Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän kautta tuli Suomeen viime viikolla enemmän turvapaikanhakijoita kuin koko alkuvuonna

Kotimaa
 

Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta tuli viime viikolla ennätysmäiset 40 turvapaikanhakijaa Venäjältä Suomeen. Inarin kunnassa sijaitsevan Raja-Joosepin kautta oli tullut ennen viime viikkoa koko alkuvuonna vain kahdeksan turvapaikanhakijaa.

Apulaiskomentaja Jussi Sainio Lapin rajavartiolaitoksesta sanoo, että hakijoiden joukossa on sekä yksittäisiä ihmisiä että perheitä. Tulijat ovat olleet irakilaisia, afganistanilaisia ja palestiinalaisia.

”On vaikeaa sanoa, miten tilanne tulee kehittymään. Joka tapauksessa otamme kaikki turvapaikanhakijat vastaan”, sanoo Sainio.

Monet turvapaikanhakijat ovat ylittäneet itärajan polkupyörällä.

Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden tiedetään tulevan Murmanskin kautta. Sainiolla ei ole tietoa siitä, miten ja mitä reittiä turvapaikanhakijat ovat päätyneet Murmanskiin.

Venäläisten lehtien mukaan ainakin osa heistä on tullut Murmanskiin Moskovan kautta.

Murmanskista turvapaikanhakijat ovat tähän asti hakeutuneet Norjaan Storskogin rajavartioaseman kautta. Storskog sijaitsee reilut sata kilometriä Raja-Joosepista pohjoiseen.

Norjaan on tänä vuonna tullut Venäjältä yli 2 000 turvapaikanhakijaa.

Turvapaikanhakijat suosivat Norjaa parempien kulkuyhteyksien vuoksi. Välimatka Murmanskista Storskogiin on likimain sama kuin Raja-Jooseppiin, mutta Storskogiin on paremmat kulkuyhteydet.

Storskogista vain noin 40 kilometrin päässä sijaitsee Nikelin kaupunki, jonne on säännöllinen reittiliikenne Murmanskista. Venäläislehtien mukaan Nikelissä on satoja turvapaikanhakijoita odottamassa pääsyä Norjaan.

Norjan yleisradio kertoi pari viikkoa sitten, että Norjan viranomaiset aikovat ryhtyä käännyttämään turvapaikanhakijat välittömästi takaisin Venäjälle.

Sainion tietojen mukaan heitä on kuitenkin edelleen saapunut Norjaan.

Raja-Joosepista turvapaikanhakijat ohjataan rekisteröinnin ja alustavan puhuttelun jälkeen Rovaniemelle vastaanottokeskukseen.

Venäjä on vastaanottanut yhteensä yli miljoona Ukrainan sotaa paennutta, mutta muutoin pakolaismäärät Venäjällä ovat olleet vähäiset.

”Mitään Venäjän-reittiä ei ole”, sanoo pakolaisia avustavan Kansalaisyhteistyön komitean Moskovassa työskentelevä tulkki Husan Mohidin. Hän on seurannut syyrialaisten pakolaisten tuloa Venäjälle.

”Heitä on tullut tänä vuonna kolmisen tuhatta, ja jäljellä on ehkä tuhat”, sanoo Mohidin.

”Suurin osa on mennyt Norjaan. Venäjällä heillä ole mitään mahdollisuutta saada minkäänlaista laillista asemaa. Poliisi voi pidättää heidät koska tahansa ja lypsää heiltä rahaa. Oikeuden päätöksellä heitä on palautettu Turkkiin ja Libanoniin.”

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Venäjälle runsaat kaksi viikkoa sitten langettavan päätöksen kolmen pakolaisen pidättämisestä. Venäjän siirtolaisvirasto sulki kaksi laittomasti Moskovan alueella työskennellyttä syyrialaista ja yhden Damaskoksesta kotoisin olevan palestiinalaisen pidätyskeskukseen.

Oikaisu 3.11.2015 kello 16.27: Juttuun korjattu Jussi Sainion titteliksi apulaiskomentaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat