Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienetkin lapset aistivat vanhempien riitelyn ja kireän ilmapiirin – kiistat täytyy selittää lapsille

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Yksittäisistä huutamisista ei kannata kokea loputtomiin huonoa omaatuntoa.
Yksittäisistä huutamisista ei kannata kokea loputtomiin huonoa omaatuntoa. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Riitely kuuluu tavalliseen perhearkeen ja lastenkasvatukseen. Väkivallan rajat alkavat yleensä ylittyä siinä vaiheessa, kun joku osapuoli pelkää.

Tätä mieltä ovat Tampereen yliopiston terveystieteiden yksikön professori Eija Paavilainen ja Ensi- ja turvakotien liiton Jussi-työstä vastaava suunnittelija Veli-Matti Toikka.

”Huutaminen on haitallista etenkin, jos siihen liittyy kireä ilmapiiri ja pelko. Perheväkivaltaan voi hakea apua jo ennen läimäisyä tai tukkaan kiinni käymistä, Toikka sanoo.

Paavilaisen mukaan yksittäisistä huutamisista ei silti kannata kokea loputtomiin huonoa omaatuntoa. Hänen mielestään olennaisinta on riitojen sopiminen ja avoin käsittely. Perheen ongelmista hän kehottaa puhumaan esimerkiksi neuvolassa.

”En usko, että sellaista ihmistä olisikaan, joka ei koskaan riitelisi tai korottaisi ääntään. Lapsiperheissä on tärkeä selittää, miksi on riidelty ja miten asia on sovittu. Pienetkin lapset aistivat vanhempien riitelyn ja kireän ilmapiirin.”

HS kertoi sunnuntaina perheelleen toistuvasti raivonneesta miehestä, joka haki apua huutamiseensa. Paavilaisen mukaan huutaminen ja uhkailu voivat olla erittäin pelottavia asioita ja vaikuttaa lapsen kehitykseen.

”Tutkimusten mukaan henkinen väkivalta on yhtä haitallista kuin fyysinen väkivalta, vaikka siitä ei jää ruhjeita. Jatkuva stressitila voi luoda rasitusta, joka vaikuttaa lapsen kasvuun ja esimerkiksi aivojen toimintaan.”

HS:n aiemmassa jutussa esiteltiin erityisesti väkivaltaisille miehille tarkoitettuja palveluita. Paavilaisen mukaan miesten ja naisten harjoittamassa väkivallassa on eroja: naiset ovat useammin sanallisesti loukkaavampia, kun taas miehet tekevät enemmän fyysistä väkivaltaa.

”Mutta molemmat osaavat huutaa ja riidellä aggressiivisesti. Väkivaltainen käytös on siinä mielessä yhtä yleistä kummallakin sukupuolella. Kannattaa muistaa, että väkivaltaisille naisille on niin ikään paikkoja, joissa he voivat selvitellä ongelmiaan.”

Väkivaltaisille naisille apua tarjoaa muun muassa Helsingissä ja Tampereella toimiva Maria-akatemia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat