Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakkalaki muuttuu: Rajat parveketupakoinnille, kielto mentolisavukkeille

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Sähkösavukkeita voi uuden tupakkalain myötä myydä Suomessakin kaupoissa samoin kuin muita tupakkatuotteita.
Sähkösavukkeita voi uuden tupakkalain myötä myydä Suomessakin kaupoissa samoin kuin muita tupakkatuotteita. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Eduskunta päättää laista keväällä

 Nykyinen tupakkalaki on vuodelta 1976, mutta sitä on muutettu osissa moneen kertaan.

 Vuosien mittaan merkittävimmät muutokset ovat esimerkiksi tupakointikiellot työpaikoilla ja ravintoloissa sekä tupakkatuotteiden esilläpitokielto myymälöissä.

 Hallituksen esitys laista on valmis tammikuussa. Eduskunta käsittelee sitä kevään aikana.

 Lainmuutos liittyy osittain EU:n tupakkatuotedirektiiviin, jonka on oltava täytäntöön pantuna viimeistään 20. toukokuuta 2016. Osa muutoksista on kansallisia.

Mentolisavukkeet ollaan kieltämässä. Tupakka-askeihin on tulossa kuvallisia varoituksia. Nikotiinipitoisia sähkösavukkeita voisi jatkossa ostaa kaupoista muiden savukkeiden tapaan.

Siinä joitain EU-direktiivin säätelemiä muutoksia, jotka ovat tulossa valmisteilla olevaan uuteen tupakkalakiin.

Lakiin on ehdotettu myös monia kansallisia, vain Suomea koskevia muutoksia. Niistä eniten keskustelua on herättänyt tupakoinnin rajoittaminen parvekkeilla.

Tupakkalain luonnos on nyt palannut lausuntokierrokselta. Sen valmistelu jatkuu sosiaali- ja terveysministeriössä (STM).

Sen mukaan direktiivin määräämät kuvalliset varoitukset peittävät jatkossa tupakka-askien etu- ja takaosia.

”Tämän jälkeen pakkaukset ovat samanlaiset kaikissa EU-maissa. Jo nyt kuvat ovat käytössä monissa EU-maissa”, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola STM:stä.

Direktiivi kieltää jatkossa savukkeista maut kuten mentolin. Siirtymäaika mentolille on vuoteen 2020 saakka.

Paavolan mukaan mentolisavukkeet ovat suosituimpia juuri Suomessa.

”Suomessa mentolisavukkeiden osuus on yli 20 prosenttia savukkeista, korkeampi kuin missään muualla EU:ssa.”

Sähkösavukkeiden myyntiä direktiivi myös muuttaa. Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet tulevat nyt lääkelain piiristä tupakkalain piiriin.

Tähän saakka niitä ei ole myyty Suomessa, vaan kuluttajat ovat tilanneet niitä internetin kautta. Jatkossa niitä voisi myydä Suomessakin kaupoissa samoin kuin muita tupakkatuotteita.

Nettimyynti puolestaan aiotaan kielletään.

Nikotiinittomia sähkösavukkeita myydään Suomessa jo nykyään, mutta niille suunnitellaan nyt samanlaista ikärajaa ja esilläpitokieltoa kuin on tupakkatuotteilla.

Parveketupakointi on yksi uuden lakiesityksen kiistellyimmistä kohdista. Lainmuutos rajoittaisi parvekkeella sauhuttelua.

”Meille tulee parveketupakoinnista todella paljon valituksia, ihan päivittäin. On paljon kansalaisia, jotka kärsivät”, Paavola sanoo.

Hänen mukaansa lausunnoissakin moni yhtyy parveketupakointikieltoon, mutta laista toivotaan yksinkertaista.

”Emme voi kieltää tupakointia kaikilla parvekkeilla. On parvekkeita, joilla se ei haittaa ketään eikä niitä ole tarvetta säädellä”, Paavola sanoo.

”Lähtökohtana on luoda systeemi, että tupakoida ei saisi niillä parvekkeilla, joilla tupakointi haittaa naapuria tai niiltä kulkeutuu savua sisään.”

Tupakan maahantuontia rajoitetaan samoin kuin alkoholin tuontia. Jatkossa esimerkiksi Venäjältä voisi tuoda tupakkakartongin, kun on ollut maassa 20 tuntia. Nyt sen voi tuoda ilman aikarajaa.

Nuuskan tuontimäärä ollaan pienentämässä nykyisestä. Jatkossa sitä saisi tuoda 500 grammaa.

Monissa lausunnoissa toivottiin Suomeen myös esimerkiksi Australian käytäntöä, jossa savukeaskeista on poistettu tupakkafirmojen logot ja värit. Lausunnoissa toivottiin myös tupakoinnin kieltämistä yksityisautoissa, joissa matkustaa lapsia.

”Nyt on poliittisesta päätöksenteosta kiinni, mitä näiden ehdotusten kanssa tehdään”, Paavola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat