Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenttä ei enää ymmärrä perussuomalaisten eliittiä – "hallituksen apupuolueen" on pian repäistävä

Kotimaa
 
Martta Nieminen Olli Pohjanpalo
Kaisa Rautaheimo / HS
Perussuomalaisten ministerit Jari Lindström, Timo Soini, Hanna Mäntylä ja Jussi Niinistö kuvattuna viime toukokuussa.
Perussuomalaisten ministerit Jari Lindström, Timo Soini, Hanna Mäntylä ja Jussi Niinistö kuvattuna viime toukokuussa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä, ministeriryhmä ja puolue-eliitti ovat saaneet kentältä niskaansa äänekästä kritiikkiä. Kannatusluvut ovat laskeneet, koska hallituksen päätökset eivät ole vastanneet perussuomalaisten odotuksia. Eduskunnassa oppositio on ottanut hyökkäystensä kohteeksi juuri perussuomalaiset. Keskusta ja kokoomus ovat päässeet helpommalla.

Perussuomalaisten kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen potkut puolueesta piti perussuomalaiset tällä viikolla uutisotsikoissa. Tynkkynen ei ole kansanedustaja, mutta eduskuntaryhmässä on jouduttu taas kerran miettimään, miten ryhmä pidetään kasassa.

Puheenjohtaja Timo Soinille uskolliset kansanedustajat ovat sitä mieltä, että hallituksessa pitää pysyä. Eduskuntaryhmä on valtaosin yhtenäinen ja Soinin tukena. Vähemmistöön jäävät toisinajattelijat vaikenevat.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa sanoo, että perussuomalaiset ovat olleet ”panssarina” hallituskumppanien edessä. ”Viisi kuukautta ollaan oltu hallituksessa ja yhtäkkiä me ollaan syntipukkeja. Kaikki on perussuomalaisten syy.”

”On kokonaisuutena absurdi tilanne, kun yleensä oppositio hyökkää hallitusta vastaan, niin nyt se hyökkää yhtä puoluetta vastaan”, ihmettelee talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps).

Elomaan mukaan perussuomalaisuus, jota edustajat eduskunnassa ja hallituksessa ajavat, ei ole välittynyt kansan tietoon.

”Perussuomalainen jälki on hallitusohjelmassa, mutta niitä pointteja, joita saatiin läpi, ei ole saatu selvitettyä kentälle tarpeeksi hyvin. Osa kentästä luulee, että ollaan oltu altavastaajina. Se näyttää siltä, mutta ei ole totta”, Elomaa sanoo.

Myös Turunen sanoo, että enemmän pitäisi tuoda näkyviin asioita, joita puolue on saanut aikaan.

”Ehdottoman tärkeätä on, että perussuomalaiset on hallituksessa mukana. Vain hallituksessa pystyy vaikuttamaan asioihin.”

Hallituksessa olo ja kompromissit voivat näyttää negatiivisilta, mutta Turusen mukaan monia asioita esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa voi edistää ministeriöiden omin päätöksin.

Elomaa sanoo, että heiltä odotettiin kaikkien asioiden järjestyvän sormia napsauttamalla. Mutta kun hallituspuolueita on kolme, aina pitää tyytyä kompromisseihin.

Odotus hallitusvastuusta oli, että kaikki toteutuu, sanoo Turunen. ”Jostain kumman syystä lähtökohtaisesti oletettiin, että perussuomalaiset saa hallituksessa oman puolueohjelmansa sellaisenaan läpi.”

”On kolme puoluetta joista jokainen on saanut asioitaan läpi, on asioita joissa jokainen puolue on joutunut tinkimään. On aivan päivänselvää, että hallituksessa on äärettömän paljon meidän näköistä politiikkaa”, sanoo eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ari Jalonen.

”Suomen suhtautuminen EU-politiikkaan on aivan eri luokkaa kuin aikaisemmin. Ollaan käännetty politiikka kriittisemmäksi kuin koskaan. Toinen asia, joka on edistynyt, on maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka.”

”Kritiikkiä molemmista tulee perussuomalaisten kannattajilta, koska turvapaikanhakijoiden aalto on lähtenyt lapasesta. Se on koko Suomen ja suomalaisten etu, että perussuomalaiset on hallituksessa”, Jalonen pamauttaa.

Oppositiossa perussuomalaiset kritisoivat hallituspuolueita minkä ehtivät. Tilanne muuttui tylyksi, kun istutaankin hallituksessa. Hallituspuolueen edustaja ei voi noin vain haukkua hallituksen leikkausesityksiä. Etenkin eläkeläisten asumistuen lakkauttaminen on perussuomalaisille tuskallinen asia.

”Perussuomalaisten vaalilupausten ja entisen hallituksen haukkumisen sekä nykymenon välillä on suuri kuilu. Ei ihme, että kenttä on tyytymätön”, sanoo valtio-opin professori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta.

Tynkkysen erottamisprosessin aiheuttama tuohtumus kertoo Sundbergin mukaan siitä, että ”väki on liikkeellä”.

”Tynkkynen ei ole yksin. Veikkaan, että puolueen alamäki jatkuu”, hän sanoo.

Sundberg muistuttaa, että hallitukseen meno oli myös perussuomalaisten edeltäjälle Suomen maaseudun puolueelle kohtalokasta. Suosio romahti.

Valtio-opin dosentti Pertti Timonen ehti jo ennustaa tämän hallituksen hajoamista ja ennenaikaisia vaaleja. Sundberg ei yhdy tällaiseen arvioon.

Hän muistuttaa, että Soinilla on vahva ote puolueestaan. Soini on saanut haluamansa ministeripestin eikä hän siitä hevin luovu. Sundberg arvelee, että tämä riittää Soinille.

”Hän ei todennäköisesti ole enää ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa vuonna 2019.”

Jos hallitus pysyy koossa, Soinin seuraava välietappi on puoluekokous kesällä 2017. Viime kesän puoluekokouksessa Soinille ei lopulta ilmaantunut yhtään haastajaa.

Helsingin yliopiston tutkija Niko Pyrhönen tutustui perussuomalaisiin tutkiessaan monikulttuurisuutta graduaan varten. Hän jatkoi tutkimusta maahanmuuttovastaisesta liikkeestä.

”Radikaaleimmat ja kiehtovimmat puheenvuorot olivat persuilla”, Pyrhönen sanoo.

Pyrhönen sai juuri valmiiksi väitöskirjansa The True Colors of Finnish Welfare Nationalism, jossa hän perehtyy maahanmuuttokriittisten tarinoiden kehittymiseen 2000-luvulla. Perussuomalaiset ovat keskeisessä osassa tutkimusta, joten Pyrhösestä tuli Tynkkys-kohun myötä yksi kysytyimmistä asiantuntijoista.

”Perussuomalaisissa tarvitaan nyt ehdottomasti profiilin nostoa. Ja myös Soini tarvitsee profiilin nostoa. Perussuomalaisista on tullut hallituksen apupuolue, hiljainen yhtiökumppani. Puolue on myöntynyt siihen, mitä keskusta ja kokoomus ovat halunneet. Se on suututtanut kenttäväen”, Pyrhönen sanoo.

Pyrhösen mielestä perussuomalaiset tarvitsee ”repäisyjä”– näkyviä toimia, joilla se vakuuttaa vaikuttavansa.

”Tynkkysen erottaminen kuului jo tähän sarjaan.”

Tutkijan mielestä keskeinen syy tyytymättömyyteen piilee maahanmuuttopolitiikassa, vaikka hallituksen leikkauspolitiikalla ja pakkolaeillakin on osansa.

”Perussuomalaiset on tehnyt hyvin vähän, mutta luvannut paljon. Perussuomalaiset puhuivat vaalien yhteydessä satojen miljoonien säästöistä maahanmuuttopolitiikkaan. Pakolaiskriisille he eivät tietysti voineet mitään, mutta mitään konkreettisia säästöjä sillä puolella ei hallitusohjelmastakaan löytynyt.”

Pyrhönen ihmettelee, missä ovat ne kompromissit, mitä muut hallituspuolueet eli keskusta ja kokoomus tekevät perussuomalaisiin nähden.

”Sellaisia ei juuri ole.”

Pyrhösen mielestä sekä keskustaan että kokoomukseen liittyy tekemisen meininki.

”Keskustalla on meneillään vaikka kuinka monta juttua. Kokoomus taas komppaa keskustaa ja puuhaa uutta hallintarekisteriä. Mitä on perussuomalaisten politiikka?”

Pyrhösen mielestä perussuomalaiset on hyvä hallituskumppani keskustalle ja kokoomukselle, koska hallitus pystyy tekemään oikeistolaisempaa politiikkaa kuin aiemmin 2000-luvulla.

”Keskusta ja kokoomus ovat oikein tyytyväisiä hallituspolitiikkaan. Heillä on nyt helppoa perussuomalaisten kanssa, ainakin niin kauan kuin puolue ajaa omia asioitaan ainoastaan puheen ja retoriikan tasolla.”

”Repäisyt” tuskin olisivat todellisia repäisyjä, ellei perussuomalaiset lähde hallituksesta.

”Maahanmuuttopolitiikassa ei pysty tekemään repäisyjä, mutta jotenkin puolueen pitäisi pystyä näyttämään voimansa. Muut hallituspuolueet voisivat antaa perussuomalaisille symbolisen tason myönnytyksiä joissakin asioissa”, Pyrhönen pohtii.

Kevään eduskuntavaaleissa perussuomalaiset saivat ”jatkojytkyn” ja 38 kansanedustajaa. Puolue ei voinut enää väistää hallitukseen menoa.

”Vaikka puolueen poliittinen agenda on aika tyhjä ja Soini tiesi, että hallitukseen meno on iso riski, se oli pakko tehdä. Soinilla oli myös henkilökohtaisia haluja saada ministeripaikka.”

Huonoina aikoina tyytymättömyys kentällä nousee nopeasti ja perussuomalaisten kannattajat ovat erittäin kriittisiä.

Ari Jalonen kertoo saavansa palautetta, jossa häntä syytetään siitä, että Suomen politiikka ei ole muuttunut vaaliohjelman mukaiseksi.

”Vastahakoisuus ja huoli tulevat kentältä heti vastaan, koska ihmiset ovat huolissaan leikkauksista, taloustilanteesta ja maailman tilanteesta”, Ritva Elomaa sanoo.

Ulkoministerinä Soini joutuu matkustelemaan paljon ja kolmen puheenjohtajan neuvotteluista hän on usein pois. Muut ovat joutuneet tuuraamaan Soinia, mutta puolueesta vakuutetaan, että ei haittaa.

”Perussuomalaiset on kaikkea muuta kuin yhden miehen puolue”, Jalonen sanoo. Hänen mielestään media antaa tilanteesta väärän kuvan.

Mediasuhde on perussuomalaisille vaikea.

Korjaus 31.10. kello 15.40: Toisin kuin arvokartan yhteydessä aiemmin luki, Olli Immosta ei erotettu väliaikaisesti eduskuntaryhmästä. Hän erosi itse.

Korjaus 3.11.2015:Toisin kuin lauantaina 31. lokakuuta sivuilla A6-7 grafiikassa kirjoitettiin, Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) ei ole kansanedustaja. Hän siirtyi keväällä Euroopan parlamenttiin, ja hänen tilalleen eduskuntaan nousi Leena Meri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat