Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lupiineja yritetään hävittää puutuhkalla

Kotimaa
 
Tapio Vanhatalo
Lupiinit reunustivat moottoritietä Mäntsälässä kesäkuussa.
Lupiinit reunustivat moottoritietä Mäntsälässä kesäkuussa. Kuva: Tapio Vanhatalo
Fakta

Haitallinen vieraslaji

 Lupiini on Suomeen tuotu vieraslaji, joka on levinnyt laajalle. Sitä kasvaa suurina kasvustoina muun muassa tienpientareilla.

 Lupiinin leviämistä on yritetty estää, sillä se katsotaan haitalliseksi vieraslajiksi, koska se syrjäyttää kotoperäisiä lajeja.

 Lupiini lisää maaperän typpipitoisuutta sitomalla typpeä ilmasta juurinystyröidensä avulla muiden hernekasvien tapaan. Siten se heikentää alkuperäisten, köyhässä maaperässä kasvavien niitty- ja ketokasvien elinmahdollisuuksia.

Mäntsälässä kokeillaan tänä syksynä uutta keinoa päästä eroon muun muassa tienvarsilla rehottavasta ongelmasta, lupiineista. Niitä yritetään hävittää nyt puutuhkan avulla.

Ideana on muuttaa lupiinin kasvupaikan maaperän kemiallista tilaa sellaiseksi, ettei lupiini enää kasva siinä. Puutuhka nostaa maaperän pH:ta. Lupiinin ei pitäisi viihtyä emäksisessä maassa.

Jos kokeilu onnistuu, puutuhkasta voidaan saada edullinen ja tehokas ratkaisu lupiiniongelmaan.

Kokeilussa asialla ovat luonnonsuojeluyhdistys Villi vyöhyke ja NCC Roads Oy. Ne ovat levittämässä puutuhkaa kahdelle koealana toimivalle lupiinikasvustolle Mäntsälän Ohkolassa.

Villi vyöhyke on luonnonsuojeluyhdistys, joka muun muassa etsii käytännön ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. NCC Roads on osa pohjoismaista NCC-konsernia ja tarjoaa muun muassa teiden kunnossapitopalveluita.

”Lupiinien hävityttämiseen ei ole tähän mennessä keksitty tehokasta keinoa. Myrkyttäminen on kyllä tehokasta, mutta kiellettyä. Kitkeminen ja niittäminen ovat työläitä keinoja, sillä yleensä lupiini valtaa paikat uudelleen”, kertoo Villin vyöhykkeen puheenjohtaja Jere Nieminen.

”Ajatuksena on muuttaa lupiinin kasvuympäristöä niin, ettei lupiini enää viihdy siinä eikä palaa siihen.”

Niemisen mukaan samalla helpottuisi toinenkin ongelma: puutuhkaongelma.

”Puutuhkaa viedään tällä hetkellä biovoimalaitoksista ongelmajätelaitoksiin, mutta näin sille saataisiin hyötykäyttöä”, hän sanoo.

NCC Roadsin kehityspäällikkö Taina Piiroinen huomauttaa, että vasta usean vuoden jälkeen voidaan nähdä, toimiiko puutuhka lupiinin torjunnassa.

”Odotukset ovat kovat, mutta katsotaan miten käy. Jos kokeilu toimii, lähdemme sitä kyllä jatkamaan”, hän sanoo.

Jos lupiinikasvustot saadaan hävitettyä, mitä emäksisestä maasta nousee niiden tilalle? Niemisen mukaan sitä ei tiedetä varmasti.

”Ihan varmasti siinä kasvaa jotain. On tutkimusta vanhojen tuhkakasojen kasvillisuudesta. Niille paikoille on ilmestynyt harvinaista kalkinsuosijakasvillisuutta, jota viihtyvät siinä korkeasti emäksisessä ympäristössä”, Nieminen sanoo.

”Hyvässä lykyssä tilalle voidaan saada siis jotain tosi kiinnostavaa harvinaistakin kasvillisuutta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat