Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi satavuotias koulu ei ole vieläkään homeessa?

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Miksi juuri koulut homehtuvat?

Koulut eivät ole erityisen alttiita homehtumaan tai kärsimään sisäilmaongelmista. Julkisina rakennuksina ne saavat enemmän julkisuutta kuin yksityisten omistamat talot, jotka nekin kärsivät kosteusvaurioista yhtä lailla. Koulujen ja päiväkotien sisäilma on erityisen huomion kohteena, koska lapset ja nuoret oleskelevat niissä päivittäin.

Voidaanko koulu pilata väärällä käytöllä?

Vaikka perussyy ongelmaan on vääränlaisissa rakenteissa, huonolla huollolla voidaan pahentaa tilannetta. Usein kouluissa rakenteiden vaurioita ei ole riittävästi seurattu, eikä varsinkaan otettu vakavasti. Isoja virheitä on voitu tehdä myös ilmanvaihdossa. Kun aiempi painovoimainen ilmanvaihto on muutettu koneelliseksi, sisätiloihin on saatettu luoda alipaine, joka imee mikrobeja rakenteista tai likaisten korvausilmareittien kautta sisäilmaan.

Miksi satavuotias koulu ei ole vieläkään homeessa?

Silloiset rakentamisratkaisut olivat yksinkertaisempia ja kosteusteknisesti turvallisempia. Tehtiin massiivisia yksiaineisia seiniä tiilestä tai hirrestä. Lämmöneristys oli heikompi, jolloin sisältä tuleva lämpö pääsi kuivattamaan rakenteita paremmin. Rakenteissa oli vähemmän erilaisten materiaalikerrosten rajapintoja, joihin kosteus tyypillisesti kertyy. On kuitenkin muistettava, että näihinkin rakennuksiin on syntynyt kosteusvaurioita, jos rakenteisiin on päässyt maakosteutta tai sadevettä. Riesana oli myös vedon tunne, eikä ilmanlaatukaan ollut aina hyvä. Sitä parannettiin avaamalla ikkunat välitunnilla.

Miksi alle kymmenen vuotta vanhasta koulusta joudutaan evakkoon?

2000-luvun rakennusten kosteusvauriot johtuvat suurelta osin liian kireistä rakentamisaikatauluista sekä ympärivuotisesta rakentamisesta, jossa kosteudenhallinta on laiminlyöty. Kun urakkaa yritetään painaa tavoiteaikatauluunsa, varsinkin betonirakenteiden kuivumisesta tingitään. Pinnoitteet levitetään liian märille pinnoille. Kosteaksi jäänyt betonirakenne reagoi esimerkiksi mattoliiman kanssa, jonka seurauksena rakenteisiin syntyy homekasvua. Kuntien pitäisi olla tarkempia siinä, mihin rakentaja velvoitetaan. Kuivumisajat ja kosteussuojaukset pitää olla selkeästi määritelty.

Mikä estää ottamasta uudelleen käyttöön sadan vuoden takaisia ratkaisuja?

Koulurakentamisen laatuvaatimukset ovat tänä päivänä toiset. Vaaditaan energiatehokkuutta, arkkitehtuurista näyttävyyttä, tiloja eri toiminnoille ja laadukasta sisäilmaa.

Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla otetaan pian käyttöön pilottihankkeena kuntaan noussut maailman suurin hirsikoulu. Hirsi voi olla yksi vaihtoehto nykyiselle monikerroksiselle rakentamiselle. Sen toteuttaminen energiatehokkaasti on kuitenkin haasteellista. Monin toteuttamistavoin pystytään tekemään sisäilmaltaan terveellinen koulu, kun se tehdään ohjeita noudattaen.

Asiantuntija: rakennusfysiikan professori Juha Vinha, Tampereen teknillinen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat