Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joensuu säästää rahaa rokottamalla

Riskiryhmille annettu pneumokokkirokotus vähensi sekä keuhkokuumeita että niiden hoitomenoja.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Jarno Mela / Lehtikuva
Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Joensuu onnistui vähentämään keuhkokuumeista aiheutuvia hoitomenoja rokotuksilla. Kaupunki on antanut keuhkokuumetta torjuvan pneumokokkirokotteen sadoille yli 55-vuotiaille vuoden 2013 jälkeen.

Lähtökohta oli kunnan tiukka taloudellinen tilanne, kertoo sosiaali- ja terveystoimen johtaja Eija Rieppo. ”Pneumokokkitautien hoitaminen aiheuttaa kunnalle kustannuksia. Rokottaminen on myös vahva keino tukea ikääntyneiden selviytymistä arjessa ja asumista kotona.”

Lisäksi kunta halusi pitää työikäiset töissä eikä sairauslomilla. Yksi sairastettu päivä tuottaa keskimäärin 140 euron työpäivämenetyksen, saman verran kuin hoitopäivä maksaa terveyskeskussairaalassa.

Painotus on ollut yli 65-vuotiaissa ja riskiryhmissä. Kaupunki maksoi rokotteen kotihoidossa ja palvelutaloissa asuville, omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen sekä niille diabetesta sairastaville, joilla on sydämen tai munuaisten vajaatoiminta tai keuhkoahtaumatauti.

Rokotusta ei tarvitse tehostaa, vaan yhdellä piikillä saadaan todennäköisesti vuosikymmenien pituinen suoja.

Yli 50-vuotiaita on lisäksi kehotettu hankkimaan rokote omalla kustannuksellaan. Se on voinut hankkia suoraan apteekista, jossa on ollut sairaanhoitaja paikalla.

Yhden ihmisen rokottaminen maksaa kaupungille noin 50 euroa. Apteekista ostettuna hinta on lähes 90 euroa.

Rokotukset ovat maksaneet kunnalle muutamia kymmeniä tuhansia euroja. Ne ovat tuoneet rokotusten hintaa enemmän säästöjä, Rieppo arvioi.

Keuhkokuumetapaukset ovat jo vähentyneet sekä terveyskeskuksen sairaalassa että Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Yhden terveyskeskussairaalan hoitopäivän hinnalla ostetaan lähes kolme annosta rokotetta, keskussairaalapäivän hinnalla kymmenen.

Koitunutta säästöä arvioitiin laskemalla yhden vuoden aikana terveyskeskussairaalassa hoidetut pneumokokkibakteerin aiheuttamat keuhkokuumeet. Niitä oli 49, ja hoidosta tuli kunnalle lähes 80 000 euron kustannukset.

”Jos heidät olisi rokotettu, hoitojaksoja olisi tuskin tullut”, Rieppo arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat