Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marraskuun lämpöennätys rikkoutui –”Aletaan olla jo poikkeuksellisen rajamailla”

Kotimaa
 
HS-saa 2.11.
HS-saa 2.11.

Marraskuun lämpöennätys rikkoutui maanantaina kolmella paikkakunnalla. Edellinen marraskuun lämpöennätys 13 astetta oli mitattu Ahvenanmaan Jomalassa vuonna 1999.

Nyt Jomalassa mitattiin 13,3 astetta lämmintä. Myös Porvoon Kilpilahdessa mitattiin samat lukemat. Jyväskylän lentoasemalla Tikkakoskella lämmintä oli 13,2 astetta.

Maanantai oli marraskuiseksi päiväksi hyvin lämmin koko maassa.

”Varmasti paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä on tullut muuallakin”, sanoo meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteenlaitokselta.

Esimerkiksi Kauhajoella lämmintä oli maanantaina 12,7 astetta, Mäntsälässä 12, Seinäjoella 11,9 ja Espoossa 10,9.

Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Pauli Jokisen mukaan Suomessa on tällä hetkellä lämmin ilmamassa, jota Atlantilta Norjan vuoriston yli puhaltava Föhn-tuuli lämmittää entisestään

Lämmin Föhntuuli lämmittää Länsi-Suomea erityisesti keväällä ja talvella
Lämmin Föhntuuli lämmittää Länsi-Suomea erityisesti keväällä ja talvella
Suomessa Föhntuulta esiintyy voimakkaan länsivirtauksen yhteydessä. Tällöin lämmintä ilmaa valuu Norjan Skandien yli Suomen länsiosaan asti. Föhn sää meillä aikaan aurinkoisen ja lauhan talvisään.

”Päivälämpötilat, joita tänään mitattiin, koko Länsi-Suomessa ovat siinä 11 asteen tienoilla, monin paikoin ylikin. Tähän vuodenaikaan nähden aletaan olla jo poikkeuksellisen rajamailla”, Jokinen sanoo.

”Idempänä ilmamassa ei ole ihan niin lämmintä eikä Föhn-tuuli vaikuta sinne enää niin paljon. Itä-Suomessa lämpötilat ovat olleet kymmenessä asteessa tai vähän sen alapuolella.”

Marraskuussa vuorokauden ylimmät lämpötilat ovat yleensä reippaasti alhaisemmat. Pääkaupunkiseudulla päivälämpötila on keskimäärin viiden asteen tienoilla, Jyväskylän korkeudella noin kolmessa asteessa.

Huomenna tiistaina lämmin sää jatkuu, mutta Ilmatieteenlaitoksen mukaan marraskuiset lämpöennätykset eivät enää pauku. Etelässä ja lännessä lämmintä on 10–11 astetta.

Keskiviikkona sää hieman viilenee, mutta aivan eteläisimmässä Suomessa lämpötila saattaa kohota vielä kymmeneen asteeseen.

Lämmintä on nyt myös merivesi. Ilmatieteenlaitoksen mukaan Suomea ympäröivillä merialueilla pintavesi on tällä hetkellä 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötila vaihtelee nyt neljästä 12 asteeseen. Ilmatieteenlaitoksen jääasiantuntija Jouni Vainion mukaan tilanne on melko samanlainen kuin viime syksynä. Paikoin pintalämpötilat ovat jopa viime syksyä korkeammat.

Vainio uskoo, että merijäitä joudutaan odottelemaan Perämerelläkin joulukuulle saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat