Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaikäisten turvapaikan­hakijoiden asuinrakennukseen hyökättiin polttopulloin Ylivieskassa

Kotimaa
 
Raudaskylän kristillinen opisto
Raudaskylän kristillinen opisto Ylivieskassa.
Raudaskylän kristillinen opisto Ylivieskassa. Kuva: Raudaskylän kristillinen opisto

Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa sijaitseva Raudaskylän kristillinen opisto joutui varhain lauantaiaamuna polttopulloiskun kohteeksi. Opistolla asuu ja opiskelee alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Poliisin mukaan kolme henkilöä saapui opistolle porrasperäisellä henkilöautolla.

Henkilöt heittivät rakennuksen seinään kolme polttoaineella täytettyä pulloa, joissa oli palava sytytyslanka.

Poliisilla ei ole tietoa, että iskun takana olisi järjestäytynyttä toimintaa. Opistorakennus ei vahingoittunut palossa.

Poliisipartio löysi paikalta kolme olutpulloa, joista kaksi oli rikkoontunut. Pulloihin oli tungettu kankaita, ja pullot haisivat palavalle nesteelle.

Poliisi tutkii tapahtumaa tuhotyön yrityksenä.

”Välitöntä vaaraa ei tästä koitunut. Polttopullot sammuivat ennen kuin ne osuivat. Toisinkin olisi tietenkin voinut käydä”, rikosylikonstaapeli Juha Kangas Ylivieskan poliisista sanoo.

Lisäksi opistolla asuvat turvapaikanhakijat asuvat eri siivessä kuin mihin hyökkäys kohdistui. Välimatkaa yöpymistiloihin on kymmeniä metrejä.

Poliisi tutkii iskua muun muassa valvontakameroiden tallenteiden avulla. Opiston rehtori Jukka Hautala tuomitsee iskun Twitter-tilillään: ”En olisi halunnut uskoa tässä asiassa, että suomalainen uho johtaa tämän kaltaiseen tekoon. Barbariaa.”

Opistossa asuu 14 miestä, jotka ovat iältään 16–17-vuotiaita. He saapuivat opistolle vasta viikolla 43 eli lokakuun loppupuolella. He ovat kotosin Afganistanista, Irakista ja Somaliasta.

”Varmasti joillakin heistä on traumaattisia kokemuksia taustallaan, kaikkien kohdalta tästä emme vielä tiedä,” Hautala sanoo.

Asukkaat olivat tietämättömiä iskusta sen sattuessa, koska polttopullojen jäänteet löydettiin vasta myöhemmin lauantaina.

Poliisi on jo aiemmin valvonut opiston ympäristöä ylimääräisin käynnein, Hautala kertoo.

”Täytyy muistaa, että turvapaikanhakijoiden lisäksi uhka kohdistuu opiston muihin opiskelijoihin ja henkilökuntaan”, Hautala mainitsee.

Turvallisuusasioita aiotaan opistolla miettiä uudelleen.

Ensi kerran opisto koulutti turvapaikanhakijoita vuonna 2009. Nykyiset asukkaat kuuluvat kansanopistojen ja Maahanmuuttoviraston hankkeeseen, jossa pyritään opettamaan Suomen kieltä ja kulttuuria alaikäisille yksin maahan tulleille miehille.

Ylivieskassa toimii Ylivieskafoorumi-Facebook-ryhmä, jossa Hautalan mukaan esiintyy vihapuhetta maahanmuuttajia kohtaan yleisesti.

”Puhe kohdistuu suurimmalta osiin ilmiöön, mutta kirjoitetaan siellä tyyliin ´onhan Raudaskylälläkin niitä´.”

Rikosylikonstaapeli Kankaan mukaan Ylivieskassa ei olla havaittu mitään erityistä tulijoihin kohdistuvaa vastustusta. Osa kaupunkilaisista toivottaa turvapaikanhakijat tervetulleiksi, toiset eivät.

”Ja mitä se kriittisyys sitten on? Suurin osa ihmisistä ei tätä tapahtumaa hyväksy”, Kangas sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat