Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio-käräjillä alkaa tänään mielenkiintoisin vaihe

Kotimaa
 
Minna Passi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n rikos- ja oikeustoimittaja.
Pete Aarre-Ahtio
Jari Aarnio ja hänen asianajajansa Riitta Leppiniemi viime kesäkuussa, kun Aarnio-oikeudenkäynti alkoi.
Jari Aarnio ja hänen asianajajansa Riitta Leppiniemi viime kesäkuussa, kun Aarnio-oikeudenkäynti alkoi. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynnissä on käsillä ehkä koko oikeudenkäynnin mielenkiintoisimmat ajat.

Aarniota on tarkoitus kuulla kahden päivän ajan, tiistaina ja keskiviikkona. Lisäksi perjantai on merkitty varapäiväksi, jos kaksi päivää ei riitä.

Seuraavalla viikolla taas on mahdollisesti United Brotherhood -rikollisryhmän entisen johtohahmon Keijo Vilhusen kuuleminen.

Aarnio on jo kommentoinut kirjallisia todisteita. Pääosin kuulemiset ovat liittyneet niin kutsutun Pasilan miehen puhelimiin ja teletietoihin.

Syyttäjien mukaan Aarnio on pyörittänyt prepaid-liittymien avulla mittavia hasisbisneksiä. Puolustuksen mukaan Pasilan miehen liittymät taas olivat huumepoliisin operaatiopuhelimia, joita ovat käyttäneet useat huumepoliisin työntekijät.

Tiistain ja keskiviikon kuulemisissa tuskin palataan enää pitkästi puhelimiin. Sen sijaan yksi keskeinen teema on Aarnion runsas käteisen rahan käyttö.

Puolustus on myöntänyt, että Aarnio on käyttänyt noin 400 000 euroa käteistä. Lisäksi puolustus on kertonut, että vaurastuminen on tapahtunut jo vuosituhannen alussa ja että rahalla on laillinen alkuperä.

Sen tarkemmin Aarnio ei ole vielä rahoista lausunut. Toissa viikolla saatiin jo luultavasti pieni kurkistus, kun Aarnion ystävä, entinen virolainen poliisi, vastasi oikeudessa omaan rahanpesusyytteeseensä.

Ystävä kertoi, että Aarniolla on ollut bisneksiä erään suomalaisen liikemiehen kanssa ja että kyseessä olisivat olleet suuret summat. Liikemies kuoli vuonna 2002, ja hänen tililtään tehtiin ennen kuolemaa yli miljoonan euron käteisnosto. Sen jälkeen rahat katosivat jäljettömiin.

Selittämätön varallisuus on ollut yksi syyttäjän tärkeimmistä aseista, joten puolustuksen kannalta teema on hyvin keskeinen.

Puolustus on jo aiemmin onnistunut horjuttamaan Aarnion kanssasyytetyn, niin kutsutun Malmin naisen esitutkintakertomuksen uskottavuutta.

Taustalla on epäily, että nainen sai rahaa ja muita etuja häntä kuulustelleelta poliisilta.

Olisi yllättävää, jos tutkintaryhmä ei saisi lisää kritiikkiä niskaansa Aarnion pääkuulemisessa.

Hyvin mielenkiintoista on myös, mitä Aarnio sanoo United Brotherhoodista (UB) ja sen entisestä johtohahmosta Vilhusesta.

Aarnio sanoi oikeudessa elokuussa, että UB oli koko hasistynnyrijutun taustalla. Aarnion mukaan huumepoliisi oli saanut keväällä 2011 tietolähdetiedon, jonka mukaan eräällä UB:n jäsenellä oli paljon hasista myynnissä.

Aarnio mainitsi myös Vilhusen matkustaneen noihin aikoihin Hollantiin.

Kun syyttäjä kysyi, oliko Vilhunen Aarnion mielestä tynnyreiden takana, Aarnio vastasi, että ”ei tää sitä tietystikään tarkoita” tai ettei asiasta ainakaan ole näyttöä.

Vähintään yhtä mielenkiintoista on, mitä Vilhunen sanoo myöhemmin omassa kuulemisessaan vai sanooko hän ylipäätään mitään.

Aiemmassa Trevoc-oikeudenkäynnissä Vilhunen ei halunnut tulla kuulluksi. Huumejutussa hän taas on ilmoittanut puhuvansa oikeudessa, mutta mielen muuttuminenkaan ei olisi suuri yllätys.

Siinä tapauksessa salissa luettaisiin hänen esitutkintakertomuksiaan. Kuulusteluissa Vilhunen on kertonut hankkineensa Aarnion pyynnöstä vastaanottajan eräälle lähetykselle.

Hänen mukaan kyseessä oli luultavasti yksi hasistynnyreistä, mutta hän ei tuolloin ymmärtänyt, että kyse oli huumekaupoista.

Syytettyjen jälkeen aletaan kuulla todistajia. Näillä näkymin oikeudenkäynti jatkuu maaliskuulle asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat