Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Yöllinen heräily syö sympatiaa ja laskee mielialaa

Kotimaa
 
Pertti Nisonen
Katkonainen uni vähensi energisyyden tunnetta sekä toisia kohtaan tunnettuaa sympatiaa ja ystävällisyyttä.
Katkonainen uni vähensi energisyyden tunnetta sekä toisia kohtaan tunnettuaa sympatiaa ja ystävällisyyttä. Kuva: Pertti Nisonen
Fakta

Joka kymmenes kärsii unettomuudesta

 Noin joka kymmenes ihminen kärsii unettomuudesta. Moni myös herää niin, että ei tunne itseään virkistyneeksi.

 Katkonainen uni ja viivästynyt nukahtaminen ovat tavallisia unettomuuden oireita.

 Uni katkeilee pienten lasten vanhemmilla, mutta siihen vaikuttavat myös sairaudet, melu ja tarve käydä vessassa.

  Viivästynyt nukahtaminen taas liittyy usein siihen, että unirytmi on sekaisin.

 Molemmat aiheuttavat univajetta. Univaje ja katkonainen yöuni taas usein laskevat mielialaa ja lisäävät ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä ja uupumusta sekä heikentävät keskittymiskykyä.

Lyhyiksi jääneet unet tuntuvat kropassa ja mielessä seuraavana päivänä. Uusi tutkimus kertoo, että mieliala laskee enemmän silloin, kun uni katkeilee verrattuna tilanteeseen, jossa uni on jäänyt lyhyeksi ja ehjäksi.

Tulos on Johns Hopkins -yliopiston lääketieteen tutkijoiden tutkimuksesta, joka ilmestyy unitutkijoiden Sleep-lehdessä marraskuun alussa.

62 tervettä miestä ja naista jaettiin kolmeen eri ryhmään. He nukkuivat tutkimusyksikössä kolme yötä.

Yhden ryhmän unia häirittiin toistuvasti joka yö. Toista ryhmää estettiin nukahtamasta silloín, kun he olisivat halunneet. Kolmanteen kuuluvat saivat nukkua normaalisti.

Tutkittavien mielialaa kartoitettiin ennen nukahtamista ja seuraavana aamuna. Useat yölliset herätykset ja nukahtamisen estäminen näkyivät niissä selvästi: hyväntuulisuus väheni ja pahantuulisuus lisääntyi.

Myönteinen mieliala oli vähissä ensimmäisen yön jälkeen, mutta kielteinen mieliala yleinen. Se todettiin kysymyksillä, joissa tiedusteltiin muun muassa hilpeyttä ja vihaa.

Merkitsevät erot ilmaantuivat toisen samanlaisen yön jälkeen. Useita kertoja herätettyjen hilpeys väheni peräti 31 prosenttia. Nukahtamasta estetyillä vähennys oli vain 12 prosenttia.

Katkonainen uni vähensi myös energisyyden tunnetta sekä toisia kohtaan tunnettuaa sympatiaa ja ystävällisyyttä.

Tutkijat päättelivät, että pirstaleinen uni on erityisen vahingollinen hyvälle tuulelle. Se estää unta etenemästä normaalien vaiheiden kautta ja etenkin virkistymisen tunteelle välttämätön osa unesta jää vähiin.

Vaikutus voi vielä kertyä, koska ryhmien väliset erot tulivat näkyviin toisen yön jälkeen ja jatkuivat kolmannen yön jälkeisenä päivänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat