Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tulevaisuutta linjataan isojen uhkien keskellä – perussuomalaisten johdolla

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Perussuomalaiset ministerit Timo Soini ja Jussi Niinistö.
Perussuomalaiset ministerit Timo Soini ja Jussi Niinistö. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Puolustusselon-tekoja on tehty kaksi vuosikymmentä.

 Hallitus linjasi Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa nykyisenkaltaisella selonteolla ensimmäistä kertaa vuonna 1995.

 Selonteot laaditaan kerran vaalikaudessa.

 Eduskunnan mahdollisuuksia seurata selontekojen valmistumista on lisätty. Ulko- ja puolustusvaliokunnat antavat niistä lausunnot.

 Tällä kertaa turvallisuus- ja puolustusselonteot laaditaan ensikertaa erillisinä.

Euroopan pakolaiskriisi syvenee, Irakissa ja Syyriassa jatkuu verenvuodatus, eikä Venäjä ole luopunut sotilaallisen voimansa korostamisesta. Suomen hallituksen ei ole koskaan aiemmin tarvinnut tehdä nykyisen kaltaisia turvallisuus- ja puolustusselontekoja näin vakavien turvallisuusuhkien keskellä.

Ulko- ja puolustusministeriöissä on käynnistynyt tämän vaalikauden selontekojen laatiminen, joka jatkuu vähintään kevääseen. Aiemmasta poiketen turvallisuuspolitiikasta ja puolustuksesta laaditaan erilliset selonteot.

Samassa yhteydessä tehdään myös selvitys mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomeen.

Epävakaus Euroopassa ja sen ympäristössä ei ole selontekojen laatimisessa poliittisesti hankalin asia, vaikka turvallisuustilanteen ennustaminen on tavallistakin vaikeampaa.

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa vallitsee nyt kohtuullisen suuri yksituumaisuus turvallisuusympäristöstä, Suomen voimakkaasta yhteenkuuluvuudesta länsimaiden kanssa ja puolustuksen merkityksestä.

Yksimielisyys näkyi viime viikolla eduskunnan ulkopoliittisessa keskustelussa. Ulkopolitiikan oppositiossa on nyt vain vasemmistoliitto ja osa vihreistä.

Ennen kokematonta Suomen turvallisuuden linjaamisessa on se, että työtä ulko- ja puolustusministeriöissä johtavat perussuomalaiset ministerit Timo Soini ja Jussi Niinistö. Lisäksi Nato-selvitys vie suuren osan huomiosta, vaikka se ei lopulta sisältäisi suuria uutuuksia.

Puolustusselonteon todellinen sisältövääntö käydään hankinnoista, erityisesti Ilmavoimien kaavailemista uusista, miljardien eurojen hävittäjistä.

Ulkoministeriö laatii totuttuun tapaan todennäköisesti valtaosan selontekojen tekstimäärästä. Aiemmissa selonteoissa arviot Suomen turvallisuusympäristöstä ja niihin perustuvat linjaukset ovat turvonneet lähelle sataa sivua, kun puolustuksen osuus on ollut vain runsaat kymmenen sivua.

Venäjän aikomuksista sekä Lähi-idän sodista ja pakolaiskriisistä tarvitaan kokonaan uudet arviot. Edellisessä, vuonna 2012 julkaistussa selonteossa todettiin vielä ykskantaan, että ”turvallisuuspoliittinen tilanne Suomen lähialueilla on hyvä”.

Nato-linjaus on ilmeisesti mukana myös uudessa selonteossa, erillisestä Nato-selvityksestä huolimatta. Linjaus muistuttanee hyvin paljon hallitusohjelman muotoilua, jossa ei rajoiteta Suomen mahdollisuutta hakea jäsenyyttä.

Hallitusohjelmassa luvattu Nato-selvitys tehdään erillisenä jo siksi, että osana selontekoa se muuttuisi presidentin ja valtioneuvoston yhdessä vahvistamaksi hallituksen linjaksi.

Ulkoministeri Soinille selonteon laatiminen tuskin osoittautuu kovin hankalaksi. Hän on nykyään lähellä ulkopolitiikan keskiuomaa myös pakolaiskriisissä, jota hän korostaa nyt Euroopan yhteisenä asiana. Hänellä on osaava virkamieskunta.

Katseet kääntyvät enemmän puolustusministeri Niinistöön.

Hävittäjien hankinta ei ole ainoa syy epätietoisuuteen tulevista puolustuslinjauksista, vaikka se onkin rahassa mitattuna ylivoimaisesti suurin. Hankkeen toteutuminen kaavaillusti ensi vuosikymmenellä vaatii puolustusselontekoon jonkinlaista poliittista ankkurointia.

Niinistön ulostulot puolustusministerinä ovat useimmiten koskeneet kansallisia kysymyksiä ja säästöjä Puolustusvoimien toimintamenoista.

Puolustusselonteosta odotetaan selviä kansainvälisiä linjauksia. Asehankintojen lisäksi suuri teema on Suomen puolustusyhteistyö Ruotsin, muiden pohjoismaiden, Naton ja Yhdysvaltojen kanssa. Puolustusyhteistyö on määritelty yhdeksi Suomen puolustuksen uskottavuuden peruspilareista.

Linjauksia eivät lopulta laadi yksin virkamiehet ja heidän ministerinsä.

Ne hiotaan loppuun tasavallan presidentin kanssa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa ja arvioidaan myös eduskunnassa.

Tämänkin jälkeen kahdella perussuomalaisella ministerillä on melkoinen vaikutus Suomen turvallisuuspolitiikkaan myrskyisenä aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat