Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuokkaus tuo eettisiä ja oikeudellisia ongelmia

Kotimaa
 
HENRY ROMERO / Reuters
Patricia-hirmumyrsky sai viime viikonloppuna aikaan tuhoa Meksikon Costa Careyesissa.
Patricia-hirmumyrsky sai viime viikonloppuna aikaan tuhoa Meksikon Costa Careyesissa. Kuva: HENRY ROMERO / Reuters
Fakta

Heijastimia ja hiukkasia

  Ilmastonmuokkaus on maapallon keinotekoista viilentämistä.

  Hätäratkaisu ilmastonmuutokseen olisi maapallon säteilytasapainon muuttaminen niin, että auringon säteilyä heijastettaisiin eri menetelmillä takaisin avaruuteen.

  Keinoiksi on ehdotettu muun muassa pienhiukkasten levittämistä yläilmakehään, auringonvalon peilaamista takaisin avaruuteen sekä hiilen talteenottoa ilmakehästä ja varastointia maan uumeniin.

  Myös metsittäminen on ilmastonmuokkausta. Metsät imevät kasvaessaan hiilidioksidia ilmakehästä.

Ilmastonmuutoksen torjumisen hätäkeinoksi ehdotettu ilmastonmuokkaus sisältää isoja riskejä, joiden eettiset ja oikeudelliset kysymykset ovat vielä ratkaisematta, sanoo etiikan tutkija Sanna Joronen Turun yliopistosta.

Ongelmia tuottavat Jorosen mukaan etenkin vastuita, korvauksia ja oikeudenmukaisuutta koskevat kysymykset. Vaarana ovat myös poliittiset ristiriidat, sillä sää ja ilmasto ylittävät valtioiden rajat. Kun ympäristöä muokataan yhdessä maassa, se voi aiheuttaa odottamattomia muutoksia toisessa.

”Jos halutaan esimerkiksi siirtää hirmumyrskyä paikasta toiseen, kuka ratkaisee, mihin myrsky ohjataan, ketkä hyötyvät ja ketkä kärsivät. Sateen lisääminen kuivuudesta kärsivällä alueella voi puolestaan lisätä kuivuutta toisaalta”, Joronen pohtii.

Joronen esittelee väitöstutkimuksessaan uuden tutkimusalueen, sääetiikan. Siinä kiinnitetään huomiota ajallisesti ja paikallisesti rajattuihin sään- ja ilmastonmuokkaukseen liittyviin eettisiin ja poliittisiin kysymyksiin.

Ilmastonmuokkauksella tarkoitetaan keinotekoisia menetelmiä maapallon jäähdyttämiseksi, jotta katastrofaalinen ilmastonmuutos voitaisiin torjua.

Maapallolle tulevaa auringon säteilyä voitaisiin vähentää esimerkiksi viemällä avaruuteen peilejä, jotka heijastavat säteilyn takaisin avaruuteen. Pilviin taas voitaisiin suihkuttaa merisuolahiukkasia. Ne lisäisivät pilvissä vesipisaroita, jolloin pilvet heijastaisivat enemmän auringonvaloa.

Yläilmakehään levitetyt hiukkaset lisäisivät niin ikään auringonvalon heijastumista avaruuteen. Sama vaikutus olisi maanpinnan vaalentamisella: aavikoille levitettäisiin kalvoja, jotka heijastavat auringonvaloa.

Käytössä jo nyt olevista keinoista toimiva on metsitys, sillä metsät imevät kasvaessaan hiilidioksidia ilmakehästä.

Keskustelua ilmastonmuokkauksesta on käyty etenkin Yhdysvalloissa. Ilmastotutkijat ovat kuitenkin lähes yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuokkaus ei tarjoa vaihtoehtoa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle.

Etiikan tutkija ei näyttäisi vihreää valoa ilmastonmuokkaukselle, vaikka tekninen osaaminen olisi riittävällä tasolla.

”Tämä tieteisfiktiolta kuulostava kummajainen voisi olla toteutettavissa, mutta tekniset toteutusmahdollisuudet eivät vielä tarkoita sitä, että hanke olisi eettisesti hyväksyttävä. Muokkaus edellyttäisi kasvihuonekaasujen hillinnän lisäksi sitoutumista myös laajoihin sosiaalisiin muutoksiin”, Joronen sanoo.

Jorosen mukaan motiiveja muokata säätä ja ilmastoa on ilmastonmuutoksen torjumisen lisäksi useita muitakin, aina sadon parantelusta strategiseen sodankäyntiin.

”On otettava huomioon taustamotiivit, sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset ja ennalta arvaamattomat vaikutukset”, Joronen sanoo.

Väitöstutkimus tarkastetaan Turun yliopistossa 6. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat