Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusasiamies huolissaan tuomareiden riippumattomuudesta – ”Oikeuslaitoksen määrärahoja ollaan edelleen leikkaamassa, vaikka jo lähtötaso on huono”

Kotimaa
 
Juha Metso
Wincapita-oikeudenkäynneille jouduttiin myöntämään määräraha lisäbudjetissa. Pääsyytetty Hannu Kailajärvi valmistautui istuntoon maaliskuussa 2011 Vantaan käräjäoikeudessa.
Wincapita-oikeudenkäynneille jouduttiin myöntämään määräraha lisäbudjetissa. Pääsyytetty Hannu Kailajärvi valmistautui istuntoon maaliskuussa 2011 Vantaan käräjäoikeudessa. Kuva: Juha Metso

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen pitää tuomioistuimien jatkuvaa resurssipulaa ongelmana niiden riippumattomuuden kannalta.

Hälyttävänä ääriesimerkkinä riippumattomuuden murenemisesta Jääskeläinen pitää sitä, että yksittäisen rikosjutun käsittelyyn joudutaan myöntämään määrärahaa lisäbudjetissa. Lisärahaa myönnettiin pari vuotta sitten Wincapita-jutun käsittelyyn.

Jääskeläisen kannanotto liittyy Euroopan neuvoston tekemään kyselyyn tuomareiden itsenäisyydestä ja riippumattomuudesta. Kyselyn taustalla on Euroopan neuvoston suositus tuomareiden itsenäisyydestä, tehokkuudesta ja vastuista.

Ruotsiin verrattuna Suomi panostaa tuomioistuimiin, syyttäjiin ja oikeusapuun kolmanneksen vähemmän rahaa henkeä kohden, Jääskeläinen vertailee. Oikeuslaitoksen osuus koko valtionbudjetista on myös kolmanneksen pienempi kuin Ruotsissa.

”Oikeuslaitoksen määrärahoja ollaan edelleen leikkaamassa, vaikka jo lähtötaso on huono”, Jääskeläinen toteaa.

Tilanne näkyy oikeusturvaa hakeville ihmisille muun muassa juttujen viipymisenä. Esimerkkinä Jääskeläinen mainitsee tapauksen, jossa käräjäoikeus antoi rikosjutun tuomion noin 11 kuukautta pääkäsittelyn päättymisen jälkeen.

”Tapaus on huolestuttava esimerkki siitä, että oikeuslaitos ei aliresurssoinnin takia kykene asianmukaisesti suoriutumaan tehtävistään, vaikka tuomarit työskentelisivät voimavarojensa äärirajoilla.”

Suuret työmäärät ovat myös aiheuttaneet niin tuomareiden kuin kansliahenkilökunnan työuupumusta.

Lautamiesten nimitysmenettely on Jääskeläisen mielestä myös ongelmallinen riippumattomuuden kannalta. Nykyisin lautamiehet nimittää kunnanvaltuusto.

”Lautamiehet toimivat tuomarin vastuulla ja riippumattomasti. Kuitenkin kunnanvaltuustojen nimittäminä lautamiehet ovat käytännössä poliitikkoja”, Jääskeläinen huomauttaa.

Hän toteaa, että Euroopan korruptionvastainen toimielin GRECO on kannustanut järjestelmään, jossa oikeuslaitos nimittäisi itse lautamiehet.

”Olen kiinnittänyt asiantilaan huomiota toistuvasti mutta tuloksetta.”

Työtilanne ei Jääskeläisen mukaan ole sen parempi hallinto-oikeuksissa. Juttujen keskimääräinen käsittelyaika on parin viime vuoden aikana pidentynyt.

Riippumattomuuden kannalta erityinen ongelma tulee tuomareiden määräaikaisuudesta, sillä vakituinen virka turvaa tuomarin riippumattomuuden, Jääskeläinen toteaa. Hallinto-oikeuksissa on viime vuosina ollut paljon määräaikaisia tuomareita.

Hallitusneuvos Heikki Liljeroos oikeusministeriöistä myöntää, että rahasta on jouduttu viime vuosina taistelemaan.

”Ensi vuosi näyttää ihan kohtuulliselta. Tulevat leikkaukset tarkoittavat kuitenkin sitä, että vuonna 2019 tuomioistuimilla on käytössään 20 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna”, Liljeroos kertoo.

Ilman merkittäviä rakenteellisia ja lainsäädännöllisiä uudistuksia ollaan Liljeroosin mukaan vaikeuksissa. Kansalaisille tilanne näkyisi käsittelyaikojen pitenemisenä.

Rakenteellisella uudistuksella Liljeroos viittaa käräjäoikeusverkon karsimista. Nykyisin käräjäoikeuksia on 27, mutta ehdotuksen mukaan jatkossa niitä olisi 14 tai 17.

”Tämä uudistus pitäisi käynnistää kiireellisesti, koska siitä saadaan säästöjä.”

Oikeusministeriössä on myös oikeudenhoidon uudistamisohjelma, jolla pystytään Liljeroosin mukaan kattamaan aiemmin tehtyjä leikkauksia. Osa uudistuksista on jo toteutettu.

Esimerkiksi tämän kuun alussa tuli voimaan lainmuutos, jonka mukaan hovioikeuksiin tarvitaan yhä useammassa asiassa jatkokäsittelylupa. Tästä odotetaan parin miljoonan euron säästöä vuosittain.

Liljeroosin mukaan tämä summa leikattiin jo ensi vuoden budjetista, vaikka alussa järjestelmän arvioidaan säästävän vain 0,7 miljoonaa euroa.

”Tämä aiheuttaa ensi vuonna ongelmia hovioikeuksille”, Liljeroos ennakoi.

Ensi vuonna poistetaan myös harmaan talouden torjumiseen tarkoitettu määräraha. Tuomioistuimien osalta se on puolitoista miljoonaa euroa.

”Lainkäytön laatu pitää pystyä takaamaan jatkossa, mutta se edellyttää rakenteellisia ja lainsäädännöllisiä uudistuksia”, Liljeroos summaa.

Juha Metso
Wincapita-oikeudenkäynneille jouduttiin myöntämään määräraha lisäbudjetissa. Pääsyytetty Hannu Kailajärvi valmistautui istuntoon maaliskuussa 2011 Vantaan käräjäoikeudessa.
Wincapita-oikeudenkäynneille jouduttiin myöntämään määräraha lisäbudjetissa. Pääsyytetty Hannu Kailajärvi valmistautui istuntoon maaliskuussa 2011 Vantaan käräjäoikeudessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat