Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssasta entistä pahempia haittoja – jopa tuhat ihmistä kuolee vuosittain influenssan seurauksena

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Harriet Aliska antoi kahdeksanvuotiaalle Oliver Linnalle influenssarokotteen perjantaina Töölön Mehiläisessä. ”Ei sattunut paljon”, totesi Oliver, joka oli matkassa äitinsä Sirkku Linnan kanssa.
Harriet Aliska antoi kahdeksanvuotiaalle Oliver Linnalle influenssarokotteen perjantaina Töölön Mehiläisessä. ”Ei sattunut paljon”, totesi Oliver, joka oli matkassa äitinsä Sirkku Linnan kanssa. Kuva: Sami Kero / HS

Influenssan aiheuttamat jälkitaudit yleistyvät Suomessa. Tähän vaikuttaa paitsi väestön ikääntyminen myös se, että vakavalle influenssalle altistavat sairaudet, kuten syövät ja autoimmuunisairaudet, yleistyvät Suomessa jatkuvasti, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

Autoimmuunisairauksiin kuuluvat esimerkiksi reuma ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

”Monet näistä sairauksista ovat sellaisia, että joko sairaus itsessään tai siihen käytettävä lääkitys heikentää elimistön immuunipuolustusta”, Nohynek sanoo.

”On selvää, että kun meillä on entistä enemmän immuunipuolustukseltaan vajavaisia ihmisiä, influenssan aiheuttama tautitaakka kasvaa”, sanoo Nohynek.

Tautitaakalla Nohynek tarkoittaa influenssan ja sen jälkitautien, kuten sairaalahoitoa vaativan keuhkokuumeen, aiheuttamaa kuormitusta sairaaloille ja avoterveydenhuollolle sekä ihmisille itselleen.

Influenssan torjunnalla on merkitystä myös siksi, että influenssa aiheuttaa Nohynekin arvion mukaan vuosittain satoja kuolemia, joinakin vuosina jopa yli tuhat.

”Akuutti sydäninfarkti voi tulla influenssan tai muiden hengitystieinfektioiden sairastamisen jälkeen. Osa influenssan aiheuttamasta tautitaakasta voi jäädä havaitsematta. Näitä tapahtumia ei usein yhdistetä influenssaan”, Nohynek sanoo.

Nohynek toivoo, että entistä useampi vakavan influenssan riskiryhmiin kuuluvista ottaisi säännöllisesti kausi-influenssarokotteen, samoin heidän lähipiirinsä.

”Vuosittain lähes 200 000 kansalliseen ohjelmaan hankittua rokoteannosta on jäänyt käyttämättä. Samalla podetaan turhaan”, Nohynek sanoo.

Influenssarokotteella on suuri rooli influenssan torjunnassa.

Influenssarokotteen pitäisi tehota tulevalla influenssakaudella paremmin kuin viime kaudella, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virusinfektioiden yksikön erikoistutkija Niina Ikonen.

Influenssaa aiheuttavat A- ja B-virukset. Influenssatartuntoja ihmisille aiheuttavat tällä hetkellä A-viruksen alatyyppi H3N2-virukset ja H1N1-alatyypin virukset. B-viruksista influenssaa aiheuttavat kahden eri kehityshaaran virukset.

Viime kaudella rokotteen antama suoja ei ollut paras mahdollinen. Syynä oli se, että virukset muuntuivat niin nopeasti, ettei Maailman terveysjärjestön WHO pysynyt perässä.

Erityisen ketterä oli A-viruksen H3N2-alatyyppi. Siitä ilmestyi uusia muunnoksia vielä sen jälkeen, kun WHO oli jo ehtinyt antaa rokotteiden valmistajille omat suosituksensa siitä, mitä viruksia rokotteeseen kannattaa valita. Uusia muunnoksia ei sen vuoksi ehditty sisällyttää kauden 2014–2015 rokotteeseen.

”Tämän vuoksi viime kaudella rokotteen teho jäi heikoksi. Sen sijaan tämän kauden eli 2015–2016 rokotteeseen on muuntunut A-viruksen alatyypin H3N2-virus sisällytetty”, sanoo Ikonen.

”Rokotteen tehon ennustaminen on hankalaa, sillä influenssavirus on aina arvaamaton. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että suoja on parempi kuin viime kaudella”, sanoo Ikonen.

B-viruksen influenssalta rokotepistos suojaa vaillinaisesti. Pistos antaa suojan vain yhtä influenssa B -kehityshaaran virusta vastaan. Maailmalla kuitenkin kiertää myös toiseen kehityshaaraan kuuluva B-virus.

Kaksivuotiaille lapsille nenäsumutteena annettava rokote antaa suojan molempia B-kehityshaarojen viruksia vastaan.

”Useimpina kausina B-virusta on esiintynyt vähemmän kuin A-virusta”, Ikonen sanoo.

Noin 5–10 prosenttia aikuisista ja 20–30 prosenttia lapsista sairastuu vuosittain influenssaan. Moni pohtii, antavatko aiemmin sairastetut influenssavirukset suojaa tautia vastaan.

”Jos virustyyppi on sama eikä virus ole muuntunut paljoa, voi aiemmin sairastettu influenssa antaa suojan tautia vastaan tai taudin voi sairastaa lievempänä. Myös suojan syntymisessä on yksilöllisiä eroja”, sanoo Ikonen.

Koska virus muuntuu, rokotetta suositellaan joka vuosi. Silloinkin suoja on harvoin täydellinen, sillä influenssavirusten muuntuminen on nopeaa.

”Tutkijat ovat samaa mieltä siitä, että tarvitaan nykyistä parempia rokotteita. Influenssarokotteet eivät ole teholtaan parhaita markkinoilla olevia rokotteita. Kuitenkin ne ovat tehokkain tapa suojautua influenssalta”, sanoo Nohynek.

Nohynekin mukaan tutkijat pyrkivät kehittämään muun muassa universaalin influenssarokotteen, joka tehoaisi influenssaviruksiin kaudesta toiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat