Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virsiksi nousee hittibiisejä – tältä kuulostaa Cat Stevensin tunnetuksi tekemä Morning Has Broken

Kotimaa
 
Kirkoissa soivat pian hittibiisit
Kirkoissa soivat pian hittibiisit
Helsingin Kallion seurakunnan kanttori Tommi Niskala näyttää, miltä Cat Stevensin tunnetuksi tekemä kappale kuulostaa virtenä suomalaiskirkossa. Uuteen virsikirjan lisävihkoon on tulossa 80 uutta virttä. Toimittaja Suvi Vihavainen HS. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.
Fakta

Virsikirjaa uudistetaan harvoin

 Virsikirjan suomenkieliseen lisävihkoon on tulossa 80 uutta virttä. Itse virsikirja on uudistettu viimeksi vuonna 1986, ja edellinen lisävihko on peräisin 1960-luvulta.

 Uusissa virsissä on käytetty 26:ta eri kieltä. Säkeistöjä on esimerkiksi Afrikan eri kielillä, arabiaksi ja hepreaksi.

 Parhaillaan meneillään olevan kirkolliskokouksen odotetaan hyväksyvän lisävihkot.

 Uusia virsiä saatetaan veisata seurakunnissa jo ensi syksynä. Virallisesti lisävihkokirja otetaan käyttöön adventtina 2016.

”Aamu on tullut!” Helsingin Kallion kirkossa kajahtaa, kun kanttori Tommi Niskala esittää uruilla Cat Stevensin 1970-luvulla tunnetuksi tekemää hittibiisiä Morning Has Broken.

Laulun suomenkielinen versio on yksi tunnetuimmista kappaleista, joilla uudistetaan parhaillaan kirkollisissa tilaisuuksissa käytettävää virsirepertoaaria.

Kirkolliskokouksen odotetaan hyväksyvän näinä päivinä virsikirjan lisävihkon, jonne kappale nousee yhdessä esimerkiksi Amazing Gracen (Oi ihmeellistä armoa) ja Suojelusenkelin (Maan korvessa kulkevi lapsosen tie) kanssa.

Pastorin, lisävihkotyöryhmän sihteerin Samuli Koivurannan mukaan lisävihko on tapa kokeilla uusia näkökulmia virsiin.

”Tässä voidaan kevyemmällä tavalla lähestyä sitä, mikä voisi sopia virreksi. Lisävihkon tarkoituksena ei ole olla suosikkivirsien kokoelma, mutta kansainvälisyys ja maailmalla tunnetut virret haluttiin ottaa mukaan.”

Koivuranta muistuttaa, että Morning Has Broken on alun perin vanha irlantilainen kansansävelmä, eikä yhden poptähden omaisuutta. Taiteilijanimellä esiintynyt Cat Stevens on sittemmin kääntynyt muslimiksi.

”Vaikka 1970-lukulaiset tuntevat sen Cat Stevensin versiona, se on yhtä vähän hänen omaansa kuin Hämä-hämähäkki on minun omaani”, hän vertaa.

Koivurannan mukaan virsikirjan lisävihkoon haluttiin saada uutta kieltä, tyyliä ja aihepiirejä, jotka koskettavat tämän päivän myös etäämmällä kirkkoa olevaa ihmistä. Uusia aihepiirejä ovat kaupunkilaisuus, luonnonsuojelu ja monikulttuurisuus.

Koivuranta myöntää, että suomalaisessa virsiperinnössä on vallinnut kärsimykseen ja ahdistukseen viittaava pohjavire. Uusissa virsissä painotetaan iloa ja kiitosta.

”Kyllä iloa ja elämänmakuisuuttakin on ollut, mutta se on jäänyt ehkä hiukan ohueksi nykyisessä virsikirjassa.”

Kanttori Tommi Niskala huomauttaa, että svengi riippuu paljon musiikin toteuttajista.

”Jos ajatellaan, että virret ovat hitaita ja raskaita, se ei ole kovin vanha ilmiö. Jos mennään ajassa taaksepäin vaikka 1500-luvulle, samat virsikirjassa tuntemamme melodiat ovat olleet todella svengaavia.”

Myös sävelmätyyppeihin haluttiin lisävihkossa perinteisen säkeistöstä toiseen etenevän virren sijaan variaatiota, kuten moniäänisyyttä, kaanonlaulua ja esilaulaja ja seurakunnan välistä vuorottelua.

Kaikki saivat ehdottaa virsiä lisävihkoon. Työryhmä kävi läpi yli tuhat ehdotusta ja joutui pohtimaan rajanvetoa. Ehdotuksista karsittiin esimerkiksi Satumaa, Täällä Pohjantähden alla ja Juicen Syksyn sävel.

Mikä sitten kelpaa virreksi?

”Pitää olla yhteislaulullisuutta, linjassa kirkon uskon kanssa ja kosketuspintaa ihmisten elämään”, Koivuranta määrittelee.

Hän myöntää, että sanoituksia voidaan tulkita monella tapaa. Myös se, mihin yhteyteen tai ympäristöön tekijä on laulun tarkoittanut, on otettu huomioon.

Jumalanpalveluksessa käyminen riippuu Koivurannan mukaan monesta asiasta, eivätkä tunnetut virret ole taikatemppu kävijämäärien lisäykseen. Musiikin kautta voi kuitenkin tuntea kuuluvansa johonkin.

”Omassa seurakunnassa olen kokenut, että kun ihmiset tuntevat osallisuutta, kävijämäärät lähtevät nousuun.”

Myös kirkkomusiikin professori Peter Peitsalo uskoo, että monien tuntemat sävelmät voivat madaltaa kynnystä osallistua yhteislauluun.

Kaisa Rautaheimo / HS
Kanttori Tommi Niskala esittää uuden virren Aamu on tullut.
Kanttori Tommi Niskala esittää uuden virren Aamu on tullut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat