Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Korkeasti koulutettujen vanhempien jälkeläiset lähtevät innokkaasti opiskelijavaihtoon ulkomaille

Kotimaa
 
Kalle Koponen / HS
Susanna Kasurinen oli Erasmus-vaihdossa Berliinissä vuonna 2011.
Susanna Kasurinen oli Erasmus-vaihdossa Berliinissä vuonna 2011. Kuva: Kalle Koponen / HS

Tuoreen Eurostudent-tutkimuksen mukaan suomalaiset korkeakouluopiskelijat osallistuvat innokkaasti kansainväliseen vaihtoon, mutta heidän vanhempiensa koulutustasolla on vaikutusta aktiivisuuteen.

Suomen lisäksi erityisesti Tanskassa, Hollannissa ja Itävallassa opiskelijat, joiden vanhemmilla ei ole korkeakoulututkintoa, lähtevät vaihtoon harvemmin kuin akateemisten vanhempien lapset.

Akateemiset vanhemmat omaavista suomalaisopiskelijoista yli viidennes on ollut opintojensa aikana vaihdossa, minkä lisäksi yli neljännes on aikeissa lähteä vaihtoon.

Sen sijaan yli 70 prosenttia opiskelijoista, joiden vanhemmilla ei ole korkeakoulututkintoa, ei ole ollut eikä aio lähteä kansainvälistymään.

Yliopisto-opiskelijat ovat innokkaampia vaihtoon lähtijöitä kuin ammattikorkeakouluopiskelijat.

Suomalaisopiskelijat saivat luettua kotimaiseen tutkintoonsa ulkomailla suoritettuja opintopisteitä verraten hyvin. Noin 70 prosenttia sanoi, että kaikki ulkomaiset opintopisteet oli hyväksytty Suomessa.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Italiassa tilanne oli Eurostudent-tutkimuksen mukaan heikompi.

Kaikkiaan suomalaisopiskelijoista keskimäärin 16 prosenttia on ollut liikkuvuus- tai vaihtojaksolla ulkomailla opintojensa aikana. Tanskassa ja Hollannissa liikkuvuus on Suomea vastaavaa luokkaa, mutta Itävallassa ja Saksassa se on vähäisempää.

Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden liikkuvuus on myös melko lähellä Eurooppalaisen korkeakoulutusalueen (EFEA) opetusministereitten tavoitetta, joka on 20 prosenttia opiskeljoista vuoteen 2020 mennessä.

Eniten Suomesta lähdetään opiskelijavaihtoon Saksaan, Ruotsiin ja Espanjaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat