Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väärennettyjä leimoja ja paikkamaalia – auton voi löytää halvalla yksityiseltä myyjältä mutta siinä on riskinsä

Suomessa myydään vuosittain puoli miljoonaa käytettyä autoa.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Turkulainen Reijo Salminen osti Opelien jälkeen Mercedes-Benzin. Hän on tyytyväinen tekemäänsä kauppaan.
Turkulainen Reijo Salminen osti Opelien jälkeen Mercedes-Benzin. Hän on tyytyväinen tekemäänsä kauppaan. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turku

Kun turkulainen Reijo Salminen vaihtoi kolmisen vuotta sitten autoa, hän valitsi ”vääränmerkkisen ja -muotoisen” auton. Hän osti yksityiseltä pienen A-sarjan Mercedes-Benzin.

”Olen aina ollut Opel-mies, ja edellinen Vectra oli jo 15 vuotta vanha. Juttelin tuttavalleni, että olen etsimässä autoa. Hän kertoi, että hänen äidillään on vähän ajettu Mersu, jonka voisin ostaa”, Salminen kertoo.

Saksasta aikanaan tuotu vuosimallin 2007 Mercedes-Benz on sittemmin osoittautunut loisto-ostokseksi. Salminen käyttää autoa pääasiassa yksin tai vaimonsa kanssa.

”Yleensä meillä ei ole tarvetta takapenkeille, joten ne on kaadettu nurin takatilan maksimoimiseksi. Taakse mahtui jopa pieni sohva. Silloin jouduin ajamaan nenä tuulilasissa kiinni.”

Salminen kertoo, että auton ostaminen yksityiseltä oli helppoa, varsinkin kun myyjänä oli tuttava.

”Siinä ei ollut autojobbaria vetämässä välistä, joten myyntihinta oli kohtuullinen verrattuna netissä myytäviin vastaaviin. Virkamiehenä pidin kuitenkin huolen, että maksamani hinta oli auton listahinta”, palomestarin työstä eläkkeelle viime viikolla jäänyt Salminen kertoo.

Suomessa myydään vuosittain noin puoli miljoonaa käytettyä autoa. Yli puolet niistä myydään merkkiliikkeissä ja vaihtoautoliikkeissä. Loput ovat yksityisten välistä kauppaa.

”Karkeasti sanottuna merkkiliikkeet myyvät uusimmat autot, seuraavaksi uusimmat myydään vaihtoautoliikkeestä ja kaikista vanhimmat yksityisillä. Yksityisten kaupan arvo ei ole merkittävä”, pääanalyytikko Markus Halonen Autovistasta kertoo.

Autovista tuottaa analyysitietoa ja ennusteita Suomen automarkkinoista.

Yksityisen autokaupan määrän arvioimista vaikeuttaa se, että verkkopalvelu Nettiautossa ovat myynnissä käytännössä kaikki autoliikkeiden autot, mutta vain osa yksityiskauppiaiden myymistä autoista.

”Niitä myydään muidenkin verkkosivustojen kautta, ja osa on esimerkiksi vanhempien ja lasten sekä tuttujen välistä kauppaa”, Halonen sanoo.

Reijo Salminen kertoo, että hänen edellinen autonsa meni tyttärelle.

”Sitä ei kannattanut vielä ajaa romutettavaksi, vaan se kelpasi vielä hyvin kaupunkiajoon”, Salminen sanoo.

Autovista on seurannut yksityisten kauppiaiden ja autokauppojen pyyntihintojen eroja. Hintaero vaihtelee automallikohtaisesti.

Yksityiseltä auton ostamiseen liittyy aina huoli vedätetyksi tulemisesta.

Koulutuspäällikkö Sami Nikkilä Raision ammattiopistosta vaihtaa autoa noin kerran vuodessa. Hän on ostanut vuosien varrella muutamia autoja yksityisiltä myyjiltä.

”Silloin pitää perehtyä autoon ja varmistaa auton kunnon lisäksi, että esimerkiksi autovero- ja katsastusasiat ovat kunnossa. Jos autoista tietämätön ostaa yksityiseltä, auto kannattaa viedä tutulle asiantuntijalle tarkastettavaksi”, Nikkilä neuvoo.

Monet katsastusasemat tarjoavat autontarkastuspalvelua.

”Muutaman kympin satsauksella voi estää mahdollisesti tuhansien eurojen korjauskulut”, Nikkilä sanoo.

Hän on tarkistanut kymmeniä tuttaviensa ostamia autoja.

”Aika monesta on löytynyt vikoja. Usein virheitä on esimerkiksi yritetty maalata piiloon.”

”Eräs kaverini toi tarkastettavaksi Saksasta tuodun Mersun. Huomasin, että autossa oli vuosimalliin nähden liian uudet umpiot. Kävi ilmi, että ne ja paljon muita osia oli vaihdettu, kun auto oli ollut nokkakolarissa.”

Kolarien peittämisen lisäksi yksityisissä autoissa voi olla kalliita korjauksia vaativia vikoja ja puutteellinen huoltohistoria.

”Pahimmat tapaukset ovat sellaisia, että huoltokirjaan on itse leimattu merkintöjä. Voi olla, että autoon on vaihdettu määräaikaishuollon yhteydessä ainoastaan öljyt ja suodattimet, mutta kaikki tarkastukset lisätöineen on jätetty tekemättä”, Nikkilä sanoo.

Reijo Salmisen Mercedes-Benzistä ei ole paljastunut vuosien aikana yhtään isoa vikaa.

”En epäillyt yhtään auton kuntoa, sillä myyjä oli luotettava ja turvallinen. Pidän toki autosta hyvää huolta. Kaverit ovat joskus vitsailleet, että Salminen pitää autostaan parempaa huolta kuin vaimostaan”, mies hymyilee.

Vesa-Matti Väärä
Koulutuspäällikkö Sami Nikkilä Raision ammattiopistosta on tarkistanut monia autoja, joita hänen tuttavansa ovat olleet ostamassa. Maanantaina hän tarkasteli oman autonsa pohjaa.
Koulutuspäällikkö Sami Nikkilä Raision ammattiopistosta on tarkistanut monia autoja, joita hänen tuttavansa ovat olleet ostamassa. Maanantaina hän tarkasteli oman autonsa pohjaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat