Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Home-evakko on kymmenien tuhansien koululaisten arkipäivää

Kotimaa
 

Kymmenet tuhannet lapset ja nuoret käyvät koulua väistötiloissa. Arvioiden mukaan vähintään kymmenen prosenttia koululaisista on parhaillaan evakossa omasta koulurakennuksestaan.

Iso joukko heistä on joutunut lähtemään ajotilanteessa, kun koulu on mennyt homeongelman takia käyttökieltoon.

Myös rauhallisempaan tahtiin peruskorjauksen tieltä poistuneet ovat yleensä paossa jonkinasteisia sisäilmaongelmia ja niistä aiheutuneita oireita.

Opiskelu väistötiloissa vaatii kouluyhteisöltä venymistä. Esimerkiksi Lahdessa opiskellaan messuhallissa ja Valkeakoskella hajaudutaan ympäri kaupunkia ilman oppimateriaaleja, jotka jäivät homekouluun.

”Meillä väistötiloissa eli parakeissa tai muissa väliaikaisissa tiloissa opiskelee tällä hetkellä 11 prosenttia peruskoululaisista. Lukiolaisista väistötiloissa on 19 prosenttia”, kertoo Espoon opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen.

Väistötiloihin päässeet ovat onnekkaampia kuin ne tuhannet oppilaat, jotka opiskelevat kosteusvaurioisessa koulussa.

Esimerkiksi Vantaalla yksikään koulu ei ole tänä syksynä evakossa. Sisäilmatutkimuksia on tehty useassa koulussa ja luokkatiloissa on käytössä ilmanpuhdistimia.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvityksen mukaan jopa lähes joka viides nykyisin käytössä oleva koulu on merkittävien kosteus- ja homevaurioiden pilaama.

Runsaat kolme vuotta vanha selvitys kuvaa asiantuntijoiden mukaan hyvin myös nykyistä tilannetta.

”Tässä selvityksessä on arvioitu merkittävien kosteus- ja homevaurioiden esiintyvyyden olevan kouluissa ja päiväkodeissa 12–18 prosenttia. Mielestäni tämä on varsin hyvä ja valaiseva tarkastelu sisäilmatilanteeseen”, sanoo Kuntaliiton tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi.

Niemi muistuttaa, että nyt peruskorjattavat rakennukset ovat käyttöikänsä ja elinkaarensa sellaisessa vaiheessa, jossa sisäilmaan liittyviä ongelmia esiintyy yleisesti.

”1960- ja 70-luvuilla käytettiin runsaasti rakenneratkaisuja, joita nykypäivänä pidetään riskirakenteina. Rakennuksen elinkaaren loppuminen näyttää johtavan vääjäämättä sisäilmaongelmiin.”

Home-evakkoon on tosin jouduttu myös uusista, 2000-luvulla rakennetuista kouluista.

Opetushallituksen yliarkkitehti Reino Tapaninen pitää tapauksia kiireellä pilattuina.

”Ei ole käytetty riittävästi aikaa eikä resursseja suunnitteluun, toteutukseen eikä valvontaan.”

Joissain tapauksissa väistötilaksi tuotu parakkikin on ollut kosteusongelmainen.

”Yleensä nämä siirrettävät parakit ovat täyttäneet sen lyhytaikaisen tarpeen, johon ne on tarkoitettu”, Tapaninen arvioi.

Koulurakennuksista suurin osa on vanhaa 1960- ja 1970-luvuilla sekä aiemmin rakennettua kantaa.

Koska riskirakenteet ovat niissä yleisiä, sisäilmaongelmat ovat Niemen mukaan riesanamme niin kauan, kunnes rakennuskanta on riittävästi uusiutunut.

Kunnissa punnitaan kuitenkin tarkkaan, mitä kannattaa ryhtyä korjaamaan.

”Koulut saattavat olla yhdyskuntarakenteen kehittymisen ja toiminnan kannalta väärissä paikoissa, ja palveluverkon keskittyminen jatkuu. Kuntien kantokyvystä ja taloudesta riippuu, ryhdytäänkö peruskorjauksiin ja missä aikataulussa”, Tapaninen toteaa.

”Kosteus- ja homevaurioisen koulun käyttäminen on taloudesta huolimatta aina kestämätön tilanne, jolle on pakko tehdä nopeasti jotain”, Tapaninen korostaa.

Jukka Gröndahl / HS
Pihlajamäen parakkikoulu Helsingissä.
Pihlajamäen parakkikoulu Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat