Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jähmeys kiusaa omistajien eliittiä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Monissa menestyvissä maissa eliitti pitää maata tiukasti hallussaan, oli sitten kyse Yhdysvalloista, Singaporesta, Etelä-Koreasta – tai Suomesta.

Tavat siitä, kuinka avoimesti tämä kansalle viestitään, vaihtelevat vallitsevan kulttuurin ja demokratiakäsityksen mukaan.

”Eliittitutkijat sanovat, että on 200–300 ihmistä, jotka käyttävät valtaa. En lähde sitä kiistämään”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä sanoo.

Hän muistuttaa, että eliitin tavat käyttää valtaa kanavoituvat eri järjestelmissä eri tavoin.

Suomessa talouselämän eliittiä on jo pidemmän aikaa kalvanut päätöksenteon hitaus.

”Jähmeys politiikassa ja työmarkkinoissa”, Penttilä tiivistää.

Entisenä poliittisen historian tutkijana Penttilä arvioi Suomen aina käyneen taistelua J. V. Snellmanin (1806–1881) ja Antti Chydeniuksen (1729–1803) arvomaailmojen välillä.

Snellman uskoi valtion ensisijaiseen valtaan ja vastuuseen, Chydenius markkinoiden näkymättömästi ohjaavaan käden kaikkivoipaisuuteen.

”Luulin, että asia olisi ratkennut kylmän sodan jälkeen Chydeniuksen hyväksi.”

Näin ei Penttilän mielestä kuitenkaan käynyt. Osasyynä oli hänestä se, että Nokian menestys hidasti Suomen muutosta Ruotsin ja Tanskan kaltaiseksi markkinataloudeksi.

”Nokian siivellä olimme osa globaalia markkinataloutta, mutta sisäinen siirtymä jäi kesken työmarkkinoiden ja kuntasektorin osalta”, Penttilä arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat