Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienten lasten palo­vammat lisääntyneet

Kotimaa
 
Pete Aarre-Ahtio
Kuumat juotavat aiheuttavat helposti palovammoja.
Kuumat juotavat aiheuttavat helposti palovammoja. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Lähes kaikki alle vuoden ikäisten lasten palovammat voitaisiin estää. Tähän tulokseen tuli lastenkirurgian ja yleiskirurgian erikoislääkäri Elina Laitakari väitöskirjassaan, joka hyväksyttiin perjantaina Helsingin yliopistossa.

”Tutkimuksen tärkein viesti on, että kun käsittelee kuumia nesteitä, lasta ei pitäisi pitää sylissä. Jos on kuitenkin pakko, vanhemman tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta”, Laitakari sanoo.

Hän kiinnostui pienten lasten palovammoista erikoistumisaikanaan Lastenklinikalla ja myöhemmin työssään lastenkirurgina. Laitakari pani kollegoidensa kanssa merkille, että pienten lasten palovammat tuntuivat yleistyvän.

”Se oli huolestuttavaa, sillä eiväthän pienet vauvat pysty aiheuttamaan itselleen palovammoja. Halusimme selvittää, pitääkö mututuntuma paikkansa, onko ilmiö valtakunnallinen ja mistä se johtuu.”

Vuosina 1990–2011 Suomen sairaaloissa hoidettiin noin 1 800 alle vuoden ikäistä lasta palovammojen vuoksi. Laitakari havaitsi, että tutkittavana ajanjaksona pienten lasten palovammojen määrä lähes kolminkertaistui.

Kaksi kolmasosaa pienten lasten palovammoista on väitöskirjan mukaan kuuman nesteen aiheuttamia ”kahvipöytävammoja”. Silloin ollaan kahvi- tai ruokapöydässä, ja vauva tarttuu pöydällä olevaan kuppiin, jossa on kuumaa kahvia tai teetä.

Tyypillisiä ovat myös tilanteet, joissa vanhempi vie kuppia kohti omaa suutaan, vauva heiluttaa käsiään ja neste läikkyy vauvan päälle.

Loput vammat ovat pääosin kosketusvammoja, joissa lapsi koskee käsillään kuumaan esineeseen, esimerkiksi uunin- tai takanluukkuun tai kattilaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat