Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alle puolet postista jaetaan pääkaupunkiseudulla – ulosmarssit jatkuneet tiistaina

Kotimaa
 
Mikko Stig
Posti- ja logistiikka-alan unionin työntekijät järjestivät ulosmarsseja maanantaina.
Posti- ja logistiikka-alan unionin työntekijät järjestivät ulosmarsseja maanantaina. Kuva: Mikko Stig

Postin työntekijöiden ulosmarssit ovat jatkuneet tiistaina. Työpaikalta on poistuttu Kemissä, Helsingin Puistolan jakelutoimipaikassa, Kuopion Postikeskuksessa, Joensuun jakeluterminaalissa ja yhdessä jakelutoimipaikassa sekä Turussa että Tampereella.

Postin ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja kertoi, että niissä jakelutoimipaikoissa, joista suurin osa väestä on poistunut, posti jää valtaosin jakamatta.

Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi, että tilanne ennen ulosmarssia on kehittynyt tyypillisesti niin, että työnantaja on antanut työntekijälle tehtäväksi vuokratyöntekijän perehdyttämisen työtehtäviin. PAU on kuitenkin julistanut ylityö-, perehdyttämis- ja koulutuskiellon. Kielto pätee niissä työpaikoissa, joihin tulee SOL:n vuokratyöntekijöitä. Niinpä Postin työntekijät ovat kieltäytyneet perehdyttämistehtävästä, jolloin työnantaja on poistanut kieltäytyneet työpaikalta, Nieminen kertoi. Näin on voinut käydä useille työntekijöille. Useissa toimipaikoissa on lopulta tehty päätös, että koko henkilöstö poistuu työpaikalta.

Helsingin Postikeskuksen työntekijöiden kolmen työvuoron ulosmarssit maanantaina ja tiistain vastaisena yönä viivästyttävät postin kulkua tuntuvasti. Pääkaupunkiseudulla Posti onnistuu kuitenkin jakamaan tänään tiistaina noin 40 prosenttia normaalista postimäärästä, Jarmo Ainasoja kertoi. ”Sanomalehtien varhaisjakelu sujui hyvin.”

Tiistaiaamuna Helsingin Postikeskuksen työvuoro Ilmalassa tuli töihin tavalliseen tapaan.

Helsingin Postikeskuksen ulosmarssit vaikuttavat postin kulkuun myös siten, että muualle maahan keskuksen kautta lähetetty posti voi viivästyä.

Syynä ulosmarsseihin Postin jakelukeskuksista on kiista vuokratyövoimasta, jota Postin työntekijät ovat kieltäytyneet kouluttamasta ja opastamasta. Ulosmarsseja järjestettiin jo maanantaina ainakin Helsingissä, Vantaalla, Turussa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Oulussa ja Kemissä.

Postiala on nyt sopimuksettomassa tilassa, sillä alan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi lauantaina. Postialan työehtoneuvottelut päättyivät tuloksettomina perjantaina.

Pau ja Palvelualojen työnantajien Palta jatkavat neuvotteluja kahden kesken tiistaina kello 16, kertoo Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto. Helle on kutsunut osapuolet seuraavan kerran koolle valtakunnansovittelijan toimistoon ensi viikon tiistaiksi.

Aarton mukaan ulosmarsseilla on vaikutusta postin kulkuun ja jakeluun koko loppuviikon. ”Postin kulkuun tulee viiveitä. Se on selvää. Häiriöt ovat varsin laajoja ja ne koskevat keskeisiä postin liikenteen solmukohtia.”

Paun mukaan Posti palkkaa SOL:n välittämää työvoimaa, jonka tarkoitus on opetella työt työnseisausten varalle. Vuokratyöntekijät tulivat työpaikoille eilen maanantaina.

”Korostan, että kyseessä ei ole työtaistelu. Kun yksi työntekijä on poistettu päiväksi työpaikaltaan, muut työntekijät ovat ryhtyneet myötätunnosta spontaaniin tukilakkoon. Liitto ei ole missään vaiheessa julistanut työtaistelua”, kertoi Paun liittosihteeri Esko Hietaniemi maanantaina.

Postin työtaistelu voi vaikuttaa myös Helsingin Sanomien jakeluun. Sanomalehtien varhaisjakelun uskotaan sujuvan pääosin häiriöttä. Osa Helsingin Sanomien tilaajista on kuitenkin päiväjakelun piirissä, ja tähän päiväpostin kantoon voi tulla lähipäivinä keskeytyksiä ja viivästyksiä.

Myös Postin Vantaan ulkomaantuotannon työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan maanantaina, ja myös Vantaan logistiikkakeskus tyhjeni työntekijöistä maanantaina viideltä iltapäivällä. Suurin osa ulkomaan posteista käsitellään Vantaalla, joten ulosmarssi haittaa ulkomaan kirje- ja pakettiliikennettä.

Postin ohjauskeskuksen johtajan Jarmo Ainasojan mukaan työntekijöillä ei olisi syytä olla huolissaan vuokratyövoimasta.

”Meillähän on jo pidempi suhde tämän tyyppisen tilapäistyövoiman ja alihankinnan käytössä, joten tämä ei ole uusi asia. Kenenkään työsuhde ei lakkaa sen takia, että meille koulutetaan uutta henkilöstöä.”

Ainasojan mukaan Postilla on huomattavasti yli 10 000 työntekijää, kun taas vuokratyöläisiä on alle 300. Vuokratyöläisten on tarkoitus opetella työt työnseisausten varalle, paikata sairaspoissaoloja sekä auttaa äkillisten volyymipiikkien aikaan.

Ainasojan mukaan Helsingin Postikeskus käsittelee noin 60 prosenttia valtakunnan lehti- ja kirjelähetyksistä.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT paheksuu Postin työntekijöiden työehtojen heikennysesityksiä. AKT kertoi maanantaina olevansa tarvittaessa valmis järjestöllisiin toimiin, mikäli hallituksen pakkolakeja lähellä olevat heikennykset ajetaan Postin työntekijöiden työehtoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat