Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko sai avioliittolain pohdittavakseen

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Fakta

Laki voimaan 2017

  Eduskunta hyväksyi viime joulukuussa lain, joka mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliiton.

  Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2017 keväällä. Se ei määrittele mitään kirkon vihkimisoikeudesta.

Jukka Harju HS

Avioliittolaki puhuttaa kirkkoa tällä viikolla, kun Suomen evankelis-luterilainen kirkolliskokous alkoi tiistaina Turun kristillisellä opistolla.

Yksi polttavimmista päätettävistä aiheista tulee olemaan aloite, jossa toivotaan kirkon valmistautuvan avioliittolain uudistukseen. Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo Espoosta toteaa, että kirkolliskokouksen pitää pohtia, seuraako uudesta avioliittolainsäädännöstä tarve muuttaa kirkollista lainsäädäntöä.

Kysymys on hänen mukaansa siitä, vihkiikö kirkko tulevaisuudessa samaa sukupuolta olevia pareja. Se koskee myös sitä, miten yksittäinen pappi asiaan voi suhtautua.

”Kirkko on jakaantunut tämän asian kanssa, samoin kuin oli eduskuntakin. On täysin mahdotonta ennakoida, mitä tulee tapahtumaan”, sanoo Salo.

Keskustelu käydään, ennen kuin kokous päättyy perjantaina. Kokous saa pian aiheesta myös yleisvaliokunnan mietinnön, jota on pohdittu keväästä saakka.

Salo muistuttaa Ruotsin-mallista, jota hän kannattaa myös Suomeen.

”Siellä on tehty päätös, jonka mukaan samaa sukupuolta oleva kihlapari voidaan kirkossa vihkiä. Pappi, joka katsoo voivansa tällaisen toimituksen tehdä, voi sen tehdä. Se ei siis ole välttämättömyys ja pakko kaikille työntekijöille”, Salo sanoo.

”Se olisi siis mahdollinen, mutta ei pakko papille.”

Määrät ovat joka tapauksessa niin pieniä, etteivät samaa sukupuolta olevien vihkimiset kirkkoa ainakaan ruuhkauta.

Salo laskee Ruotsin kirkon kokemuksen perusteella, että tällaisia toimituksia tulisi noin seitsemänkymmentä vuodessa. Yksi seurakuntapappi tekee saman verran kaikkia kirkollisia toimituksia vuodessa, siis myös esimerkiksi kasteita ja hautajaisia.

”Meillä on kyllä yllin kyllin pappeja käytettävissä tätä toimitusta varten, jos kirkko vain sellaisen päätöksen tekee. Ongelmaa ei tule. Se olisi periaatteessa lähes yhden papin hoidettavissa.”

Salo uskoo, että näkemykset tulevat puhuttamaan viikon aikana. Se jakaa myös piispakuntaa. Esimerkiksi kirkon Facebook-sivuilla julkaistussa haastattelussa kaksi piispaa esittävät kysymyksestä kaksi eri kantaa: Mikkelin piispa Seppo Häkkinen näkee kirkollisen avioliiton vain miehen ja naisen välisenä ja Porvoon piispa Björn Vikström olisi valmis vihkimään myös samaa sukupuolta olevia aviopareja.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on jo aiemmin esittänyt, että kirkolla on asiassa kolme tietä.

Ensimmäinen on, että kirkko säilyttää vihkioikeutensa. Heteropareilla on mahdollisuus kirkolliseen vihkimiseen, homopareilla ei.

Toinen on se, että kirkko luopuu vihkioikeudestaan. Kirkko voi siunata maistraatissa solmitun avioliiton, mutta edelleen on ratkaistava, siunataanko niin hetero- kuin homoavioliitot.

Kolmas tie on se, että kirkko säilyttää vihkioikeutensa ja laajentaa käsitystään avioliitosta käsittämään myös samaa sukupuolta olevien suhteen.

Istuntokausi on nykyisen kirkolliskokouksen viimeinen, uusi kirkolliskokous aloittaa ensi keväänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat