Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaako esittelyautoa kärkkyä?

Kotimaa
 

Eikö autoliikkeen esittelyauto aina kymmenissä koeajoissa rääkättynä ole loppuunajettu auto?

”Tuo on usein toistettu urbaani legenda. Asiakkaat puntaroivat välillä, onko näillä ajettu koeajoissa rallia. Ne nuoret kuskit, jotka syyllistyvät todennäköisimmin ylilyönteihin, pääsevät hyvin harvoin yksinään koeajolle. Mitä tehokkaampi kone, sitä varmemmin koeajolle lähdetään mukaan”, aluejohtaja Ari Kirvesniemi Deltasta kertoo.

Hän ei muista 28 vuoden urallaan yhtään tapausta, jossa esittelyautolla olisi esimerkiksi ajettu kolari.

Esittelyautoksi kutsutaan autoliikkeen käytössä olevaa uutta autoa, jota asiakkaat voivat koeajaa. Esittelyauto myydään yleensä viimeistään puolen vuoden päästä, jolloin sillä on ajettu 5 000–15 000 kilometriä.

”Tiedän asiakkaita, jotka ajavat seitsemännellä tai kahdeksannella esittelyautollaan. Otamme huomioon myös asiakkaiden toiveita, kun tilaamme uuden esittelyauton. Teemme sopimuksen, ja auto myydään asiakkaalle, kun sitä on käytetty kolme kuukautta”, Kirvesniemi kertoo.

Yleensä esittelyauton varustetaso on automalliston keskiluokkaa. Autossa on ainakin metalliväri, talvirenkaat sekä usein lohkolämmitin.

”Lisävarusteiden arvo voi olla 2 500 euroa, ja ne tulevat aika lailla ilmaiseksi. Ajokuukausien aikana maalipintaan on voinut tulla pieniä kiveniskemiä, mutta niiden korjauskulut ovat pienet”, Kirvesniemi sanoo.

Jos esittelyauton ostanut pitää autoaan kolmesta viiteen vuoteen, auton esittelykuukausilla ei ole suurtakaan merkitystä.

”Puoli vuotta aiempi käyttöönotto ja vaikka 10 000 lisäkilometriä eivät oikeastaan vaikuta sen ikäisen auton vaihtoarvoon”, Kirvesniemi sanoo.

Autoliike joutuu tilittämään esittelyautoa myydessään siitä arvonlisäveron. Autoliikkeet laskevat menettävänsä esittelyautojen verotuksen takia jopa 20 miljoonaa euroa vuosittain.

Ongelmaa on paikattu punarekisterikilpisillä esittelyautoilla, joista ei tarvitse maksaa ennen myyntiä edes autoveroa. Niiden käyttö on tarkemmin säädeltyä. Punakilpisellä autolla ei voi ajaa työsuhdeajoa, ja sen voi luovuttaa enintään kolmen vuorokauden koeajoon.

”Näin punakilpisessä autossa voi olla myyntihetkellä mittarissa vain 1 500 kilometriä. Asiakkaan saama etukin on sitten pienempi”, Kirvesniemi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat