Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanja Granroth käy vauvan kanssa metsästämässä – ”Päätin jo aikaisessa vaiheessa, että lapsi lähtee mukaan harrastukseen”

Kotimaa
 
Helmi-vauva käy lintumetsällä
Helmi-vauva käy lintumetsällä
Metsästystä harrastava salolainen Tanja Granroth päätti jo raskaana olleessaan, että hänen lapsensa osallistuu harrastukseen. Seitsemän kuukautta vanha Helmi on nyt tottunut metsällä kävijä. HS lähti Tanjan ja Helmin mukaan pyyjahtiin. toimittaja: Toni Lehtinen, kuvaus ja leikkaus: Sami Kilpiö

Salo

Pyy laskeutuu reilun 20 metrin päässä seisovan matalan kuusen latvaan. Tanja Granroth pysäyttää lastenvaunut. Hän ottaa vaunujen aisalla roikkuvan haulikon käteensä. Haulikossa on koristeena muutama muovitimantti.

Granrothin appi-isä Veikko Laine nappaa Helmi -vauvan vaunuista syliinsä ja lähtee kävelemään metsäpolkua poispäin. Molemmat toimivat nopeasti, rauhallisesti ja määrätietoisesti.

”Helmillä on kyllä kuulosuojaimet, mutta yleensä Veikko vie hänet pois tilanteesta vähintään 50 metrin päähän”, Granroth kertoo myöhemmin.

Granroth suuntaa polulta metsään tarkoituksenaan kiertää pyyn olinpaikka. Samalla hän lataa haulikon. Hän kaivaa taskustaan pyypillin, josta kuuluu korkea, lintua imitoiva ääni.

Metsästä kuuluu laukaus. Granroth palaa verkkaisesti, ilman saalista. Alueella on ilmeisesti pyypoikue.

”Toinen pyy laskeutui noin kymmenen metrin päähän. Se säikähti minua ja lähti lentoon, joten en osunut siihen”, Granroth harmittelee.

Salolainen Granroth on harrastanut metsästystä reilut kolme vuotta. Harrastukseen hän lähti miehensä houkuttelemana.

Metsästäjäliiton mukaan naisten kaksi yleisintä reittiä metsästyksen pariin ovat puolison harrastaneisuus sekä koiraharrastus. Nainen kiinnostuu jostain koirarodusta, joka osoittautuu metsästysroduksi.

Granroth kertoo pitävänsä luonnosta ja ulkona liikkumisesta. ”Ajattelin ensin, että en lähde pönöttämään mihinkään pusikkoon. Metsästäminen kuitenkin vain vetäisi mukaansa.”

”Päätin jo aikaisessa vaiheessa, että lapsi lähtee mukaan harrastukseen. Lastenvaunutkin hankimme sen mukaan, että isorenkaisia pystyy työntämään maastossa”, Granroth sanoo hymyillen.

Seitsenkuukautinen Helmi on tottunut metsällä kävijä, mitä nyt välillä vaatii syliin tai ruokaa. Imettämisen Granroth hoitaa mättäällä tai leiripaikalla pakettiauton takaosassa.

Naismetsästäjien määrä on Metsästäjäliiton mukaan lisääntynyt tasaisesti. Viime vuoden lopussa noin 20 000 naista oli lunastanut metsästyskortin.

Naiset tuovat ukkoutuviin metsästysseuroihin tärkeää tuoretta verta. Seurat tarvitsivat varsinkin nuoria jäseniä.

”Tilanne on ristiriitainen, sillä nuoria halutaan harrastuksen pariin, mutta useat seurat eivät edes ota nuoria jäseniksi. Monet seurat varsinkin etelässä haluavat mukaan metsästäjiä, jotka tuovat mukanaan metsästysmaita. Eikä nuorilla yleensä ole omia maita”, järjestötiedottaja Kai Tikkunen Metsästäjäliitosta kertoo.

Naiset ovat perustaneet viime vuosina runsaasti omia metsästysseuroja. Granroth on mukana Varsinaiset Eräladyt -seuran hallituksessa.

Äitiyslomalla seuratoiminta on jäänyt vähemmälle. Itse metsästyksestä hän ei ole kuitenkaan tinkinyt, edes raskauden aikana.

”Reissu tehdään aivan lapsen ehdoilla, eli olemme liikkeellä vain pari tuntia. Mieheni hoitaa Helmiä, kun haluan metsästää kunnolla.”

Tähän mennessä hän on ampunut pientä riistaa kuten lintuja ja jäniseläimiä. Tähtäimessä on tietenkin isompi palkinto.

”Olisi hienoa joskus ampua kymmenpiikkinen hirvisonni. Nyt olen ollut hirvimetsällä ajomiehenä”, Granroth kertoo.

Seurue siirtyy takaisin leiripaikalle, jonka nuotiolla kahvi ja makkarat pian lämpiävät. Helmi nukahtaa pakettiauton taka­osaan, ja Granroth siirtää hänet vaunuihin nukkumaan.

Rauhallisessa tunnelmassa ei saaliin karkaaminen harmita ketään. Laine muistuttaa, että harrastus on 99-prosenttisesti ulkoilua ja yksiprosenttisesti varsinaista metsästystä.

Jotain metsästä ehkä pitää vielä hakea, sillä Granroth käy läpi taskujaan.

”Pyypilli taisi tippua. No, ei ole ensimmäinen kerta”, hän sanoo nauraen lämpimästi.

Katso HSTV:stä video Tanja Granrothin metsästysretkestä Helmi-vauvan kanssa. HS.fi/hstv
Sami Kilpiö
Tanja Granroth päätti jo aikaisessa vaiheessa, että Helmi-vauva lähtee mukaan metsästysharrastukseen.
Tanja Granroth päätti jo aikaisessa vaiheessa, että Helmi-vauva lähtee mukaan metsästysharrastukseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat