Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikan­hakijoiden asuntolaan iskettiin Ylivieskassa

Kotimaa
 
Reetta Paavilainen Anne Viljamaa

Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa sijaitseva Raudaskylän kristillinen opisto joutui lauantaiaamuna polttopulloiskun kohteeksi. Opistossa asuu ja opiskelee alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Poliisin mukaan kolme ihmistä saapui opistolle autolla. Kolmikko heitti seinään kolme polttoaineella täytettyä pulloa, joissa oli palava sytytyslanka.

Poliisilla ei ole tietoa, että iskun takana olisi järjestäytynyttä toimintaa. Opistorakennus ei vahingoittunut palossa.

Poliisipartio löysi paikalta kolme olutpulloa, joista kaksi oli rikkoontunut. Pulloihin oli tungettu kankaita, ja pullot haisivat palavalle nesteelle.

Poliisi tutkii tapausta tuhotyön yrityksenä. ”Välitöntä vaaraa ei koitunut. Polttopullot sammuivat ennen kuin osuivat. Toisinkin olisi voinut käydä”, sanoo rikosylikonstaapeli Juha Kangas Ylivieskan poliisista.

Lisäksi opistolla asuvat turvapaikanhakijat asuvat eri siivessä kuin mihin hyökkäys kohdistui.

Poliisi tutkii iskua muun muassa valvontakameroiden tallenteiden avulla. Opiston rehtori Jukka Hautala tuomitsee iskun Twitter-tilillään: ”En olisi halunnut uskoa tässä asiassa, että suomalainen uho johtaa tämän kaltaiseen tekoon. Barbariaa.”

Opistossa asuu 14 miestä, jotka ovat iältään 16–17-vuotiaita. He saapuivat opistolle lokakuun lopulla. He ovat kotoisin Afganistanista, Irakista ja Somaliasta.

Asukkaat olivat tietämättömiä iskusta sen sattuessa, koska polttopullojen jäänteet löydettiin vasta myöhemmin lauantaina.

Poliisi on jo aiemmin valvonut opiston ympäristöä ylimääräisin käynnein, Hautala kertoo.

Opistossa aiotaan miettiä uudelleen turvallisuusasioita.

Ensi kerran opisto koulutti turvapaikanhakijoita vuonna 2009. Nykyiset asukkaat kuuluvat kansanopistojen ja Maahanmuuttoviraston hankkeeseen, jossa pyritään opettamaan Suomen kieltä ja kulttuuria alaikäisille yksin maahan tulleille miehille.

Ylivieskassa toimii Facebook-ryhmä Ylivieskafoorumi, jossa Hautalan mukaan esiintyy vihapuhetta maahanmuuttajia kohtaan yleisesti. ”Puhe kohdistuu suurimmalta osiin ilmiöön, mutta kirjoitetaan siellä tyyliin ’onhan Raudaskylälläkin niitä’.”

Rikosylikonstaapeli Kankaan mukaan Ylivieskassa ei ole havaittu erityistä tulijoihin kohdistuvaa vastustusta. Osa kaupunkilaisista toivottaa turvapaikanhakijat tervetulleiksi, toiset eivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat