Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähisuhde­väkivalta: Apua omaan väkivaltaisuuteensa hakevat nyt eläkeläiset

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Juha Metso
Henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan sortuva mies voi hakea apua esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton Jussi-työstä.
Henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan sortuva mies voi hakea apua esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton Jussi-työstä. Kuva: Juha Metso

Yli 65-vuotiaat miehet ovat hakeneet viime vuosina aiempaa enemmän apua oman väkivaltaisuutensa takia.

Ensi- ja turvakotien liiton suunnittelija Veli-Matti Toikka kertoo, että väkivaltaisuuteen apua tarvitseville miehille tarkoitettuun Jussi-työhön tulee vuosittain noin 800 uutta asiakasta. Selvä enemmistö heistä on 20–49-vuotiaita.

Artikkeliin liittyvät

”Viimeisten kolmen vuoden aikana myös seniorit ovat löytäneet tämän väylän. Joskus homma on myös edennyt niin, että pariskunnan aikuiset lapset ovat ensin ottaneet yhteyttä ja kysyneet, mitä asialle voisi tehdä.”

Toikan mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivallasta keskusteleminen julkisuudessa on todennäköisesti madaltanut kynnystä avun hakemiseen.

Jussi-työ keskittyy avun tarjoamisessa miesten näkökulmaan. Perheväkivallan uhreja ja tekijöitä auttavia järjestöjä on Suomessa lukuisia.

Erityisesti väkivaltaisille miehille kohdistettuja palveluja tarjoavat Jussi-työn lisäksi muun muassa Lyömätön linja Espoossa, Miessakit-yhdistys ja Setlementtiyhdistys Naapuri Tampereella. Suomen mielenterveysseuran kriisikeskukset auttavat niin ikään monenlaisissa perheen kriisitilanteissa.

Mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter vakuuttaa, ettei heidän puhelinpalvelussaan tavallisesti tuomita soittajia, kuten HS:n haastattelemalle miehelle oli käynyt.

”Meidän ensimmäinen ohjeemme on, että älä syyllistä. En tunne tapausta, mutta tuollainen ei ole tavallista toimintaa vastaajalta. Meille voi aina soittaa.”

Veli-Matti Toikka sanoo, että miehille kohdennettuja palveluja tarvitaan, koska niiden tarjoamisen on havaittu lisäävän avun hakemista.

”Ainakin jossain määrin miehenä oloon kuuluu vieläkin sitä, että täytyy olla omillaan pärjäävä eikä ole lupaa olla heikko. Miehille suunnatuissa palveluissa voi käsitellä asioita myös tunteen tasolla. Lisäksi joissain perhepalveluissa miehillä on ollut kokemuksia, että he eivät tule kuulluksi”, Toikka sanoo.

Väkivallan tekijöiden auttamisessa ei pyritä ymmärtämään väkivaltaa. Toikka painottaa, että väkivalta nähdään aina vääränä. Samoin hänen mielestään kaikki syyt perheväkivaltaan – esimerkiksi humalatila, nalkuttava puoliso tai työstressi – ovat tekosyitä.

”Tässä täytyy erottaa väkivallan tekijä ja itse väkivalta. Tekoa ei pidä ymmärtää, mutta ihmistä täytyy pyrkiä auttamaan. Keskeistä on se, että henkilö saisi muutettua käyttäytymistään.”

Keskustelut väkivaltatyöntekijöiden kanssa ovat luottamuksellisia, mutta työntekijöillä on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa poliisille, jos he saavat tietää lapsen henkeen tai terveyteen kohdistuvasta rikosepäilystä. Heillä on myös velvollisuus tehdä tarvittaessa lastensuojeluilmoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat