Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä tietää, mihin virustyyppiin on sairastunut – kymmenen kysymystä influenssasta

Kotimaa
 

1. Onko influenssaa Suomessa juuri nyt?

Yksittäisiä tautitapauksia on todettu Suomessa ja muualla Euroopassa. Se ei kerro vielä epidemiasta, koska yksittäisiä tautitapauksia esiintyy myös epidemiakauden ulkopuolella kesäisin ja syksyisin.

2. Milloin influenssakausi tänä vuonna alkaa?

Tarkkaa ajankohtaa on mahdotonta ennustaa, mutta epidemia alkaa yleensä joulukuun lopulla tai tammikuussa. Huippu saavutetaan useimmiten helmi- ja maaliskuussa, minkä jälkeen epidemia laantuu. Viime kausi oli sikäli poikkeuksellinen, että se alkoi varhaisemmin ja kesti pidempään kuin aiemmat.

3. Ketkä kärsivät tulevasta influenssakaudesta eniten?

Todennäköisesti ikääntyneet ja ne, joilla on perussairauksien tai muiden syiden vuoksi suurempi riski sairastua vakavaan influenssaan. Aiemmilta kausilta tiedämme, että kausina, joina influenssan A-viruksen H3N2-alatyypin virukset ovat olleet vallitsevia, sairaalahoitoon on joutunut enemmän vanhuksia. Kun kauden vallitsevana viruksena on esiintynyt A-viruksen alatyypin H1N1-virukset, vakavia taudinkuvia on todettu normaalia enemmän myös nuorilla perusterveillä aikuisilla. Tämänhetkisen tiedon perusteella ei ole mahdollista ennustaa, mistä virustyypistä valtavirus tulee tänä kautena.

4. Mistä tietää, mihin virustyyppiin on sairastunut?

Influenssatartunta voidaan todeta varmuudella vain laboratoriokokein. Yleensä epidemiakauden alussa todetaan enemmän influenssa A-tartuntoja kuin B-virusta. Usein sanotaan, että A-virus on ärhäkämpi, mutta tämä ei ole aivan suoraviivaista. Myös B-virukset aiheuttavat vakavia, jopa sairaalahoitoon johtavia sairastumisia.

5. Miten influenssa eroaa tavallisesta flunssasta?

Influenssan tyypilliset oireet ovat usein voimakkaammat kuin tavallisen nuhakuumeen. Influenssan oireita ovat nopeasti nouseva korkea kuume, lihaskivut, päänsärky ja yskä. Tauti voi kuitenkin olla myös oireeton tai lievän flunssan kaltainen. Influenssaepidemian aikana kiertää samanaikaisesti muitakin nuhakuumetta aiheuttavia viruksia.

6. Ketkä sairastuneet tarvitsevat lääkäriä?

Perusterveen influenssa paranee itsestään useimmiten viikossa tai kahdessa. Sairastuneen kannattaa levätä ja nauttia riittävästi nesteitä. Kuumeeseen ja lihaskipuihin voi ottaa kipulääkettä. Influenssan viruslääkitys kohdennetaan riskiryhmiin kuuluville ja vakavasti sairastuneille. Jos parantumassa olevan influenssan oireet pahenevat, yleistila laskee tai tulee hengenahdistusta, pitää aina mennä lääkäriin, koska silloin kyse voi olla bakteerin aiheuttamasta jälkitaudista. Riskiryhmiin kuuluvien pitää mennä lääkäriin tavallista herkemmin.

7. Alkavatko influenssaepidemiat usein varuskunnista?

Aiemmin näin oli, sillä influenssa leviää helposti varuskuntaoloissa. Varusmiehet on jo kolmen vuoden ajan rokotettu influenssaa vastaan, mikä on vähentänyt varuskuntaepidemioita. Influenssa leviää helposti paikoissa, joissa on paljon ihmisiä tiheästi yhdessä, kuten hoitolaitoksissa ja kouluissa.

8. Miten sairastunut välttää tartuttamasta influenssaa muihin?

Hyvä käsihygienia on tärkeää, sillä virukset leviävät yskiessä sekä hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä. Tartuntariskiä voi pienentää välttelemällä kättelyä ja pesemällä käsiä usein vedellä ja saippualla. Lisäksi on tärkeää yskiä ja aivastaa joko nenäliinaan tai hihaan. Nenäliina kannattaa heittää heti roskiin ja kädet pestä aivastamisen jälkeen.

9. Ketkä kuuluvat suurimpaan riskiryhmään?

Yli 65-vuotiaat, pikkulapset, raskaana olevat, erilaisista sairauksista, kuten kroonisista munuaissairauksista kärsivät, sydän- ja keuhkosairauksia sairastavat ja syöpäsairaat. Myös ne, joilla on sairauden tai lääkityksen vuoksi heikentynyt vastustuskyky, ovat suuremmassa vaarassa sairastua vakavaan influenssaan.

10. Miksi influenssakausi on talvella?

Epidemioiden ajoittumiseen vaikuttavia syitä ei tarkkaan tunneta. Varmaankin monet ilmastolliset tekijät osaltaan vaikuttavat epidemioiden ajoittumiseen, kuten pohjoisen pallonpuoliskon talviolosuhteet, kuiva ja viileä ilma. Näissä olosuhteissa virus säilyy paremmin tartuntakykyisenä. Lisäksi talviaikana ihmiset ovat enemmän sisätiloissa ja läheisemmässä kansakäymisessä toistensa kanssa. Tällöin tartuntamahdollisuudet paranevat.

Asiantuntijoina THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek ja virusinfektioiden yksikön erikoistutkija Niina Ikonen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat