Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Risto E.J. Penttilä haluaa perustaa uuden puolueen

Kotimaa
 
Keskuskauppakamarin Penttilä: Yritysjohtaja on kuin NHL-pelaaja
Keskuskauppakamarin Penttilä: Yritysjohtaja on kuin NHL-pelaaja
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä puolustaa yritysjohtajien kultaisia kädenpuristuksia. HTV:n Studio Kulmapöydässä vieraillut Penttilä sanoo, että yritysjohtaja on kuin NHL-pelaaja tai –valmentaja. Huippu-urheilijoillakin on huima palkka.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä sanoo haluavansa perustaa uuden puolueen.

Se on kiinnostavaa, koska hän oli perustamassa 1990-luvun alkuvuosina nuorsuomalaista puoluetta, liberaalia puoluetta, joka pyrki kokoomusta innokkaammin siirtämään Suomea markkinatalouteen.

Artikkeliin liittyvät

Penttilällä on uudelle puolueelle jo nimikin.

Se on Jaa-puolue.

Hänen mukaansa kyseessä on ”virtuaalinen” puolue, jota ei olla hakemassa puoluerekisteriin, ja josta ei voi erottaa väkeä eikä siihen tarvitse liittyä.

”Tarvitaan niiden ihmisten yhteenliittymistä, jotka ovat muutoksen kannalla.”

Penttilä kertoo saaneensa idean puolueestaan liikemiestapaamisessa, jossa oli tuskasteltu muutosten hitautta Suomessa.

”Tuntuu siltä, että kaikkeen sanotaan aina ensimmäiseksi ei”, Penttilä perustelee ajatustaan.

”Tarvitaan enemmän ajatusta siitä miten Suomea uudistetaan, ja vähemmän taaksepäin katsomista.”

Penttilän mielestä Suomessa haikaillaan edelleen sitä pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa, jollainen Suomessa oli 1900-luvulla ja jonka rahoitus edellytti kolmen prosentin vuotuista talouskasvua.

Nyt talous on ollut vuosikausia nollakasvussa, ja talousennusteiden mukaan edessä häämöttää pitkäaikainen enintään yhden prosentin kasvuvauhti.

Tästä hitaasta pitkän aikavälin kasvunäkymästä Penttilä haluaa Suomen vapautuvan nopeasti kasvavaksi taloudeksi.

”En näe muuta keinoa kuin voimakkaan siirtymisen markkinatalouteen. Jotta tämä ei pelottaisi, totean, että muut Pohjoismaat ovat siirtyneet markkinatalouteen Suomea enemmän”, Penttilä selittää.

”Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta oli 1900-luvun juttua, 2000-luvun juttu taas on pohjoismainen markkinatalous.”

Penttilän mielestä olennaista hänen puolueideassaan on katkaista kaiken vastustamisen ilmapiiri.

Tuoreena esimerkkinä ei-puoluehengestä hän mainitsee rakennusalan työntekijöitä edustavan Rakennusliiton täystyrmäyksen rakennusteollisuuden idealle siitä, että Suomesta turvapaikan saavia haluttaisiin kouluttaa rakennusalalle.

Penttilän mielestä Suomen todellinen ongelma on korporatismi – se, että edunvalvontajärjestöistä on Suomelle nykyään enemmän haittaa kuin hyötyä.

Väite on siinä mielessä ristiriitainen, että Penttilä on itse toiminut touhukkaana keskuskauppakamarin jäsenyritysten edunvalvojana vuodesta 2010 ajamassa suomalaisten omistajien etua.

Penttilän mukaan ongelman ytimessä ovat kuitenkin työmarkkinajärjestöt, eli Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ja palkansaajajärjestöjen keskusliitot.

”Jos me Keskuskauppakamarissa mokataan, siitä kärsivät vain jäsenet, mutta jos kolmikannassa mukana olevat kantavat asiansa huonosti, siitä kärsii koko maa”, Penttilä perustelee.

Penttilän mukaan valtio on menettänyt kosketuksensa ja osaamisensa työlainsäädäntöön luovutettuaan sen vapaaehtoisesti kolmikannassa työmarkkinajärjestöjen sovittavaksi.

Ammattiyhdistysliikkeen hän näkee muutosten jarrumiehenä, ja Elinkeinoelämän keskusliiton roolia tulisi hänen mielestään vähentää nykyisestä.

Iso joukko suomalaisia omistajayrittäjiä on sitä mieltä, että EK pitäisi nykymuodossaan lakkauttaa. Silloin ay-liikkeellä ei olisi enää sopimuskumppania, joka kanssa se voisi tehdä tulopoliittisia kokonaisratkaisuja.

Penttilästä näkee, että ajatus kiehtoo häntä. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana hän ei voi kuitenkaan sanoa sellaista.

”Näinhän Ruotsissa tehtiin”, Penttilä kuitenkin sanoo. Hän muistuttaa, että Ruotsissa paikallisella EK:lla ei enää ole keskitettyä neuvotteluorganisaatiota eikä se ole neuvotteluosapuoli.

”Mielestäni tämän Ruotsin järjestelmän hyviä ja huonoja puolia pitäisi studeerata. Tämän pidemmälle pohdinnoissa en nyt mene”, Pentilä sanoo.

Penttilän mukaan EK:ta tarvitaan jossain muodossa jatkossakin jo siksi, että Kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimuksen perusteella työnantajilla tulee olla oma asiantuntijaelin, joka voi lausua työnantajan näkemyksiä työlainsäädännöstä.

”Tässäkin asiassa tulisi katsoa mallia muista Pohjoismaista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat