Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR metsästää lähiliikenneasiakkaita alennuksilla – Lahti–Helsinki-väli halpenee jälleen

Kotimaa
 
Juha Tanhua
Z-juna Mänstälän asemalla.
Z-juna Mänstälän asemalla. Kuva: Juha Tanhua
Fakta

Lähiliikenteen valtiontuki pienenee

 Lahti–Helsinki-väliä kulkeva Z-juna on osa liikenne- ja viestintäministeriön VR:ltä tilaamaa lähiliikenteen ostoliikennettä.

 Lähiliikenne tarkoittaa Riihimäelle, Lahteen ja Karjaalle liikennöiviä R-, H-, T-, Z- ja Y-junia.

 Vuonna 2014 VR:n lähiliikenne sai liikenne- ja viestintäministeriön tukea noin yhdeksän miljoonaa euroa.

 Samaan aikaan VR:n lähiliikenteen lipputulot olivat 32 miljoonaa euroa.

 Ensi vuonna ministeriön tuki on enää kolme miljoonaa euroa eli noin kymmenen prosenttia lipputuloista.

 Tuen pienentymisen vuoksi VR muun muassa lopettaa Karjaan Y-junan liikennöinnin maaliskuussa 2016.

Lähde: VR

VR:n lähiliikenne yrittää metsästää asiakkaita hinnanalennuksilla, mutta myös parantamalla palvelua kuten pysäköintiä ja mobiiliostamista.

Lahti–Helsinki-väliä liikennöivän Z-lähijunan matkalippujen hinnat laskivat tiistaina 16 eurosta 12,5 euroon loppuvuoden ajaksi. Lisäksi Lahti–Helsinki-välillä sarjalipun hinta laski 112,5 euroon.

”Meillä oli vastaava kokeilu Lahti–Helsinki-välillä kesällä. Katsomme ensi vuonna, onko tarvetta pysyvämpään hintaremonttiin”, sanoo VR:n lähiliikennejohtaja Topi Simola.

Arkisin Lahti–Helsinki–Lahti-välillä on noin 40 junavuoroa.

Simolan mukaan muille lähiliikenteen reiteille ei tähän tietoon ole luvassa vastaavia hinnanalennuksia. Esimerkiksi Helsinki–Riihimäki-välillä hinnat ovat hänen mukaansa jo lähellä sopivaa tasoa.

Z-junan hinnanlasku toimi viime kesänä odotetusti. ”Sillä saimme matkustajamäärän laskun oikenemaan täysin”, sanoo Simola.

Lahdessa matkustajamäärät ovat laskeneet parin vuoden aikana. Sinä aikana markkinoille on tullut Onnibus-linja-auto, joka vie matkustajan Lahdesta Helsinkiin noin 3–7 eurolla.

Simolan mukaan Onnibus ei kuitenkaan ole suuri ongelma lähiliikenteessä, vaan siinä asiakkaita syövät etenkin muuttoliike pääkaupunkiseudulle ja Uudenmaan kasvanut työttömyys.

Säännöllisesti lähiliikenteen junilla työmatkoja tehneiden määrä on vähentynyt. VR haluaa Simolan mukaan heidän tilalleen edes kertalipulla matkustavia ei-säännöllisiä matkustajia.

VR:n vastikään tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että lähiliikenteen matkustajat haluavat halvempien hintojen ohella myös esimerkiksi helpompaa pyörien ja autojen pysäköintiä asemilla.

Simola sanoo, että VR aikoo tarttua asiakkaiden esiin tuomiin ongelmiin ja parantaa pysäköintiä joillakin lähiliikenteen asemilla. Vielä hän ei kuitenkaan halua paljastaa mitkä asemat ovat ensimmäisinä työlistalla.

Asiakkaat haluavat myös uusia lipunostotapoja. ”Meidän täytyy helpottaa tapoja ostaa lippuja mobiilissa tai pankkikortilla. Lähiliikenteessä kaivataan helpon maksamisen keinoja sekä selkeää hinnoittelua.”

Simolan mukaan VR kertoo pysäköinti- ja muista uudistuksista tarkemmin myöhemmin.

VR:n matkustajaliikenteen liikevaihto laski kolmannella vuosineljänneksellä hieman. Lähiliikenteen liikevaihto ja tulos kuitenkin kehittyivät tavoitteiden mukaisesti, missä auttoivat hintakampanjat ja kehäradan avautuminen heinäkuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat