Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koira perheessä suojaa astmalta

Kotimaa
 
Aapo Huhta / HS
Kasper Leviö ja koira Pessi leikkivät Keravanjoessa.
Kasper Leviö ja koira Pessi leikkivät Keravanjoessa. Kuva: Aapo Huhta / HS
Fakta

Välttäminen vaihtui siedätykseen

 Tulos kertoo ajattelun muutoksesta. Vielä 1990-luvulla yritettiin välttää allergian aiheuttajia.

 Nyt uskotaan, että altistuminen kypsyttää ihmisen puolustuskykyä ja lisää vastustuskykyä.

 Menossa oleva allergiaohjelma korostaa tätä näkemystä ja puhuu siedättämisestä välttämisen sijaan.

 Ohjelman puolivälin katsaus havaitsi äskettäin, että allergiat ovat jo vähenemässä.

Pikkulapsiperheessä ollut koira tai maatilan eläimet vähentävät lapsen astmaa kuusivuotiaana. Tämän totesi laaja ruotsalaistutkimus, joka ilmestyi Yhdysvaltain lääkärijärjestön Jama-lehdessä maanantaina.

Uppsalan yliopiston tutkimuksessa olivat mukana kaikki vuosien 2001 ja 2010 välillä syntyneet lapset. Se tehtiin rekistereistä, joista selvitettiin niin tiedot astmalääkkeistä ja -diagnooseista kuin kotona olleesta koirasta tai maatilaeläimistä.

Lapsia oli yli miljoonaa. Heistä analyyseihin otettiin lähes 400 000 esikouluikäistä ja lähes 300 000 kouluikäistä lasta.

Esikouluikäisistä 30 000:lle kehittyi tutkimuksen aikana astma. Kouluikäisistä runsaat 11 000 koki astmaan viittaavia oireita.

Eläimet olivat osa monen lapsuutta. Yli 75 000 lapsen perheessä oli koira, ja maatilalla altistui eläimille lähes 3 000 lasta.

Varttuminen maatilalla vähensi astman esiintymisen puoleen. Tämä havainto on tehty useissa aiemmissa tutkimuksissa, muun muassa Suomessa. Jo vuonna 2000 havaittiin, että maalla asuvilla on vähemmän allergioita kuin kaupungissa asuvilla, ja tuotantoeläinten suojaava vaikutus vahvistui myös Itä-Suomen yliopistossa viime vuonna hyväksytyssä väitöskirjasta.

Lemmikkien suojaavasta vaikutuksestakin on tuloksia yli kymmenen vuoden ajalta. Toisaalta toukokuussa ilmestynyt suomalaistutkimus havaitsi, että kotona koiralle tai kissalle altistuneilla on enemmän koira- tai kissa-allergiaa ja ylipäätään allergiaa enemmän kuin niille, joiden kotona ei ollut lemmikkejä.

Tämä tulos on väestötutkimuksesta, eikä sen perusteella voi antaa yksittäiselle perheelle neuvoja, tutkija korosti.

”Lemmikkien aiheuttamat allergiat ja se, voiko ottaa kissaa tai koiraa, ovat yleisimpiä kysymyksiä, joita meiltä kysytään”, kertoo allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliiton neuvonnasta.

”Suositus on nyt se, että aiemmin todettu herkistyminen ei tarkoita, että oireita tulee. Allergiatesti ennen eläimen hankkimista ei kerro tulevasta mitään.”

Yksi koira voi aiheuttaa oireita, toinen ei. Se ei riipu rodusta, vaan koiratkin ovat yksilöitä: ”Koirien välillä on yksilöllisiä eroja siinä, miten ne erittävät allergeeneja”, Tähtinen muistuttaa.

Allergiavapaita rotuja ei ole, vaikka niin väitetään, hän korostaa.

Jos lemmikin hankinta mietityttää, kannattaa hankkiutua lemmikkien lähelle. Vaikka kaikki menisi hyvin, on silti mahdollista, että oma lemmikki erittää enemmän allergeeneja.

”Aina on mahdollista, että tulee oireita, mutta ne voivat pysyä lievinä tai pahentua astmaan asti, tai hävitä vähitellen”, Tähtinen neuvoo.

”Vaikka lieviä oireita kuten kutinaa, aivastelua ja silmäoireita tulisi, lemmikin kanssa voi jatkaa, jos pärjää oireidensa kanssa. Jos taas tulee hengenahdistusta tai hengitys alkaa vinkua, tilanne pitää harkita uudelleen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat