Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Berner haluaa Pohjoismaihin yhteisen lippujärjestelmän liikenteeseen

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tallinnassa vieraileva liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoo esitelleensä tänään yhteislippuhanketta virolaiskollegalleen. Maanantaina hän puhui ajatuksistaan Norjan liikenneministerin kanssa.

”Idea on saada kaikki mahdolliset kulkuvälineet: junat, bussit, lentokoneet, taksit, auto- ja pyörävuokraamot saman lippujärjestelmän alle. Yhteislippu toimisi mobiilisti ensin Pohjoismaissa ja Virossa, miksei joskus koko Euroopassa”, Berner esittelee.

Bernerin mukaan vastaanotto on ollut ainakin tähän asti naapurimaissa hyvin myönteinen. Virallisesti hankkeelle on määrä antaa vauhtia Helsingissä ensi helmikuussa.

Yhteislippuidea on syntynyt Bernerin aloitteesta. Lippu ostettaisiin kännykällä.

”Tavoite on, että ihmisillä olisi mahdollisimman helppo liikkua. Sehän luo dynamiikkaa ja talouskasvua. Järjestelmän pitää olla teknisesti myös yksinkertainen, ettei tarvitse miettiä, mikä maa, mikä valuutta. Kun hinnat saa etukäteen, tietää myös heti, mistä maksat.”

”Jos haluaa liikkua nopeammin, maksat enemmän. Ja tiedät aina myös, minkälaisen ympäristöjäljen jätät”, Berner hahmottaa.

Teknologia yhteislipun synnyttämiseksi on Bernerin mukaan jo olemassa.

”Tahdosta tämä on eniten nyt kiinni. Ja siitä, että ollaan valmiita avaamaan tietorajapintoja sekä yhtenäistämään liikennemarkkina. Eri yrittäjien pitäisi pystyä toimimaan samassa järjestelmässä valtiollisten toimijoiden kanssa.”

”Kyse on vähän samasta kuin telemarkkinoiden avaaminen 1980-luvulla. Jos tämä minusta olisi kiinni, yhteislippu toteutuisi jo ensi vuonna.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat