Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virsiksi nousee hittejä

Kotimaa
 
Kirkoissa soivat pian hittibiisit
Kirkoissa soivat pian hittibiisit
Helsingin Kallion seurakunnan kanttori Tommi Niskala näyttää, miltä Cat Stevensin tunnetuksi tekemä kappale kuulostaa virtenä suomalaiskirkossa. Uuteen virsikirjan lisävihkoon on tulossa 80 uutta virttä. Toimittaja Suvi Vihavainen HS. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.
Fakta

Virsikirjaa uudistetaan harvoin

 Virsikirjan suomenkieliseen lisävihkoon on tulossa 80 uutta virttä. Itse virsikirja on uudistettu viimeksi vuonna 1986, ja edellinen lisävihko on peräisin 1960-luvulta.

 Uusissa virsissä on käytetty 26:ta eri kieltä. Säkeistöjä on esimerkiksi Afrikan eri kielillä, arabiaksi ja hepreaksi.

 Parhaillaan meneillään olevan kirkolliskokouksen odotetaan hyväksyvän lisävihkot.

 Uusia virsiä saatetaan veisata seurakunnissa jo ensi syksynä. Virallisesti lisävihkokirja otetaan käyttöön adventtina 2016.

”Aamu on tullut!” Helsingin Kallion kirkossa kajahtaa, kun kanttori Tommi Niskala esittää uruilla Cat Stevensin 1970-luvulla tunnetuksi tekemää hittibiisiä Morning has broken.

Alkuperältään irlantilaisen kansansävelmän suomenkielinen versio on yksi tunnetuimmista kappaleista, joilla uudistetaan kirkollisissa tilaisuuksissa käytettävää virsirepertoaaria.

Kirkolliskokouksen odotetaan hyväksyvän näinä päivinä virsikirjan lisävihkon, jonne kappale nousee yhdessä esimerkiksi Amazing gracen (Oi ihmeellistä armoa) ja Suojelusenkelin (Maan korvessa kulkevi lapsosen tie) kanssa.

Pastorin, lisävihkotyöryhmän sihteerin Samuli Koivurannan mukaan lisävihko on tapa kokeilla uusia näkökulmia virsiin.

”Sen tarkoituksena ei ole olla suosikkivirsien kokoelma, mutta kansainvälisyys ja maailmalla tunnetut virret haluttiin ottaa mukaan.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Kanttori Tommi Niskala esittää uuden virren Aamu on tullut.
Kanttori Tommi Niskala esittää uuden virren Aamu on tullut.

Koivurannan mukaan virsikirjan lisävihkoon haluttiin uutta kieltä, tyyliä ja aihepiirejä, jotka koskettavat tämän päivän myös etäämmällä kirkkoa olevia ihmisiä. Uusia aihepiirejä ovat kaupunkilaisuus, luonnonsuojelu ja monikulttuurisuus.

Koivuranta myöntää, että suomalaisessa virsiperinnössä on vallinnut kärsimykseen ja ahdistukseen viittaava pohjavire. Uusissa virsissä painotetaan iloa ja kiitosta.

”Kyllä iloa ja elämänmakuisuuttakin on ollut, mutta se on jäänyt ehkä hiukan ohueksi nykyisessä virsikirjassa.”

Myös sävelmätyyppeihin haluttiin lisävihkossa perinteisen säkeistöstä toiseen etenevän virren sijaan variaatioita, kuten moniäänisyyttä, kaanonlaulua sekä esilaulajan ja seurakunnan välistä vuorottelua.

Kaikki saivat ehdottaa virsiä lisävihkoon. Työryhmä kävi läpi yli tuhat ehdotusta. Niistä karsittiin esimerkiksi Satumaa, Täällä Pohjantähden alla ja Juicen Syksyn sävel.

Mikä sitten kelpaa virreksi?

”Pitää olla yhteislaulullisuutta, linjassa kirkon uskon kanssa ja kosketuspintaa ihmisten elämään”, Koivuranta määrittelee.

Kaisa Rautaheimo / HS
Kanttori Tommi Niskala esittää uuden virren Aamu on tullut.
Kanttori Tommi Niskala esittää uuden virren Aamu on tullut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat