaatteiden käytännöllisyys.

”Sitä mietitään paljon, miten mobiililaitteet, kuten kännykät, toimivat vaatteiden kanssa. Puhelinta voi jo käyttää hanskat kädessä, mutta nyt laitteille rakennetaan myös erilaisia lämpötaskuja, jossa ne säilyvät toimintakykyisenä”, Valka sanoo.

Rio Gandara / HS
Lumilautaileva Simo Eskelinen vaatii, että varusteet ovat vedenpitäviä. Kuvassa myös Heidi Hakkarainen.
Lumilautaileva Simo Eskelinen vaatii, että varusteet ovat vedenpitäviä. Kuvassa myös Heidi Hakkarainen.

Scandinavian Outdoor Storessa päivystävä Helly Hansenin aluemyyntipäällikkö Petri Rahkonen kertoo, että useimmat kuluttajat tekevät ostopäätöksensä hinnan perusteella. Asiakkaat kuitenkin kyselevät ahkerasti vaatteiden ominaisuuksista, kuten vedenpitävyydestä ja hengittävyydestä.

”Teknisten vanujen myötä ihmiset nykyään myös uskovat, että ohutkin takki voi olla lämmin. Vielä kymmenen vuotta sitten takit olivat paksumpia”, Rahkonen sanoo.

”Tämä vuosi mennään varmasti vielä värikkäillä vaatteilla. En usko, että tänä vuonna alkaisi näkyä enemmän mustaa rinteissä.”

Rio Gandara / HS
Lumilautaileva Aleksi Taro suosii rinteessä kirkkaita vaatteita. Tällä hetkellä hänellä on sininen takki ja punaiset housut. ”Tummat vaatteet rinteessä ovat tylsiä.”
Lumilautaileva Aleksi Taro suosii rinteessä kirkkaita vaatteita. Tällä hetkellä hänellä on sininen takki ja punaiset housut. ”Tummat vaatteet rinteessä ovat tylsiä.”

Karamellivärit hallitsevat nyt talviurheilumuotia, mutta perheensä kanssa messuille saapunut Simo Eskelinen kulkee vastavirtaan. Hän sanoo suosivansa lumilautailuvarusteissaan ”tummanpuhuvaa” värimaailmaa.

”Niissä ei lika näy. Tärkeää on, että vaatteet pitävät vettä ja ovat muutenkin laadukkaita, mutta tyylikin on kyllä tärkeä”, Eskelinen sanoo. Hän muistuttaa, että nykyään varusteet voi ostaa netistä.

Kasvavan verkkokaupan myötä valinnanvara lisääntyy. Niinpä rinteissäkin näkyy yhä erilaisempia tyylejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat