Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä ajattelevat työstä ruumiin­avauksia tekevä lääkäri, prostituoitu tai vanginvartija?

Kotimaa
 
Meeri Koutaniemi
Terminaalipotilas Soile Myllykangas: ”Mä oon 53. Oon neliraajahalvaantunut. Sukelsin pää edellä pohjaan tuolla Lohjalla, jossa olin asumassa, nelkyt vuotta sitten. Halvaannuin silleen, et pystyn vähän liikuttamaan käsiä ja päätä. Silleen mä oon sitte rämpiny tässä eteenpäin.”
Terminaalipotilas Soile Myllykangas: ”Mä oon 53. Oon neliraajahalvaantunut. Sukelsin pää edellä pohjaan tuolla Lohjalla, jossa olin asumassa, nelkyt vuotta sitten. Halvaannuin silleen, et pystyn vähän liikuttamaan käsiä ja päätä. Silleen mä oon sitte rämpiny tässä eteenpäin.” Kuva: Meeri Koutaniemi

Otetaan kaksi suomalaista seikkailijaa, jotka ovat maailmalla kolunneet outoja, pelottavia ja kiinnostavia kohteita. Pannaan heidät heidät etsimään kiinnostavaa asioita kotimaastaan. Mihin he katseensa suuntaavat?

Sen voi nähdä Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadin uudesta kirjasta Riisuttu Suomi.

Uskokaa tai älkää, heidän aihenaan on – työ. Heidän käsissään se ei ole tylsää. Mukana on vastinpareja, kuten pappi ja satanisti, prostituoitu ja asiakas, patologi ja saattohoitopotilas.

Koutaniemeä ja Alizadia kiinnosti Suomessa kutsumustyö. Mutta tietysti he törmäsivät heti täälläkin tabuaiheisiin. Minkälainen on haudankaivajan tai seksityöläisen kutsumus? Entä taksikuskin, sotilaan tai pikaruokayrittäjän? Millainen on elinkautisvangin suhde työhön?

”Meitä molempia kiinnosti saada vastaus kysymykseen, millä perusteilla ja millaisella intohimolla suomalaiset tekevät työtänsä ja kenelle”, Koutaniemi kertoo.

Hän on parhaillaan taas maailmalla, ja keskustelua käydään sähköpostin välityksellä. Koutaniemi kertoo, että kirjaa tehdessä kävi vahvasti ilmi se, etteivät ihmiset tee työtään vain velvollisuudesta tai rahasta, vaan toisiaan varten.

”Työnteossa yhdistyvät väistämättä oma intohimo ja halu kehittää ympäröivää yhteiskuntaa. Monen kohdalla jälkimmäinen oli vielä suurempi motivaation tuoja – työ on toisen palvelemista.”

Kaikki tuo näkyy myös Koutaniemen ja Alizadin omassa työssä. Hekin haluavat vaikuttaa työllään.

Koutaniemi sanoo, että kirja on hänelle poliittinen vastaisku nykyhallituksen tekemille leikkauksille. Nyt leikataan palkoista, koulutuksesta, kehitysavusta ja työoikeuksista.

”Leikkurin viesti on ollut, että työ ei ole niin arvokasta kuin luulit.”

Hänen mielestään nyt leikataan työstä ja samalla ihmisten tekemän työn kunnioittamisesta. Silloin tullaan myös leikanneeksi ihmisten välisestä kanssakäymisestä ja hyvinvoinnista.

Kuusamosta kotoisin oleva Koutaniemi, 28, on taistellut valokuvillaan rasismia ja riistoa vastaan. Hänet tunnetaan parhaiten Keniassa otetuista kuvista, joissa masaiheimon tyttöjä ympärileikataan. Meksikossa hän kuvasi aidsiin kuolevia transsukupuolisia intiaaneja, Venäjällä uhanalaista marikansaa.

Iranilaissyntyinen Alizad, 44, puolestaan on tv-sarjoissaan tuonut silmiemme eteen bangladeshilaisten lapsityöläisten raadantaa ja pakolaisleirillä raiskattujen tyttöjen elämää.

Kaksikko tapasi toisensa ensi kerran vuonna 2013. Koutaniemen piti ottaa Alizadista henkilökuva Työmaana maailma -lehteen. Kuvauspaikkana oli suomalainen kaatopaikka.

”Tulimme tosi hyvin juttuun, ja kuvaushetki jäi mieleen vahvana kohtaamisena. Arman teki vaikutuksen välittömyydellään”, Koutaniemi kertoo.

Tämän vuoden alussa he tapasivat uudestaan, kun molemmilla oli omilla tahoillaan kehittynyt ajatus yhteisestä projektista. Kumpaakin kiehtoi ajatus päästä lähemmäs Suomea ja suomalaisia. Syntyi idea kirjasta.

Samalla pantiin alulle tv-sarja. Se on kahdeksanosainen dokumentti, jonka aiheena on selviytyminen. Se tulee aikanaan ulos Neloselta.

Riisuttu Suomi julkaistiin viime viikolla. Siinä Arman Alizad esittää vilpittömän uteliaita kysymyksiä. Vastaukset on kirjattu sivuille sellaisenaan, oikolukematta. Teksti on siis raakaa ja rosoista, mutta samalla haurasta ja paljastavaa. Intiimiä. Kun puhunta on dokumentoitu sellaisenaan, tulee autenttisuuden tuntu: juuri näin tuo ihminen on todella sillä hetkellä sanonut.

Kun keskustelua ei liikaa rajata, ihmisten persoonasta näkee hämmentäviäkin puolia. Arman hastattelee Hannu Sariolaa, joka on 60-vuotias, asiallisen näköinen mies, biokemian ja kehitysbiologian professori. Arman kysyy: Mitä työskentely ruumiinavaajana on opettanut? Sariola vastaa: Kunnoittamaan elämää. Niin hassulta kuin se saattaa kuulostaa, joskus minua surettaa tallata muurahaisia. Elämä on niin uniikki juttu, että sitä ei saa tuhota missään muodossa.

Jos teksti onkin työstämätöntä, Meeri Koutaniemen kuvat sen sijaan ovat valmiita ja harkittuja. Juuri sellaista kohdetta kunnioittavaa ja kohottavaa taidetta kuin häneltä voi odottaa. Yhtä kauniilta näyttävät lapio ja harava, taksin takapenkki sekä jengiläiset ja aseet.

Koutaniemi kertoo, että usein kuvaustilanteet ja suunnitelmat muuttuivat tehdessä. Se ei ollut ollenkaan ikävä asia, päinvastoin.

”Siitä tulee syvästi rauhallinen olo, kun joudun hylkäämään jonkin oletuksen tai kuvaussuunnitelman sen takia, että nyt keksitään yhdessä uusi ja aidompi. Kuvattava tarjoaa aina itse parhaimmat ideat”, hän kertoo.

Koutaniemi on maailmalla matkustaessaan ollut useasti vakavissa vaaratilanteissa. On ollut seksuaalista häirintää ja jopa pari kaappausyritystä.

Mikä hinku saa ihmisen etsimään extremeä, äärimmäisiä olosuhteita? Koutaniemi sanoo, ettei hän pyri työssään vaaraan eikä pidä vaaratilanteista. Pahojen kokemusten myötä hän on myös muuttanut toimintatapojaan: nykyisin hän pitää yksin matkustaessaan huolen siitä, että on aina olemassa varasuunnitelma. Eikä hän kulje yksin pimeällä.

”Luotan tuntemattomiin, jos intuitioni ohjaa niin.”

Koutaniemen mukaan valokuvaajan ei pidä lähteä tuntemattomalle alueelle ilman kunnollista paikallista opasta ja tulkkia, johon voi luottaa. Yhteistyö ja avun pyytäminen ovat usein kaikki kaikessa. Yksin selviäminen ei ole mikään näyttämisen paikka, vaan usein ajattelemattomuutta.

Pelot eivät ole ikinä estäneet häntä tekemästä tai lähtemästä, niin hän sanoo. Työn riskit on vain hyväksyttävä ja käytettävä maalaisjärkeä. Uhkarohkeus on typeryyttä.

Mitä hän sitten matkoilla eniten pelkää? Päällimmäisenä pelkona yksin matkustaessa ei ole kuolema vaan raiskatuksi tuleminen.

Monet suomalaiset ovat toivoneet Koutaniemeiltä ja Alizadilta, että he tekisivät projekteja myös kotimaasta.

Koutaniemelle itselleenkin se tuntui nyt tärkeältä. Riisuttu Suomi -kirjan lisäksi hän on tänä vuonna tehnyt kotimaassa pari muutakin hanketta. Hän kuvasi Sisu-kirjan, jossa on useita kirjoittajia. Äskettäin on valmistunut myös yhteinen kotiseututeos toimittaja Reetta Rädyn kanssa, nimeltään Kyliltä kuultua – kahdeksan vuodenaikaa. Kaikki kolme projektia ovat opettaneet hänelle, kuinka tärkeitä juuret ja kieli ovat.

Työskentely on kotimaassa olennaisesti erilaista kuin maailmalla. Täällähän voi tehdä työtä kulttuurissa, jota ymmärtää, omalla kielellä ja omilla lähteillä. Sama kieli vie automaattisesti lähemmäs ihmistä, eikä kuvaustilanteisiin ole tarvinnut tuoda ulkopuolista tulkkia, mikä on tehnyt kohtaamisista intiimimpiä ja luontevampia, hän sanoo.

”Suomessa työskentely todella tuntuu oman takapihan tutkimiselta. Keskustelujen teemat ovat olleet tuttuja, kuvattavien elekieli lähestyttävämpää.”

Ja silti, se mikä on olennaista: vaikka miljöö onkin tuttu, jokainen kuvauskerta on yllättänyt. Työn avulla Koutaniemi on päässyt kysymään kysymyksiä, joiden esittämiseen meillä on sekä kulttuurinen että sosiaalinen kynnys. Ja niihin on vastattu rehellisesti ja konstailematta. Miten hämmästyttäviä tarinoita suomalaisilla onkaan kerrottavanaan!

”Olen tullut lähemmäksi omaa itseäni ja yllättynyt suomalaisen mentaliteetin lujuudesta. Jokainen haastateltava ja kuvattava on rikkonut ennakkoluulojani sekä avannut jotakin täysin uutta ja positiivisesti outoa tämän päivän Suomesta”, hän sanoo.

Mitä hän tarkoittaa mentaliteetin lujuudella? ”Suomalaisen työmoraali on korkea ja työtapa ahkera. Me teemme enemmän kuin meiltä odotetaan emmekä tee siitä numeroa”, hän vastaa.

Mukavaa, että maailmankansalainen löytää hyvää myös kotikonnuilta. Voisiko hän kehua suomalaisia vielä vähän lisää... Mitä on meissä se positiivisesti outo? ”Positiivinen outo on yllättäviä yksityiskohtia, mustaa huumoria ja koskettavia samaistumispintoja. Ylipäätään oudolla viittaan siihen, mitä ei tullut ajatelleeksi itse, ja toinen on aiheuttanut oivalluksen, joka ei ole itsestäänselvyys.”

Joskus tuntuu, että maailmalla on helpompi erottaa kaikenlaista erikoista. Kaivautua vähemmistöjen elämään. Tutustua asioihin ja ihmisiin, joita ei kotona arjessa ja rutiineissa edes tiedä olevan olemassa eikä etsi. Onko ihminen kotimaassaan sokea marginaaleille?

”Marginaaliin ei ole vaikea nähdä, sinne on vain katsottava”, Koutaniemi sanoo. Ja jatkaa: jokainen suomalainen tietää, että Suomessa on päihde- ja huumeriippuvaisia, perheväkivaltaa, salakuljetusta, kuolemaa, kapinaa ja rikollisuutta. Valitettavasti media tai koulu ei tarjoa paljoakaan heijastuspintaa tästä, muuta kuin hyvin pinnallista lööppijournalismia, hän sanoo.

Ongelmallisinta ovat leimat, joita yhteiskunta ihmisiin lyö. Ne eivät jätä tilaa muille tulkinnoille tai sille mahdollisuudelle, että nähtäisiin ihminen leimansa takana.

Riisuttu Suomi -kirjan haastatteluissa on pyritty avamaan ihmistä ja hänen motiivejaan leimoista riippumatta. Eikka, elinkautisvanki, on tästä hieno esimerkki, sanoo Koutaniemi. Kolmoismurhan tehnyt korosti tuomionsa oikeudenmukaisuutta. Haastattelussa kävi myös ilmi, että hän on intohimoinen filosofian opiskelija, puolustaa eläinten ja ihmisten oikeuksia sekä kritisoi kehitysavun leikkauksia.

”Minuun suurimman vaikutuksen teki ihmisten salakuljettaja Nytte, joka korosti, että hänelle rikollinen toiminta on aina ollut humanitaarista apua. Yksiulotteinen ulkopuolelta annettu leima ei kerro vielä mitään ihmisen todellisesta luonteesta tai potentiaalista yhteiskunnassa”, Koutaniemi sanoo.

”Satanistin kanssa keskustelu Helsingin keskuspuistossa kävellessä taas oli niin kiehtovaa, että olisin halunnut viettää viikon yhdessä metsässä ja kuunnella yksityiskohtaisesti kaiken hänen vakaumuksestaan.”

Koutanieni huomasi, että omat ennakkoluulot murentuivat. Ne olivat juontaneet juurensa täysin virheellisistä kuvitelmista. Niin on varmaan monella muullakin. Kirja onkin Koutaniemen mukaan tehty erityisesti suomalaisilta toisille suomalaisille, jotta voitaisiin rikkoa oman kulttuurin sisällä olevia tabuja ja päästä lähemmäs toisen ymmärtämistä.

Lauantaina Suomessa vietettiin pyhäinpäivää. Koutaniemi on nähnyt useissa eri kulttuureissa, miten niissä suhtaudutaan kuolemaan ja miten vainajia muistellaan. Työprojekteissa hän on ollut konkreettisesti kuoleman äärellä.

Ensimmäistä kirjaansa Oasista hän teki Meksikossa ja dokumentoi siihen aidsia sairastaneen Carloksen kuoleman. Se oli yhteinen sopimus kuvattavan kanssa. Carlos kuoli Koutaniemen viereen Oasis-nimisessä hoitokodissa Meksikossa. Koutaniemi kuvasi hänen viimeiset ilmeensä ja sen, miten hätä muuttui hiljaa rauhaksi.

”Vaikeinta oli seurata vierestä, kuinka Carloksen luita jouduttiin rikkomaan, jotta hänet saataisiin kouristuksenomaisesta asennosta suoraksi arkkuun.”

Kuolema on hänelle luonnollinen tapahtuma. ”En pelkää kuolemaa enkä näe sitä negatiivisesti. Osallistuin muutama vuosi sitten Ghanassa paikallisiin hautajaisiin ja koin jonkinlaisen herätyksen kuoleman kauneudesta.”

Ghanassa vainajaa surtiin ja itkettiin, mutta siellä myös tanssittiin ja naurettiin. Hautajaiset olivat elämän kunnioittamisen juhla, jossa edesmennyttä ylistettiin rakkaudella ja ilolla. Lähipiiri halusi muistella vainajan elämää hänen tekemänsä hyvän kautta. Menetyksen tuskaa ja tunteita ei kielletty muttei myöskään keskitytty pelkästään suruun.

Suomalainen tapa muistella vainajia on toisenlainen. Se on sitä hiljaista kynttilöiden sytyttämistä. Miten Koutaniemi sen sitten kokee? Hänestä myös hiljentyminen kuoleman äärellä on kunnioittamista. Hän arvostaa suomalaista kykyä kokea surua ja melankoliaa. Se on välttämätöntä.

”Hiljaisuus on usein keskustelua itsensä kanssa.”

Silti voimme myös oppia uusia suremisen ja kunnioittamisen muotoja – kynttilähiljaisuus ei ole ainoa sellainen, Koutaniemi sanoo.

Koutaniemi on koko ajan tehnyt töitä vaikeiden, pelottavien ja vaarallisten asioiden parissa. Perinteisesti miesten ja naisten reviirit ovat olleet tässä suhteessa erilaiset: miehille kuuluu tappamisen alue, naiset pesevät ruumiit. Miten Koutaniemi ajattelee?

”Naisilla ja miehillä on omat tabunsa, joita kummankin tulee rikkoa sisältäpäin.”

Hän sanoo, että työssä tulee vastaan tilanteita, joissa joutuu punnitsemaan rajojaan. Olennainen raja kulkee siinä, miten hän voi itse vaikuttaa tilanteeseen. ”Ihmisen hätä menee aina työn tai sääntöjen edelle.”

Jos ihminen vuotaa verta ja tarvitsee apua, silloin ei jäädä ottamaan valokuvia vaan toimitaan, hän sanoo. ”Kameralla ei ole mitään väliä tilanteissa,joisa voin konkreettisesti auttaa jotakin ihmistä esimerkiksi väkivaltatilanteessa.”

Aika usein on niin, että yksi ihminen ei vain itse pysty sillä hetkellä konkreettisesti auttamaan tai muuttamaan tilannetta paremmaksi. Silloin paras keino vaikuttaa voi olla se, että ottaa valokuvia ja näyttää ne maailmalle.

Meeri Koutaniemi
Terminaalipotilaan Soilen tärkein päivittäinen työkalu, pyörätuoli. ”Se on ehkä sellanen vaikea asia, et kun joku sanoo tulevansa tervehtimään, muttei tulekaan. Perhe ei ikinä tee niin mut jotkut tutut kyllä. Sit ne lupaa ja lupaa, muttei kuitenkaan tule.” Soile kuoli kaksi päivää haastattelun jälkeen.
Terminaalipotilaan Soilen tärkein päivittäinen työkalu, pyörätuoli. ”Se on ehkä sellanen vaikea asia, et kun joku sanoo tulevansa tervehtimään, muttei tulekaan. Perhe ei ikinä tee niin mut jotkut tutut kyllä. Sit ne lupaa ja lupaa, muttei kuitenkaan tule.” Soile kuoli kaksi päivää haastattelun jälkeen.
Meeri Koutaniemi
Satanisti Soror Heith: ”Satanismissa ei ole tarvetta ’sovittaa syntejään’ eikä meillä ole synnin käsitettä. Synti-sanaan liittyy sellainen alavire että siitä joutuu sitten tuomiolle ja vaikka epäilemättä teko johtaa toiseen, ei voi ajatella niin että jokin ulkopuolinen olento meitä tuomitsee ja siksi pitäisi elää nuhteellisesti. Pitää elää omien arvojensa mukaisesti koska kokee ne sen arvoisiksi, ei siksi että pelkää jotain kuolemanjälkeistä tulimerta.”
Satanisti Soror Heith: ”Satanismissa ei ole tarvetta ’sovittaa syntejään’ eikä meillä ole synnin käsitettä. Synti-sanaan liittyy sellainen alavire että siitä joutuu sitten tuomiolle ja vaikka epäilemättä teko johtaa toiseen, ei voi ajatella niin että jokin ulkopuolinen olento meitä tuomitsee ja siksi pitäisi elää nuhteellisesti. Pitää elää omien arvojensa mukaisesti koska kokee ne sen arvoisiksi, ei siksi että pelkää jotain kuolemanjälkeistä tulimerta.”
Meeri Koutaniemi
Satanisti Soror Heith pitelee käsissään ketunhampaita.
Satanisti Soror Heith pitelee käsissään ketunhampaita.
Meeri Koutaniemi
Moottoripyöräjengiläinen Janne Nacci: ”Vaik me eletään järjestelmän ulkopuolella, niin meitä sitoo vahva kunniakäsite. Ei hakata muijia, ei valehdella toisillemme, ei varasteta toisiltamme, eikä lapsiin kosketa.”
Moottoripyöräjengiläinen Janne Nacci: ”Vaik me eletään järjestelmän ulkopuolella, niin meitä sitoo vahva kunniakäsite. Ei hakata muijia, ei valehdella toisillemme, ei varasteta toisiltamme, eikä lapsiin kosketa.”
Meeri Koutaniemi
Jannen esineet: ase, riipusristi ja puukko.
Jannen esineet: ase, riipusristi ja puukko.
Meeri Koutaniemi
Patologi Hannu Sariola: ”Ennen ihmiset osasivat suhtautua kuolemaan ja kuolleisiin normaalisti. Suku valvoi ja suri avoimen arkun ääressä. Minun sukupolveni aikana tieto epämuodostumien ja sairauksien genetiikasta on kasvanut käsittämättömän nopeasti. Kun aloitin patologina, oli suo, kuokka ja veitsi. Nyt on pii, PCR ja genomi.”
Patologi Hannu Sariola: ”Ennen ihmiset osasivat suhtautua kuolemaan ja kuolleisiin normaalisti. Suku valvoi ja suri avoimen arkun ääressä. Minun sukupolveni aikana tieto epämuodostumien ja sairauksien genetiikasta on kasvanut käsittämättömän nopeasti. Kun aloitin patologina, oli suo, kuokka ja veitsi. Nyt on pii, PCR ja genomi.”
Meeri Koutaniemi
Ruumiinavaaja Hannu Sariola leikkaa työpöydällään olevaa imusolmuketta.
Ruumiinavaaja Hannu Sariola leikkaa työpöydällään olevaa imusolmuketta.
Meeri Koutaniemi
Huumeaddikti Lisa: ”15-vuotiaalle itselleni haluisin sanoo et lopeta se teeskenteleminen.”
Huumeaddikti Lisa: ”15-vuotiaalle itselleni haluisin sanoo et lopeta se teeskenteleminen.”
Meeri Koutaniemi
Huumepiikkien säilöntäastia.
Huumepiikkien säilöntäastia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat