Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehellä teetettiin työtä ilman vapaapäiviä ja ilman palkkaa – eno tuomittiin ihmiskaupasta

Kotimaa
 

Bangladeshilainen mies työskenteli helsinkiläisessä ravintolassa ympäripyöreitä päiviä ilman vapaapäiviä, mutta palkkaa ei tullut. Työnantaja, miehen eno, sai tuomion ihmiskaupasta.

Espoossa toinen bangladeshilainen mies teki pitkää päivää opiskelukaverinsa ravintolassa. Palkkaa hän sai 400–500 euroa kuukaudessa. Työnantaja tuomittiin kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Artikkeliin liittyvät

Nämä tuoreet päätökset osoittavat, että tuomioistuimet ovat alkaneet löytää linjan ihmiskauppajutuissa. Työntekijöiden kohtelussa oli selkeitä eroja, arvioivat rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Helsingin tapauksessa työnantajalla oli täydellinen kontrolli työntekijän elämään, huomauttaa Nuotio.

”Siitähän ihmiskaupassa on juuri kysymys, ihmisen alistamisesta. Työntekijällä ei ollut pääsyä edes omiin rahoihinsa, vaan muut käyttivät hänen tiliään. Hän teki töitä yöt päivät. Koko elämän kontrolloiminen tällä tavalla loukkaa ihmisarvoa”, Nuotio sanoo.

Espoon tapauksessa oli toki samantyyppisiä piirteitä.

”Työnantaja käytti hyväkseen sitä, että työntekijä on kansalaisuuden ja kielitaidottomuuden takia riippuvainen hänestä. Ei se hirveän kaukana ihmiskaupasta ollut”, Nuotio vertaa.

Olennainen ero on Nuotion mukaan siinä, että Espoossa uhri on ollut työntekijän asemassa, vaikka huonommassa kuin muut työntekijät. Sen sijaan helsinkiläisravintolan työntekijä on ollut kuin orja, ja hän on elänyt almuista.

Myös Kirsi Pimiä näkee tapausten välillä selvän eron.

”Ihmiskaupassa on olennaisinta pakkotyö”, Pimiä määrittelee.

Pimiän mukaan ihmiskaupan uhrien tunnistaminen on parantunut.

Aiemmin helsinkiläistapausta muistuttavat jutut tuomittiin kiskonnantapaisena työsyrjintänä, huomauttaa ylitarkastaja Maija Koskenoja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

”Ennen ajateltiin, että ihmiskauppa tarkoittaa fyysisiä rajoituksia vapauteen. Nyt uhrin tilanne katsotaan kokonaisuutena. On ymmärretty, että esteet voivat olla myös psyykkisiä”, Koskenoja toteaa.

Yhteistä on se, että myös kiskonnantapaiset työsyrjinnät kohdistuvat heikossa asemassa oleviin ihmisiin. Raja ihmiskauppaan onkin monesti hiuksenhieno.

”Olennainen ero on, että lainsäädännössä ihmiskauppa kohdistuu vapauteen, mutta kiskonnantapainen työsyrjintä on työrikos”, Koskenoja määrittelee.

Professori Nuotion mielestä tuomioistuimien tulkinta ihmiskaupasta alkaa vakiintua.

Jotta hyväksikäyttö saadaan loppumaan, ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on yhtä tärkeä kuin rikosoikeudellinen puoli, Nuotio huomauttaa.

Uutena haasteena Nuotio pitää nykyistä tilannetta, jossa Euroopassa on liikkeellä suuret määrät turvapaikanhakijoita.

”Vilpillisillä yrittäjillä saattaa olla houkutus hyödyntää Eurooppaan tulevia ihmisiä erityisesti aloilla, joissa lakisääteisten tehtävien hoitaminen ei ole ihan kirkas. Työperäisen hyväksikäytön lisäksi suojelun tarvetta on seksikaupan puolella”, Nuotio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat