Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ystävällisiä neuvoja perussuomalaisille

Kotimaa
 
Martta Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Viime viikko oli todellinen perusviikko. Koko viikko rummutettiin perussuomalaisten kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen erottamisesta puolueesta. Muut aiheet jäivät sivuun osittain siksi, että eduskunta oli tauolla.

Tynkkysen potkujen syyksi sanottiin hänen julkistamansa lista ihmisistä, jotka vaativat koolle puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokousta. Tässä kokouksessa olisi päätetty siitä, jatkavatko perussuomalaiset hallituksessa vai eivät.

Monen mielestä syy oli vain osatotuus. On muutakin.

Ilta-Sanomien (IS 29.10.) mukaan nuorisojärjestön puheenjohtajana toimiva – ja nuorten johtoon taas sunnuntaina valittu – Tynkkynen ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Aleksi Hernesniemi osallistuivat syyskuussa ruotsidemokraattien nuorisojärjestön vuosikokoukseen. Tämän väitetään ärsyttäneen perussuomalaisten puheenjohtajaa, ulkoministeri Timo Soinia. Ruotsidemokraattien nuorissa nimittäin on toiminut äärikiihkoilijoita.

Oli erottamisen syy mikä tahansa, Soini haluaa pysyä hallituksessa, eikä häntä kukaan määräile. Tämä tuli selväksi.

Puolue haluaisi nyt pyyhkiä koko sotkun päiväjärjestyksestä, mutta Tynkkynen kannattajineen ei tuntunut antavan periksi. Tosin voi olla, että mediakin kyllästyy asian vatvomiseen.

Tynkkynen ei ole edes kansanedustaja, joten tauolta palaavassa eduskunnassa kohu voi hiipua muiden asioiden alle. Hallituspuolueilla on nimittäin edessä tiukka loppuvuosi varsinkin ensi vuoden budjetin käsittelyssä.

Tynkkys-kohu nosti jälleen kerran esille sen, kuinka vaikeaa perussuomalaisten on suhtautua mediaan ja julkisuuteen. Hyökkäys on paras puolustus, tuntuu olevan päälinja viestinnässä.

Perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen julkisti elokuussa listan, jossa lueteltiin henkilöitä, jotka olivat jatkaneet perussuomalaisten panettelua ja solvaamista. Silloin takana oli kohu kansanedustaja Olli Immosen Facebook-kirjoituksesta, jota luonnehdittiin rasistiseksi.

Tällaiset listat eivät ole tätä päivää, mutta Putkosen tuntevat tietävät, että teko saattoi olla harkitun provokatiivinen. Viesti oli tarkoitettu ydinkannattajakunnalle.

Ydinkannattajakuntaa yrittää tavoitella myös puoluejohto niin omissa kanavissaan kuin toritapaamisissakin.

”Perussuomalaiset ovat kovan julkisen ryöpytyksen kohteena. Se merkitsee sitä, että meitä yritetään murtaa ja että olemme oikeassa. Nollaa ei kukaan lyö”, Soini kirjoitti vastikään Perussuomalainen-lehdessä.

Soini luettelee kolumnissaan kolmisenkymmentä asiaa, jotka puolue on saanut budjetissa ja hallitusneuvotteluissa läpi.

Osa ideoista voi toki olla peräisin perussuomalaisilta, mutta samoja saavutuksia luettelevat keskustalaiset ja kokoomuslaisetkin.

Soini on kokenut poliitikko, joka kyllä tiesi jo hallitukseen mennessä, että helppoa ei tule olemaan.

Populistiselle puolueelle herraviha on ollut tärkeä voimavara. Nyt puolue on hallituksessa ja edustaa vihattua eliittiä.

Perussuomalaiset potevat äkkiä isoksi kasvaneen puolueen kasvukipuja. He tuskailevat, jos heidän ”saavutuksensa” eivät saa tarpeeksi tilaa mediassa. Tuskaa tuottaa myös julkisuus. Heitä on aina kohdeltu kaltoin tai jutuissa on nostettu esille vain ikäviä asioita.

Valittajajoukkoon kuuluu myös eduskunnan puhemies Maria Lohela, joka ilmeisesti loukkaantui siitä, että me toimittajat suostuttelimme hänet antamaan pukeutumis- ja käytösohjeita kansanedustajille ja toimittajille.

Lohela haluaa olla mahdollisimman epäpoliittinen henkilö korkeassa asemassaan. Hänen kannattaa muistaa, että melkein kaikki hänen edeltäjänsä ovat puuttuneet pukeutumiseen. Ja useimmat ovat ottaneet kantaa myös yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

Vanhoissa puolueissa annetaan ystävällisiä neuvoja perussuomalaisille. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoo, että kohuotsikoita ei synny, jos ei anna aihetta. Hän muistelee edesmenneen keskustavaikuttajan Ahti Pekkalan ohjetta keskustalaisille.

”Mitä ilkeämmin joku sinusta kirjoittaa, sitä ystävällisemmin tervehdi häntä kohdatessanne.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat