Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo: Maahanmuutto lisännyt terroristisen iskun uhkaa – uhka-arvion taso kohonnut ”hyvin matalalta” tasolta ”matalalle tasolle”

Kotimaa
 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen tuli viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto ja Reuters, grafiikka: Boris Stefanov.

Suojelupoliisin mukaan terroristisen iskun uhka Suomessa on kohonnut kesästä 2014. Vaikka terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on edelleen matala, yksittäisten väkivallantekojen uhka on edelleen kohonnut, Supo katsoo tuoreessa katsauksessaan.

”Nyt tilannetta muokkaavat ajankohtaiset uudet ilmiöt kuten turvapaikanhakijoiden odottamattoman määrän kasvu. Uhka on monimuotoistunut ja kohonnut kesän 2014 tasosta”, Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessa.

Pelttarin mukaan uhka-arvion taso on kohonnut ”hyvin matalalta” tasolta ”matalalle tasolle”.

”En nyt sano, että kansalaisten pitäisi kulkea huolissaan kadulla, mutta uhka on kohonnut” Pelttari kuvaili.

Supon mukaan kyse voi olla yksittäisistä radikalisoituneista henkilöistä tai pienryhmistä. Tekijät saattava toimia myös täysin itsenäisesti.

Hänen mukaansa henkilöt eivät ”uhkaa yhteiskuntajärjestystä”, mutta uhka terroristisen iskun uhka on kohonnut.

”Syynä on väkivaltaisten verkostojen muodostuminen myös Suomeen. Tällaiseen toimintaan epäillään osallistuvan noin 300 henkilöä”, Pelttari sanoo.

Hänen mukaansa heidän joukossaan on myös turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita henkilöitä, joiden tiedetään osallistuneen taisteluihin ja joilla on kytköksiä terroristisiin järjestöihin.

Kyse on siitä, että Suomeen on muodostunut terroristisia ryhmittymiä ja organisaatioita, jotka voivat syyllistyä laittomuuksiin. Samalla on syntynyt laittomia ryhmiä, jotka tekevät iskuja maahanmuuttajia kohtaan.

Hän muistutti, että suomalaiset voivat joutua iskujen kohteeksi myös ulkomailla. Tällöin kyse on yleensä länsimaita kohtaan suunnatuista iskuista.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan uhka-arvion nostaminen on vakava asia ja siihen täytyy suhtautua asianomaisella vakavuudella. ”Se on selvä asia, mutta kyllä suomalaiset saavat edelleen luottaa turvallisuustilanteeseen maassamme”, hän sanoi iltapäivällä toimittajille eduskunnassa.

Sipilä tähdensi, että turvapaikanhakijoita on valtava määrä verrattuna aikaisempaan. ”Se on selvä asia, että turvapaikanhakijoiden joukossa on monenlaisia ihmisiä.”

Hänen mukaansa riskiarvio perustuu varmaan osin siihen, että joukossa on aika paljon taistelujen keskeltä tulleita ihmisiä.

”Tiedossani ei ole mitään hälyttävää”, hän vakuutti.

Supo antoi tiistaina lausunnon myös turvapaikanhakijatilanteen vaikutuksista kansalliseen turvallisuuteen. Supon mukaan väkivaltaisten viharikosten uhka on kohonnut turvapaikanhakijoiden määrän huomattavan kasvun ja sen nostattaman maahanmuuttovastaisen ilmapiirin vuoksi.

Tämä tarkoittaa turvapaikanhakijoita kohtaan kohdistuneita iskuja ja kampanjoita. Yhdeksi liikkeeksi Supo mainitsi äärioikeistolaisen Suomen Vastarintaliikkeen.

Samalla turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on lisännyt ääri-islamistisesta toiminnasta kiinnostuneiden henkilöiden määrää Suomessa.

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.
Markku Ulander / Lehtikuva
Suojelupoliisin turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju (vas.) ja päällikkö Antti Pelttari puhuivat Supon tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Suojelupoliisin turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju (vas.) ja päällikkö Antti Pelttari puhuivat Supon tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat